Не знам во последниве денови никако не можам да станам за училиште. Ниту алармот не го слушам. Мислам дека е сега од тренингот зошто почнав да тренирам ракомет Некој начин за полесно станување?
^Стави некоја песна за аларм која те тера да станеш и да се размрдаш, и никогаш не тренирај пред да одиш на спиење, дека ќе неможеш да заспиеш и покасно ќе се разбудиш.
Исто ми беше и мене еден период кога идев у теретана, особено првите неколку дена, исцрпена до крај, па неможеш да собереш сили да станеш од кревет цел ден, сигурно ти е од тренингот, првите неколку дена ке ти биде вака тешко, ама после ке се навикнеш. Напрај си го алармот најгласно да ти ѕвони, или замили некој од домашните да те буди.
Читална во „Браќа Миладиновци“ има, ама таа библиотека не е во Карпош 3, ако не грешам, до пазарот Буњаковец е сместена. Да не мислиш на некоја друга библиотека?
На библиотеката Другарче (спроти Никола Карев) најверојатно мисли, бидејќи не знам за друга библиотека таму. Ако е така, јави се и прашај бидејќи мислам дека има читална.
девојки ај хелп најдов една статија во која се споменува билката Čaga мене ми лици на брслен писете која е ако знаете
зависи од кој дел на Македонија е носијата и можеш да прашаш во музеј. Ако имаш галичка носија, не ја продавај чувај ми ја јас ке ја купам
Носии во музеј не се продаваат, тие бараат да ги откупат. Инаку сигурно можеш да најдеш во чаршија, или побарај по роднини пријатели во тој дел од Македонија од кој ти треба носија, Полошка може и ќе можам да ти најдам, зависи од величината и од цената што можеш да ја платиш.
Не ме разбравте изгледа мене ми побараа носија да продадам, значи моја, од Источна Македонија е, ама не знаев да и кажам цена. Инаку не во музеј, туку за играорна им требала.
Зависи каде го праќаш и како го праќаш (обично, препорачано), ако е за низ Македонија обично пратено за 1 ден стига. Само мене ми се случило да го изгубат, а не гарантираат дали ќе стигне ако залута (стигна ама за 1 недела). Така да препорачано е подобро.
1. Дали треба некакво зачленување во читална и дали притоа се плаќа? 2. Работи читалната во "Браќа Миладиновци" во недела?
И препорачано и обично стига за исто време, само препорачаното ако се изгуби може да се врати или ако не стигне ти го враќаат назад. Стига кога како, зависи дали си го пратил пред да иде пошта, во 1 иде, дали си го пуштил пред викенд, но во принцип стига најмногу за една недела, ако се земе предвид и викенд и се. Инаку друга приказна е тоа што речиси никогаш не стигаат писмата на адреса, или се променети адресите, или ќе ти го остават во друго сандаче, ни поштата не е тоа што беше. За секој случај прати го препорачано за ако е вредно да можеш да си го вратиш назад. Инаку зборам за пошта низ Македонија.
Цените се отприлика од 200 евра па нагоре, Источна Македонија не се нешто многу богати па не се ни нешто посебно платени, можеш и поефтино да ја дадеш, 100-150 евра, ама не знам што работа ќе им заврши една носија, обично се купуваат најмалку 10, да има бар за една група девојчиња. Во секој случај не ја давај испод 100 евра. 1. Мислам дека бараат членство по ново, ама чини помалку отколку членството од библиотека. 2. Работи секој ден од јутра до сутра од 00 до 24 часот.