Каде, освен во главната зграда во центар, има банкомати на НЛБ на кои можеш да ставаш пари на сметка? Не ми се чекаат редови во банка и оваа опција ми е идеална ама обично ставам пари на тој банкомат кај главната зграда во центар кај Рамстор и немам поим дали има и други такви низ градов.
Постои такво нешто? Како функционира? Ставаш картица, па има опција некоја, па парите идат во истиот слот од кај што се повлекуваат при вадење?
@Angel06 Не се баш сите банкомати. За НЛБ еве кои банкомати - ЛИСТА. Еве како функционира. За другиве банки не знам, еве во Стопанска сум, ама тие немаат ваква опција колку што знам.
Има посебен слот за ставање пари и тоа само на одредени банкомати. Кога ќе ја ставиш картицата, ти се појавува таа опција за уплата на средства (или како и да се викаше, не ме фаќај за збор, не ја користам често) и тогаш си ги ставаш парите па банкоматот пребројува колку имаш. @Antolinaa фала ти!
Феминки имам едно прашање за тие што живеат во Скопје.. значи мајка ми ја праќаат на преглед во Скопје на офтолмологија и на упатот пишува ЈЗУ УК за очни болести, Скопје Центар-Центар Офталмологија кај др Бисера Велковска, па ако знае некоја феминка да каже во која болница треба да одиме би била многу благодарна, инаку сме од Штип.
УК за очни болести - Универзитетска Клиника. На Клинички како што кажа и @An-na. А и лесно е за пребарување по мој термин. Спојлер
Дали би можел некој во порака или тука да сподели искуство со плаќање на придонеси и слично од плата но од фирма која нема седиште во МК?Значи они би ми давале бруто плата. И исто како што треба да се пријавам (дали фриленсер или не знам можеби некој друг назив) за да можам да го правам ова?
Дали некој има информација кога ќе бидат објавени резултатите од тестирањето за реонски попишувачи и инструктори?
За жал не постои законска можност сама да си плаќаш за придонеси како физичко лице, ниту пак може странска фирма која не е регистрирана во Централен регистар да ти плаќа придонеси како на нивна вработена, тие единствено можат да ти плаќаат придонеси во државата во која се основани, ако си со мк државјанство тогаш тие таму треба да извадат дозвола за работа преку нивната Агенција за вработување, доколку имаш државјанство од некоја ЕУ држава (ако работодавачот е од ЕУ) тогаш без проблем може да те осигура пензиско и здравствено од прв работен ден и да ти тече стаж за странска пензија, а ти да си работиш од мк доколку природата на работата е таква, сепак твојот работен однос ќе се регулира според странското закондавство на државата каде што е регистриран работодавачот. Инаку, за мк ти преостанува да им наплаќаш хонорарно како за договор за дело, тие таму се должни да платат данок на доход, и да ти издадат потврда дека данокот е платен за да не дојде до двојно оданочување т.е. овде во мк парите да ти бидат чисти без данок, ако таму не платат, тогаш ќе треба да платиш овде данок на доход, а понатаму за да ти тече стаж за пензија во мк треба да отвориш фирма доволно е и ТП, за да си уплаќаш придонеси сама на себе како самовработена. Ако имаш друго нејасно пиши ми порака.
Ве молам ако некој знае која смена е утре доктор зоран шишков од штип многу ми е итно. Не знаев каде да пишам затоа овде
Обично од сабајле сите доктори се на работа, освен дежурачот од претходниот ден. Јави се на бројот прашај си 032605033
Имаше една страна на Инстаграм со персонализирани подароци според хороскопскиот знак, нешто така беше.. но никако не можам да ја најдам... ја знаете? Или некоја друга од тој тип, небитно Инста или Фб, само да има достава?