1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Ај не се забегувај, 100 анестезии во денот ставаат на забар, ќе умреле... На нет и од прст болење се умира, тоа не е никако релавантно.

На poi, bicycle, x.Daisy.x и 5 други им се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.459
    Допаѓања:
    12.629
    Аууу, искрено прв пат слушам за ова, дури сега се исплашив :|
    Еве @Annath е стручно лице, јас не знам да ти кажам, таа најубаво ќе ти каже за вадење заб без анестезија :)

На buba4e89, 999 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Се случува да, ама многу многу ретко. Станува збор за добро испитани лекарства кои се користат подолго време. Ако гледаш така секој лек има некоја опасност од контра ефект и се случува и од обичен аналгин луѓето да имаат најразлични реакции ама затоа треба стоматологот добро да ја знае твојата клиничка слика, не се дава се и сешто на секој, има луѓе алергични на одредени супстанци.
    И како тоа сама ќе си го вадела забот? Па океј џабе учеле стоматолози толку години за вие сами да изигравате доктори па после тие ќе ви се криви и ќе “умираат“ луѓето од анестезија. Не ти е страв дека ќе умреш од компликации од вадење на проблематичен заб (сама) ама од анастезија испитана ти е.. (facepalm)

На poi, bicycle, Leviosa2503 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Мисија

Мисија Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    31
    Каде точно се наоѓа Јуск во Сити Мол? По кои продавници да се ориентирам?

5. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    da ke go izvadam , se klati so prsti da go povlecam ke go izvadam no mi e da ne go skrsam zatoa mi trebaat klesti,ne e problematicen go snimiv na rengen
    da ucele no zab e nema operacija da pravam pa da eislam. s stomi treba e pole dastavam nesto za dezinfekcija na mestoto da ne dojde do nekoe truenje a toa i zabar ke stavi ,ne sijat kolku znam po vadenje zab
    neznam jas ako ne sakaat bez anestezija sama ke go izvadam

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Извади го сама, нема никаков проблем. Само да не испадне дека е само делче од заб, а другото да остане внатре, па да треба операција да се прави.

Анестезијата не е безопасна, точно, ама ризикот за несакани дејства е многу мал, може да се јави анафилактички шок на самиот анестетик, реакција на адреналинот (нагло паѓање на шеќер, тахикардија, тресење), може да се јави несвестица од страв, може многу компликации да се случат, сум видела доста синкопи, реакција на адреналин, потекување после анестезија, точно, има, ама не кај секој.

Лично и јас кога седнувам на стол, инсистирам работење без анестезија, пошто и јас не сакам анестетици, ама кога се мора, нема бегање.
    За сите што пишувате, заб може да се умртви и без анестезија, со лек за умртвување. Чистење канали без анестезија кај умртвен заб не боли.

На Glowy, 999, Ivana.kas и 7 други им се допаѓа ова.
  7. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    492
    Над њу јоркер. Лево од ваикики, докрај.

На Мисија му/ѝ се допаѓа ова.
  8. angelina1

angelina1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    27
    Здраво, би сакала да знам дали некој има порачувано слики/рамки од deseido.mk и како сте задоволни?

9. Ivana.kas

Ivana.kas Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2021
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    636
    3 години работев во стоматолошка ординација како асистент на докторката. Не сте свесни колкав број од населението се упрпани од стоматолог, зборувам за возрасни мажи и жени. Јас самата имав огромен страв од истото поради претрпена траума од детството со многу лош доктор.

Имавме само еден случај пациент да се онесвести од страв, од страв само и ништо друго. А да си вадиш сама заб не би ти препорачала, како прво нема шанси да ја издржиш таа болка а како второ многу е голема веројатноста да останат внатре корењата па да настане поголем проблем (инфекција/гној).

На poi, Снегулк@23 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. Ctete

Ctete Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Здраво каде можам да најдам алки и синџирчиња за изработка на чанти .?Ми требаат за рачки за чантите .Дали знаете некоја онлајн продавница во мк?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.411
    Допаѓања:
    18.649
    Имаше и во Џамбо вакви ,видов пред недела/две

12. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Знае ли некој да ми каже, според ова, уште колку интернет е останат? 0FFA234E-F8BB-4A05-9EF4-36B5B7E55907.jpeg

13. smooch

smooch Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.096
    На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    3.829
    Кој се процедурите за влез во грција?
    Дали секој сам треба да се најави на апликацијата дека ке патува или една апликација ќе важи за сите во автомобилот?

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.864
    Една апликација за сите патници во автомобилот.

На Limpan му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lady12345

Lady12345 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2021
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Здраво дали некој знае да ми кажи за овој ваучерот од 12.000 што е од државата за одмор документите ги собрав,но треба да потполнам во кој хотел да престојувам а нигде ја нема листата со хотели,дали знае да ми пушти некој доколку ја има листата од хотели дали го потполнивте тоа поле пред да ги пуштите документите?

17. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.714
    Допаѓања:
    14.052
    Каде во Скопје може да ми заменат/поправат кабел од столна ламба?

18. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    23.256
    Дали некој од вас доби награда на наградната игра на Мако маркет со Everyday влошките? Ако има нека ми пиши во инбокс да прашам нешто :)

19. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    некој што се бави со тоа, што де рсзбира со струја

20. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.407
    досега дали имате купувано од штандот на белина што е во сити мол, јас еднаш прашував за еден шампон ама го немале, имаат ли производи или само така му стои штандот само за информаци. Фала