Рогач е растение, мислам, не сум баш сигурна, се употребува како замена за какао, но сигурна сум дека се употребува во колачи и торти и дава многу убав вкус. Инаку расте на дрва кои ги има насекаде, и има форма на сплескана црна банана, ама не таква водлеста туку сува, како лушпа. Внатре има семчиња и мислам дека тие се употребуваат. Во секој случај, изгледа баш како на сликата.
Фала што ме просветливте, никогаш до сега не сум сретнала ни слушнала за вакво нешто. Ако нема во Веро Центар и во Рамстор нема нигде, така што таму провери.
Па ја колку што видов имаат ставено во ноември,тоа се понуди за нова година веројатно.И баш е најгласено дека собите се со греење,значи се за зимски период.
Дали некој можеби знае до колку часот може да се подигнат готови документи од МТВ (извод од матична книга на родени и возачка)?? поентата ми е дали работат по 16.30 часот?
Дали некој може да ми даде линк од мерачот на потребни дневни калории...мислам дека го имаше на фемина...
Се бара просек за да запишеш магистериум на државен? Баш ме интересира сите различно зборат. Ако да колку? 8?
Николку. Јас колку што сум упознаена и колку се запишаа со ужас просек на мастер баш оваа година. Мислам дека нема одредено просек,секој кој има да си плати, ќе си клати. Така е на правен, сто милиони посто, пошто јас со 8.5 и една моа колешка со 6,5 си велговме со исти пари на ист смер.
Доколку работaм во друга држава, а немам виза дали мора на секои 3 месеци да се враќам во Македонија и да останувам 3 месеци во МК или пак може само влез-излез да направам ??? Anyone?
Да,ќе мора на секои три месеци да се враќаш во Мк и три месеци престој тука,па пак да одиш во странство.Не може само со влез-излез.
Во текот на 180 дена, имаш право на 90 дена престој во државите за кои добивме визна либерализација. Ако ти континуирано престојуваш 90 дена без прекин во таа држава, мора да правиш пауза од 90 дена после тоа, т.е пред истекот на дозволеното време за престој веќе да си во МК. Ако престојуваш со прекини, немаш проблем со одење-идење, ама пак во 180 дена не смееш подолго од 90 дена да престојуваш (вкупно). Се надевам, ме разбра.