Бидејќи некаде прочитав, дали следуваат слободни денови при преселба и шо треба да се достави до работодавачот?
Законски следува 1 ден за преселба во ист, а 2 дена за преселба во друг град. За потребни документи не знам.
Клучот од врата Работев администрација и никакви документи не беа потребни само ми кажа вработената дека се сели во нов стан и дадов решение за користење на еден слободен ден поради селидба. Сепак прашај си само да знаеш дека ти следува ден
Теоретски ќе го најдат. Ама мислам дека е преголема процедура и малтретирање. До тогаш сто пати ќе го поправиш браникот за 2-3.000 денари. Едит: За да ти плати оштета, ќе треба некако да го натераш ти (ако ти дадат информации од полиција). Инаку све ќе оди судски, бидејќи го напуштил местото по ударот. Законски е двете страни да пополните европски. А ако се пријави во полиција, одите на суд.
Таа е теоријата од маж ми, не сум пријавила сѐ уште. Не ми е за парите, за инаетот ми е оти е некој од комшиите. Мислам дека од култура треба да се кажи и да се извини.
Мене за помалку од 24 часа ми помогнаа и го најдија, ми ја направија колата а тој ја плати поправката.
Побарај од камерите да видеш кој е и тогаш пријави го, или директно кажи му дека знаеш дека е тој и ќе го пријавиш. - Ум за друг пат да му е да го цене и туѓото.
Дополнив уште нешто во коментарот. Знам дека е така, неколку пати ми се има случено и поголема штета пред зграда. Ако е некој од комшиите прошетај навечер и провери ги црвените коли на комшиите дали имаат гребаници шо одговараат. Оти очигледно црвена е колата што те удрила. Па потоа лично да го соочиш лицето... Полиција не смее да даде информации за сопственикот на возилото само по пријава на регистарска таблица - ако немаш врски. Сигурно полицијата не го натерала да ти плати. Ако да, тогаш имаш убави врски во МВР.
Џабе е да шетам, има и подземна гаража до која што немам пристап и не можам да ги проверам сите коли. Имав еден сомнителен комшија, тој беше со црна гребаница, ама ме одлепрша фино лепо. Ко немам доказ, џабе е сѐ. Нема врска, очигледно џабе се нервирам, во право сте и ти и мм. Фала во секој случај.