Кога се прави венчавка се одбира мллад девер и стар девер. Млад девер одбравме. За стар девер исто одбравме, но треба ли стариот девер да е женет, треба ли да е крстен. Каква улога играат двајцата девери на венчавката? Какво треба да прават или да носат? Каков е обичајот?
Ај ве молам ако има некој што скоро полагал за возачка дозвола, нека ми пише лп ми требаат некои информации.
Прв пат во мој живот слушам дека има 2 девера,стар и млад.Јас колку што знам има еден девер, и тој не треба да е женет
И јас за ова прв пат слушам.Сега дечко ми ќе му биде девер на брат му и они само еден девер имаат.И да, како што кажа сноу не треба да биде женет.
Хммм... ме зачудивте. Старите така рекоа, ние кај нас немаме девери, не се одбират за венчавка. А што прави деверот на венчавката? Каква улога играе тој? Треба ли нешто специално да носи?
Адетите секаде се различни. Затоа мислам дека е најубаво да си ги прашаш најблиските постари членови на семејството. Ние тука само ќе те збуниме.
Деверот купува чевли и ташна на невестата. Деверот доаѓа кај младоженецот по сабајле, се игра ора тралалала....потоа се оди кај невестата, таму има адет нели со чевлите кога и ги пбува па става пари во нив, двапати невстата вика малце се, третиот пат кога ќе стави пари во нив,невестата вика добри се. Потоа деверушата (немажена сестра на невестата, братучетка, другарка) треба да му врзе машна на левата рака на деверот, на крајот од самото врзување, деверот треба прв да ја баци во образ деверушата, или пак деверушата прва да му удри шамар (се верувало кој прв, неговата страна во бракот ќе водела,пример, ако деверот ја баци деверушата,младоженецот ќе водел и спротивно),потоа во матично нема никаква улога, за во црква стои покрај тебе, треба да го држиш под рака одредено време, он ти ја чува ташната цел ден, и бидермаерот во црква. И толку му е неговата обврска, на крајот во ресторанот уште едно оро што ќе треба да изигра кога ќе речат ај сега деверот на чело на орото
Од моето досегашно искуство значи на свадба има еден девер и нетреба да е женет и нормално треба да е крстен обично се става брат на младоженецот(доколку го има)или некој роднина и другар
И мене ова ме интересира, па бидејќи СДП е затворена овде ми се виде нјасоодветно да прашам. Па ќе замолам некоја што знае да ми објасни ако може?
Го селектираш текстот што сакаш да биде хиперлинк, кликаш на она URL горе и треба да се појави ова: После првото [url, а пред ] ќе ставиш = и веб страната кон која треба да води линкот. Пример: [url = http://www.femina.mk]Фемина[/url] --> Фемина (само без празниот простор) П.С. И со маусот кога ќе застанеш на URL копчето горе има објаснување како се прави тоа
сакам да ставам слики во темата Вашата шминка низ слики ама не знам како да ги доловам само очите на сликата. поточно да ја исенчам некако и само очите да бидат на сликата? знае некој со што и како можам да го направам тоа?