Дали има некаде Revlon шминка во Скопје? Пред многу години ми текну а дека видов во таа парфимеријата карши Триумфална..
Татко ми требаше да почне пензија да зема и му фалат 10-11 години како да не бил пријавен или не му плаќале пензиско осигурување не знам како оди тоа и треба да најде адвокат што ќе ги тужи газдите ама и газдите треба сам да ги пронајде односно нивните наследници… Може ли некој да ми објасни поточно како е ова и што да се прави? И како после да не се селат младите, а и старите, од Македонија? Како да не бегаат Македонци од Македонци? Нели има друг начин да се пронајдат и докажат годините? И уште ми рече газдите рекле тогаш на времето документите да се чуваат само на определен рок, а не трајно да се сочуваат. И чувале до не знам која година и после се се фрлило ли појма неам. Чудно ми е се. Не знам што да правиме?
Ако татко ви не бил пријавен како вработен тогаш ништо не може да се направи затоа што како да работел на црно, но ако бил пријавен и овие не плаќале придонеси тогаш УЈП по службено ќе си наплати од правниот следбеник односно од управителот на фирмата, освен ако не била затворена фирмата (работодавачот) со стечај па тек тогаш ништо работа, џабе ќе тужите тужбата ќе биде одбиена како неоснова во првиот случај ако не бил татко ви пријавен во АВРМ, а во вториот случај можно е да биде отфрлена како недозволена затоа што законски УЈП врши директна присилна наплата од сметката на работодавачот заради неплатени придонеси, или исто ќе биде ако фирмата е затворена со стечај заради неликвидност, и да ги тужите управителите за надомест на штета во висина на неисплатените придонеси (под услов да бил уредно пријавен) рокот за застареност е поминат од 3 години и пак ќе биде одбиена тужбата како неоснована. Подобро барајте во ПИОМ детално да испитаат таму некаде да не случајно евидентирале, и пријавете во УЈП за да испитаат по службена должност. Во однос на тужбата само ќе си изложите на трошоци, а нема да има ефект. Исто проверете во Централен регистар како е затворена фирмата дали со стечај или ликвидација (со ликвидација се затвара ако нема долгови особено за придонеси и нето плати, и други јавни давачки). Значи прво проверете/извадете во АВРМ М1/М2 пријава - одјава, од ПИОМ листинг за стаж, од Централен регистар тековна состојба за работодавачот (фирмата), пријавете во УЈП да видите што ќе ви кажат, исто во ПИОМ поднесете писмено барање до Архива за да испитаат и кај нив и ќе се дознае вистината. За тужба за надомест на штета од сега ви кажувам паѓа тужбата согласно годините кои ги наведовте најверојатно е застарено, a и тешко се докажува штета ако е со стечај згаснат работодавачот. За другиот вид тужба ајде да не ве обесхрабрувам како што пишав погоре, ќе може да се поднесе би се составила тужбата и со докази и со се' али ризикот си постои да се изгуби спорот, да не прејудицирам ако сакате прибавете ја погоре наведена документација и можам да ја разгледам, за подетално пишете ми во порака.
Зегин сигурно има дежурни аптеки ама не знам кои. Моловите не работат на први, освен маркетот и кафичите во сити мол и маркетот во рамстор.
Фала ви на деталниов одговор. Ќе му пренесам на татко ми па ќе ви пишам. Не ми се верува дека и за ова одговор на фемина се наоѓа, а на институцииве гајле им е, нема документи и тоа е тоа. Сега ме фати страв и за мајка ми да не испадне истата приказна на крај. За џабе луѓево пензија чекаат и се надеваат на неа. Премногу жално.
Дечки, дали утре ќе работи bella vista во Ист гејт и на кој спрат е? и дали сеуште е бесплатен паркингот таму? Ве молам за одговор
Сега препрочитувам што сум пишала во брзање Сакав да прашам после колку дена од електронско поднесување можам да го подигнам од шалтер?