Еве за под а) Вајда ќе сфатиш Значи црташ линии, групираш точки, ги броиш, па после во едната група имаш 4, во другата 23, во третата 28 Ја спушташ 8 да ти биде цифра единици во резултатот. 2 ја додаваш на 23 и добиваш 25, ја спушташ 5 на местото на десетки, а 2 ја додаваш на 4 и добиваш 6. 6 ја спушташ на местото на стотки. И добиваш резултат 658.
A tie na umbrella bas sega ima slika na insta aj vidi ako sakasss so vkus na energy, dobri li see ? Spored tebe?
Јас кога бев последно пред 2-3 години, лева користеја. Баш гледав и на ски картите годинава цената во лева стоеше.
Можеби и ќе ти примат евра некаде ама курсот лошо ќе ти го пресметаат Нас во една кафана ни понудија 2 пати полош курс.
али можиш и да палтиш и со картица наша првен прашај дали може и ако ти речат да значи може ги има тие во некои дуќани и ресторани ама кај нив се префрлаат во левови
Како ги врвите викендите кога не излегувате в град? И колку често се гледате со пријателите кога сите сте со обврски, работа? Не знам дали јас ги запоставувам или тие мене, ама не се гледам повеќе од еднаш неделно..сите сме во доцни 20ти години, не излегуваме на вечер секој викенд … Се чуствувам пензионирано
Како оди цената на пратки во ДХЛ? Документи имам праќани знам дека е 50 евра, сега треба да пратам мало пакетче, не знам колку би чинело?
Не. К15 (регрес за годишен одмор) мора да добие секој вработен. А 13та плата треба да ја добијат оние вработени кои годишно имаат над 150 часови прекувремена работа. Значи на тие што работат прекувремено мора секој месец да им бидат платени тие часови. Но, ако годишно им се соберат над 150 часови тогаш имаат право и на 13та плата.
Регрес од годишен одмор (к15) е законска обврска и мора да биде исплатен на секој работник, без исклучоци. За регрес се пресметува само персонален данок. 13та плата не е обврска, туку законска можност работодавецот да ги награди вработените доколку има услови за тоа (да подели добивка). За 13та плата се пресметуваат сите придонеси.
Пегла купена од Техномаркет за две недели цркна, дали ќе ме мотаат по сервиси или треба да ми дадат нова?