Нема Владата уште ништо кажано. Вујко ми кога прашал во Комерцијална банка му рекле во понеделник на 31.07.2023, а за тие што немаат картичка за на банкомат, во две групи во понеделник за пензии до 14.000 денари, а во вторник за пензии над 14.001 денари. А јас кога прашав во Шпаркасе банка каде што татко ми зема пензија, немаа никаква информација. Баш се чудам од каде знаеле во Комерцијална банка за да дадат одговор.
Мислам дека нема, тој што се коцка сам треба да си реши да престане, ама многу тешко, на мм братучед се коцка, има и жена и деца, џабе.
Здраво, Да прашам, сигурно некој знае. За боледување од над 30 дена, пример за 2-3 месеци (комисиско) Дали само треба извештај од еден доктор, или треба потпис од 3ца лекари?
Треба да имаш извештај од специјалист за причина за спреченост за работа, односно за болеста. Тоа го носиш на комисија и таму комисијата одредува колку време ќе ти продолжи боледување. Се носи и предлог за комисиско земен од кај матичен доктор.
Нигде го нема рол он-ов, во Веро Џамбо барав го нема, ни во другите. Не ми е баш успат соборна да земам од таму.
За првото боледување над 15 дена не ми беше потребно конзилијарно мислење , туку само извештај од лекар специјалист. Кога поминаа тие 2 месеци, пред да ти завршат, мора да имаш конзилијарно мислење од 3ца доктори и плус извештај од лекар специјалист. Мора да ти бидат поднесени до фонд неколку денови пред да се собираат докторите кои одлучуваат во градот кај што си дали ќе ти биде продолжено. На пример, ако тебе би ти завршило боледувањето на 7ви Август ( понеделник), а тие се собираат во петок, значи најкасно до 2ри август треба да ти се однесени документите во фонд