Здраво ве молам за инфо доколку знае некој. Итно ми е дали може да се патува со стариот пасош, важечки секако, доколку е сликан за нов поради промена на името во Северна а не е подигнат?
Штом е во процедура замена, не смее да се патува со стариот. Затоа го земаат. Тоа што не го земале е пропуст на службеникот.
"Pocituvan/a, Vasiot izvestaj za nadomestoci za 2023 godina od ___ Banka e dostapen za podignuvanje vo ekspoziturite na Bankata." Што значи ова? Роднина го доби, ја вакво никад не сум добила. Какви надоместоци??
Добро вечер Едно глупаво прашање да поставам, бидејќи со тој што зборам ми е глупаво да го прашам.. Место каде што има 12.000 населени граѓани се рачуна како село, приградско место или град? (ако ме сфати некој што сакав да прашам)
Зависи. Моето место има толку жители и е Град. Мада јас такви места не рачунам во градови али ае. За Мк збориме, не за Швајцарија.
Неготино, Делчево, Свети Николе, Виница, тука некаде се со жители (10-13к) и се градови. Дури има и места со помалце жители од тоа, што се рачунаат како градови (Пехчево, Демир Капија на пример).
Мене ми го поништија пасошот кога го зедов новиот, и ми го вратија, а не кога ојдов да се сликам, исто и личната карта и возачката ми ги поништија кога си ги зедов новите. Важечки ти е се додека не го подигниш новиот, тогаш ти проверват отпечаток и ти го поништуваат стариот, се додека стариот не ти е со изминат рок. Нелогично е ако ти е важечки, а вадиш нов заради северна, дур да ти го направат новиот да си без патна исправа, лична карта, или возачка кога не се истечени. Дур да го земиш ти важи стариот