Имам прашање каква е процедурата во однос на надомест на нематеријална штета од сообраќајна незгода (физички повреди) и дали е такво нешто воопшто возможно доколку повредениот кој во случајов не е виновен е осигуран преку фирмата во која работи, но нема дополнително приватно осигурување?
Како сте со стигање пратки од али експрес? Да одам да ги барам во пошта бидејќи месец дена пишува дека се во вреќа.
https://nibm.com.mk/NBO.nsf/allLang/F1C6CDF366C2F3EBC1257968003997E5 Во случај на сообраќајна незгода, согласно член 5 од Законот за задолжително осигурување (Службен весник 88/05) треба како оштетено лице барање за надомест на штета да поднесете до одговорното друштво за осигурување (друштво за осигурување каде причинителот на штета има склучено договор -полиса за осигурување од автомобилска одговорност). Значи, оштетеното лице согласно законот мора претходно да пријави штета до одговорното друштво за осигурување. 3. Потребна документација : -Записник за увид на лице место од МВР -Барање за надомест на штета (за нематеријална штета) во кое детално се наведуваат основите за надомест на пооделни видови (за претрпена физичка болка, за претрпен страв, за намалена животна аквитност, за нагрденост) или за материјалниот дел на истата (за погребни трошоци, надгробен споменик и сл.) -Комплетна медицинска документација доколку се работи за оштетно барање односно нематеријална штета (за сите видови на повреди).
Dali ima nekoj koj e na studii na pedagoski faks (angliski smer) 3 i 4 godina ili presno diplomiran? Neka mi pisi lp
Возможно е доколку во полисата за осигурување на автомобилот е вклучено и осигурување на патници. Обично при регистрација кога се купува полиса за автоодговорност прашуваат дали да го додадат (некои 150 денари плус доаѓа). дополнително. Едит: некој член погоре ја пишал процедурата.
Така е и кај мене, ги чекам. Зависи колку ти се итни. Искрено не знам дали вреди да ги бараш, без картонче ништо нема да напраат.
Прелистај ги сите банки, варираат тие вредности често. Имам слушнато дека Sparkasse до едно време даваше најдобра.
Џабе ќе одиш, додека се во вреќа не можат ништо да направат. Не им се распределени и не знаат во која вреќа им се. Ќе чекаш да ги извадат од вреќата, потоа можеш да ги бараш. Не ти треба картонче (и тоа се чека 10тина дена додека да ти го достават) само со тракинг бројот одиш во пошта и ќе ти ја дадат пратката.
Пред некоја ден зборев со вработен од карго, ми рече бидејќи имало многу пратки во пошта и не пристигале, почнале и овие од карго експрес да превземаат пратки. Така да, точно нема да знаеш дали пратката е во пошта или во карго. Хаос е. Јас чекав 5 пратки кои требаше да пристигнат во мај месец, направив refund, ми направија поврат на средства а пратките стигнаа тек минатата недела.
Она обичното здравствено што се добива со плата нема да ти исплати ништо. Доколку фирмата дополнително ве има осигурано тоа важи само за повреди на работно место или за одење и враќање од работа. Доколку е после раб време не ви следува ништо. Поздрав
Фигури пластични, гумени со paw patrol да ги искористам на тортата а после да си игра со нив каде може да најдам