Пишав во соодветна тема, но не е многу активна, па прашањето ке го поставам и тука. Ве молам за совет. Сакам да одам на spray tanning за да добијам малку боја за на свадба. Прашањето ми е колку дена пред свадбата да одам? И ако имате салон кој би го препорачале во Скопје?
Мајка ми има еден куп плетени од неа, така си стојат завиткани најгоре во плакар, никој не ги употребува. Читав негде по групите на нет што бараат такви работи (гоблени, миленца). Имаше жени што продаваа такви работи. Јас иако не ги употребувам не би ги продала (таква рачна изработка сега никој не плете), затоа ќе си ги чувам. Порано ги давале за чеиз, јас кога правев свадба немаше такви работи (чеизи). Памтам кога бев мала мајка ми дека плетеше со мерак и тоа после работа до ниедно време.
А пробиотик? Ми кажаа и тоа. Првиот алмицин го испив со Линекс пошто сум торко.. не пиев флажил. јадев, па Линекс, па антибиотик
Не ми е гајле ако искочиле од мода. Мене ми се свиѓаат. Имав ја 2-3 што ги користев ама се извалкаа. И сега си барам нови.
Ова е тековна обврска т.е. одржување и треба да го плати корисникот. Исто како сијалица ако ти прегори, ти ќе си ја смениш , нема газдата да го викаш . Како ќе го примиш станот , така ќе го вратиш со исправна рерна.
Не се согласувам. Не се споредува сијалица со рерна, споредбава ти е исто како да се бара од сопственикот и фрижидерот да го и полни. Ако не се поправа рерната? Кираџијата треба да купи нова? На заминување ке си ја земе/ке ја остави? На следни кираџии ке се издаде станот без рерна? Станот го изнајмувам опремен и плаќам за тоа, тоа што ние сме научени "тоа што дома не ни треба и е за фрлање, ке го однесеме во станот" e проблемот, па ке чекаме кираџии да ни изреновираат, да ни купат нови апарати и така.. полна капа
Ако се купи нов шпорет, тогаш тој трошок е на газдата. Евентуално некој поскап резервен дел, ама ситни поправки се секако на корисникот.
Пробиотикот се пие на растојание од антибиотикот, пред или после него, два часа барем да има разлика. Ако пиеш антибиотик на 8 и антимикотик на 12 саати, пробиотикот пиј го меѓу двете дози антибиотик што ти се во денот. На пладне или пред ручек. Само гледај да не ти е блиску со антибиотикот. Антимикотикот (флажил) се пие на 12 саати, а Алмацин на 8 саати. Ако пиеш сабајле во 6 (пример) алмацин и флажил, во 14 треба да пиеш алмацин само па таман ќе дојде околу 11 пробиотик да се напиеш. Вечерта во 18 часот пак флажил, после два часа алмацин. Така доаѓа ако запазиш точно време на пиење.
Не, не е тековна обврска за да го плаќа корисникот. Не е све ситна поправка. Скоро две години сум под кирија во стан каде што: исто се расипа рерна од шпорет не грееше, отиде греач на бојлер и бев два дена без топла вода и последно се скинаа каиши на машина за перење алишта. За сите овие три ситуации го имам известено газдата и фино лепо дојде и среди. За машината за алишта си викна сам мајстор и дојде со мајстор и он си плати. Дури и на почетокот кога се вселив ми беше нагласено кога се работи за поголема апаратура (шпорет, машина, бојлер, фрижидер) он да биде известен и да не експериментирам со мајстори на своја рака. Сијалица да, сама ќе си смениш. Ама споредбава е небо и земја. Ако рикнал фрижидер сигурно нема од мој џеб да давам за нов и да му го опремувам станот на секое расипување на скапиве апарати.
Да ти кажам сум видела на неколку места и ми се допадна како изгледа. Сега за сега не би ставила, ама ќе размислам за понатаму, затоа не ми се фрлаат, плус од мајка ми се успомен, се мачела толку време да ги плете. Сега демек модерно ништо не ставаме да не переме. Исто како и завеси што не ставаме, ама многу поубаво изгледа со завеси.
Поминувам низ парк во мојата населба. Еден маж седи на клупа, јас поминувам покрај него и ми вика: 'ѓимам ќерка исто личи како тебе" и го кажа моето име. Јас прв пат го гледам, а тој знае како се викам. Треба да преземам нешто? Или да игнорирам?
Ете коректен пример, газдата сакал се да му е средено и инистирал тој да биде запознаен со секоја поправка. Па и јас кога ќе позајмам некоја машина на пример косилка за трева, ја враќам исправна, ако се расипе нешто ситно ја поправам и ја враќам слично е и со изнајмувањето. Всушност се е предмет на договор кој ќе го поднесе товарот на поправките.
Имам преубави завеси купено од интернет. Можеби ја сум старомодна. Розеви се со срциња и еден ѕид со тапети розев. Преубаво дојде. Сега се убедувам со моите да не ми бидат и другите ѕидови бели ама тешко ми оди. Белото демек ја шири просторијата. Не ми дозволуваат освен бела боја да биде искречено во друга. Се надевам дека ќе ги убедам. И миленца сакам на масата да ставам што ќе одговараат во мојата соба. Имам се замислено. Уште да ги најдам ќе биде супер.
Имаат право за белото дека ја шири просторијата и и дава свежина. На другарка детската и беше во разни бои, откако ја направија бела, собата дојде како поширока и посвежа некако. И јас сум за бели ѕидови, порано сакав во боја, сега не саксм, и бели завеси, драперите може друга боја. Да побараш негде на Битпазар миленца, порано знам продаваа постари жени, или по интернет групиве што се.