Касно е веќе за идење на одмор. Кај нас знаеш негде каде би можела да порачам? Ми рекоа мене во некои домаќински продавници да проверам, но не ги познавам.
Според мене, нема право на пензија, бидејќи се има откажано, но може грешам, најдобро е да праша во ПИОМ.
Не само кај нас, него по цела Европа го нема. Исклучиво на интернет, и тоа рефус. Ја пијам за хормони, 50 факинг евра кило...
Нема што да се објаснува, правиш профил, поврзуваш сметка, си префрлаш пари на контото и можеш онлајн да плаќаш со нив. Не можеш ни да примаш пари, ни да праќаш,ни на рати да купуваш, ни да купиш, па да платиш подоцна...
A kako moze nekoj da se prijavi na rabota, a e primatel na semejna penzija? Ne valjda deka do 26 rabotat na crno.
Ama sakaat da go prijavat liceto. A liceto neke za da ne ja izgubi penzijata. So toa go stava rabototodavacot u rizik.
Имам другарка со ваква ситуација. Исклучиво договор на дело, и дури и пари примаше на сметка кај татко и за секој случај да не и ја скратат пензијата. Реално ако си вработен со плата логично е за ти ја скратат пензијата.
Има ли некој инфо, што да правам со агресивно улично куче? Имено, кучето дојде само кај моите во двор кога беше мало. Покажа некои знаци на агресија, не врз нивното куче туку врз други. Моите се јавија во Лајка, после една недела дојдоа и го земаа, ама после стерилизација и ставање на обетка, го вратија. Сите сакаме животни и татко ми го зема кај него во работилница, околу 1км оддалечена од дома и го ранеше, чуваше итн. Имаа и други животни таму, мачиња, кои кучево сите ги удавило. Последниов месец колку пати и да го враќаат, бега од работилницата и доаѓа во куќата. Пред 1 недела, и нападнал мало маче на домашната мачка, пред 3 дена ја удавил. Јас сум љубител на кучиња така да работи од типот на отров не ми се од помош. Каде да се обратам? Одам кај нив на гости со мало дете што само што прооде и сум исплашена.
Gosh од кај нарачуваш? Инаку чисто како пијач на чај, да знаеш дека 50 евра по килограм не е многу. Има кинески чаеви со цени во илјадници евра по килограм. Ама и генерално обичниве чаеви се скапи затоа што приносот на чај е низок, на сува камилица е 500-800 килограми по хектар, другите цветни се тука некаде, семињата се околу 200-400. Дополнително дел од чаевиве се собираат само рачно и тоа ги прави поскапи. Има големи разлики од чај до чај. На пример има и двогодишни видови каде две години работиш за еден принос и тоа може цената да ја крене.