Во Царинската управа на РМ(customs.gov.mk). Провери на нивната страна да не најдеш то шо бараш, на мејл(info@customs.gov.mk) или телефонски.
Здраво. Морам овде да поставам прашање, ако некој дели куќа со други роднини. И има заеднички простории (двор, скали) дали ако едниот сака да продаде свој дел мора да бара согласност или може директно?
Колку е додаток за теренска работа вон место на живеење? Јас знам дека е 8% и ти следи и да идеш своја кола, и со такси и со автобус. И колку следи за теренска работа вон место на живеење во неработен ден?
Не исплаќаат сите фирми. Кај нас теренците околу 2500 земаат месечно. Ама теренци што спијат вон место на живеење. Тие што патуваат и по +100км на дневно ниво во правец, ништо не им следува.
Еко лагун, спроти зоолошка во кулите. Дефинитивно најдобри. Поликлиника срце Јас имам два начини. 1.во кеш фонд и инвестициски фонд на вфп. 2. Нешто ситно што можам си префрлам на втора сметка, не во истата банка во друга. Доколку веќе си нарачал, кога ќе ти стигне на царина ќе те известат и ќе ти кажат кои документи треба да потполниш, што да платиш итн. А ако ти треба чисто како инфо, може да прашаш во некоја од шпедициите чисто како инфо, услуга да ги направат да замолиш
Мислам дека не мора, ти си ги ставаш на штедна книшка, т.е само ги штедиш. Со орочување на некој начин ги замрзнуваш парите, т.е. добиваш камата која ти ја дава банката, ама не смееш да ги вадиш парите.
Да, ако се орочат на 24 или 36 месеци можда ќе има добра заработка, иначе не вреди. Затоа не сакам да ги орочам само да ги ставам на книшка.
Можеш на депозит по видување, орочен депозит, а можеш и едноставно втора сметка да отвориш и таму да ги ставаш. Точно каматите не се големи, ама сега имаш скалести депозити уплаќаш кога сакаш колку сакаш, а ако решиш пред време да го раскинеш не губиш ништо, освен каматата нормално зошто нема да ти ја исплатата. Чување пари дома е лудо во денешно време. Какви случаи знам, крадциве точно знаат каде има кеш за земање.
Да, јас нон стоп нарачувам, посебно сега кога не можам да шетам многу со новороденче. Плус и бесплатна достава има.
Ве молам некој што знае Албански, дали преводот на фразата Mole repppeler ( Истерувач на кртови) соодветствува со Zmbrapsjen e nishanit ? Итно ми е, па ако знае некој нека пише.