Ja imam elektronsko vo Sparkase i vo NLB. Totalno isti se dvete, i web i android aplikaciite, poso istata softverska kukja go pravi softwerot, Asseco. Ok e sparkasse, imaat i plakanja i prefrlanje na devizi. Koga kje ja instaliras android aplikacijata, imas "info" token i "info" aplikacija - ova e bez pari opcijata, so nea nema plakanja PP nalozi, ili promena na limit na kreditna karticka. Dokolku odberis "plakanja" token, toa cini 35mkd mesecno. https://www.sparkasse.mk/CMS/Upload... за физички лица со важност од 16.09.2024.pdf tarifnikot, strana 13 se mesecnite trosoci za elektronsko bankarstvo. Taka da OK se sparkasse. edino za krediti ne bi gi preporacal. i vrabotenite sto rabotat vo nekoi ekspozituri, definitivno treba da posetat nekoj " customer care" kurs..
И јас сум на шпаркасе и нлб, истово ќе го пишев. Се слагам со се пто напишал, банка ко банка. За општо користење се океј и двеве не сум имала проблеми некои поголеми, само нлб се далеку по љубезни и иомуникативни и поише би ти помогнале, шпаркасе се ужас. Исто, би ти нагласила само да бираш убаво која ќе ги биде матична експозитура (тоа ти е таа каде шро прв пат ќе се пријавиш и ќе отвориш сметка и сл) зошо не ти дозволуваат да ја смениш. Нлб без проблем ми ја сменија, шпаркасе неќат да чујат не знам зошто
Јас немам такво нешто како матична експозитура на СТБ, картичката ја вадев во Кисела вода, а сега или кај Буњаковец одам или во Центар Веро Џамбо зависи дали кога треба да одам до банка искачам од работа или од дома, и никогаш не ми правеле проблем..
Не знам за стб, ова кажувам за нлб и шпаркасе. Не прават проблем да одиш во друга банка и да платиш или слично, но кога треба да подигнеш картица или да смениш податоци или ажурираш одиш во матичната експозитура.
Јас вадев пред 3 недели. Копии задржуваат но носи и оригинал. Мене копија ми направиа во пролече ама не беше нешто најсреќен што треба да ја направи таа услуга Исто така ти треба и лична карта од сопружникот
Знае ли некој како се менува лозинка на wifi? Од T-mobile ни е интернетот и рутерот па ме интересира таму треба да појдам за го сменат пасвордот или како?
Кај да купам елка со нормална цена... до кај 3000 денари. Овие што ги гледам, ко кола да ќе купувам со цените.....
По 0,5% од платата за секоја година стаж. Пример имаш плата 30к. Значи 0,5% = 150ден*6години = 600 ден.
ве молам да ми потврдите дали сум разбрал точно: ако сум невработен и сакам да се осигурам како невработено лице, дали ќе бидам целосно на товар на ФЗО или ќе учествувам со 50%, се одлучува според остварени приходи за цела (претходна) даночна година, така? ако имам остварено годишни приходи над 345.654,00 денари за 2023, за да се осигурам како невработено лице ќе треба да учествувам со 50% од просечни придонеси (2.160,00 денари), така?