Дали можам да проверам во друга општина информации за некој плац, како дали е дозволена градба, колку е дозволена градба во висина и слично, или морам да одам во општината каде што се наоѓа плацот?
Кога се менува лична карта со ново презиме, освен во банка, каде на друго место треба да се оди за ажурирање/пријавување?
јас мењав дел по дел, на пример кога ја регистрирав колата, ја променив сообраќајната, али банка ти е доволно за почеток
Па кој ќе ти ја смени лк со новото презиме? Знаеш дека имаш рок за промена на презиме во пасош и лк по свадба, а ако не го испочитуваш, казната е 500€.
За промена на презиме, мора нов лична карта и тоа оди на нејзин трошок. Ако е по свадба, има законски рок за да ја смени личната карта со новото прифатено презиме.
Јас знам каде треба да се сликам и која е процедурата за вадење на нова лична карта. Прашањето е сега одкако веќе ја земав, освен во банка што треба да отидам за да ми ажурираат податоци, во кои други служби треба да отидам.
Во банка одиш за да ти ги ажурираат податоците за картичките. Но некои банки може да ти кажат дека ќе ги сменат податоците на картичката по истекот на важноста. Зависи на која банка си. За друго не знам каде треба да отидеш. Ако имаш такви слични некои работи за ажурирање на податоци, ќе одиш и таму.
Ај некој да ме ,,просветли". Каква картичка треба да извадам од банка за да нарачувам од temu? Имам една од Комерцијална на која ми се префрлаше семејна пензија. Таа е во застој или незз што се дешава. Дебитна Visa што е, таква ли треба и дали треба да сум вработена за да вадам таква картичка??