Бев во полиција нема такво нешто дали 5 дена или 2 месеци исто е. Мислев да не е некоја друга институција. Во вашиот случај вие сте ги пријавиле, тие без вас не можат сами да се пријават.
Не, сами си се пријавија, кажаа дека се дојдени од таму и таму (немаат мк пасоши) и пријавија привремен смештај на таа и таа адреса. Ние само ги однесовме зошто не знаеја каде се наоѓа.
Може нешто поразлично од нашево е. Нема логика, така може било кој било каде да се пријави . Што би го спречило странец да ми ја најде адресата и да отиде во полиција да рече овде престојувам. Изричито го бараа газдата со лична карта од адреса или потврда со имотен лист, друг не може да ги пријави. Нема врска, се договорија нешто, ги пријавил негде. Мене ми текна дека неколку пати во ЕУ кога бев кај роднини никогаш ме немаа пријавено среќа па никој немаше проблеми.
Zdravo, za vrabotuvanje vo hrvatska imav izvadeno potvrda od sud za neosuduvanost i ja prevedov na hrvatski i otkako ja prativ mi rekoa deka trebalo od policija ne od sud. Na strana toa sto ispadna degen covekot ne mi kaza pred da izvadam, nekoj da me upati kaj treba da odam sega ?
Сума сумарум што е сега решението? Јас планирам да идам три месеци во БГ на гости. Треба да вадам некој документ? Искуство некој има?
Братучед ми работи во Хрватска и од суд вадел, не знам зошто ти кажале од полиција кога од суд се вади за неосудуваност, мене и на маж ми ни требаше за друго за неосудуваност и од суд извадивме. Убаво распрашај се.
Одиш со МК пасош? 90 дена мислам дека смееш туристички, ама ова не знам дали важи 90 дена годишно во ЕУ, така што ако имаш и претходни патувања провери. Ако одиш кај некои блиски, нека прашаат во полиција. Ако одиш службено, ќе ти кажат од фирма. Ако одиш преку airbnb/booking или хотел они ќе си преземат обврска. Ако приватно изнајмуваш, прашај го тој што ти го издава која е постапката. Или Бугарска амбасада прашај.
Некој да има искуство со работна позиција Менаџер за организирање настани во ресторан и хотел,дали треба образование колку плата и итн.
Има некој винил стикер лепено на маица со пегла? Користат бела некоја хартија. Може ли да користам хартија за печење под пеглата?
Дали може некој убаво да ми објасни постапка по постапка како да влезам во мое здравје апликацијата Милион пати пробав и ништо , зар е толку невозможно
Ако имаш креирано профил на https://uslugi.gov.mk/ или на ујп, тогаш со истите податоци (eID) може да се најавиш на апликацијата мое здравје.
Штом скокаат можно да се мали пајаци, bed bugs или болви. Овие две последни ќе ги препознаеш потоа што се мали со кафеава црна боја. Болвите се посплескани. Те имаат каснато ? Bed bugs најчесто касаат по рацете и стомакот, чеша и се како низи од искасано од комарци. Болвите повеќе касаат по нозете и се во групи искасано. Болвите веднаш по каснато чешаат ненормално. Имам читано дека можеш да направиш стапица за да видиш ако имаш болви. Во плитка чинија ставаш вода и детергент за садови. Така чинијата ќе ја ставиш под кревет и до неа ќе вклучиш лампа. Болвите ако ги има ќе се привлечат од температурата и ќе влезат во чинијата ама нема да можат да излезат. Bed bugs можеш да ги донесеш од било каде, а болвите најчесто се фаќаат од миленичиња. Како и да е , прво осигурај се што имаш, па после во аптека за препарат. Ако е нешто од ова задолжително дезинфекција на сите алишта и душеци, јоги. Дека тешко се истребуваат и се лепат по алишта, па од еден кревет можеш да ги пренесеш на друг. На пролетмтреб внимавањена овие бубачки и инсекти, а особено и на крлежите.