Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    На братучедка ми годинава нема да и отидам на роденден, па се решив да ја изненадам и да и испратам поклонче. Мислам преку пошта да и пратам па како иде? А слушнав нешто и за карго, ама појма немам што е тоа. :?: . Не е од Скопје, од друг град е.
    Ај малку помош. :angel:

2. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Сакав да прашам дали е материјал што се пушта при перење или пак се собира ??

3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    100.719
    Зависи на која температура го переш полиестерот.

4. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    ^^Не е ништо комплицирано праќањето, само цената зависи од тоа колкава ќе ти биде пратката.
    Карго е исто како пошта, само приватна. Има повеќе такви и мене некако ми е пофина и посигурна варијанта преку нив да примам или пратам нешто, иако може и поскапа. Ако сакаш има можност да ја земат пратката од дома и да ја однесат до дома на тој што се праќа.

На martinuska му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    Predlozete mi nekoe ime za firma ako moze sto pobrzo sso slednive bukvi: m a v i k s l pa moze i dr bukvi nema vrska

6. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    VIKS-LM 8) :D

7. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Амвис, Викса други не ми текнуваат. Такви ти предложив од тие букви што ги имаш напишано таму.
    Инаку други имиња за фирма може од овде да видеш: http://www.brandbucket.com/need-a-names-for-company/ и овде http://www.bdec-online.com/bd-cmpy/bd-ca.cfm :)

Прашање: Ги знаете тие картички што се користат сега место книшки? Е, што ќе се случи ако изгубите таква? :doh: Јас мојата ја изгубив и сега ме јаде совеста, нова ми беше, само што ја земав. :fubar:
    Може ли нова да се извади, се плаќа ли?

8. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    48.652
    Kе идеш во завод ке ја пријавиш како изгубена ,ке поднесеш нови документи и за неколку месеци ке ти извадат нова.Се плаќа само за таму документите што ке ти ги побараат.

9. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.911
    Допаѓања:
    18.122
    Дефинитивно ќе полудам. Да опишам ситуацијата:

Три цимерки сме, а станот е од една од нив. Другата која иде дома колку да спие/јаде/искапе и евентуално некогаш да учи, значи во 6-7 месеци никад ја немам видено со смукалка в рака, со крпа за прашина буквално ништо значи не пофаќа. Иде прави 2149832742 тенџериња, 4832423 чинии и се тоа остава на маса/лавабо.
    Идам сега од факултет и наоѓам хаос, со крпата за раце што ја користам фатила лавабото го бришела во вц, влакна на сите страни, ми се гади.

Прашањето : Како да и речам да фати метла, смукалка, крпа за бришење, а да не се испокарам? Зашто ако не е средено до вечер кога ќе се вратам од факс ми се чини ќе се испокарам и тоа гадно.
    П.С. Не се во нешто прекрасни односи другите две цимерки.

10. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Не мораш да се караш, прво со убаво кажи и, дека тебе ти смета што е гадно дома и дека не сакаш да живееш така, дека треба да си ги делите домашните обврски бидејќи не живеете сами таму туку заедно. Една не може да постигне да исчисти за сите. За да опстанат неколку луѓе во стан (освен фамилија) треба разумен компромис ( што би рекол нашиот п) :) Ако не свати во скоро време, и се однесува како ништо да не се случило заслужува да и се обратиш со повисок тон, и на крајот никој не е должен да трпи никого во животот. Цимерки секогаш можеш да најдеш.

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.911
    Допаѓања:
    18.122
    ^ Не и е еднаш со убаво кажано. Со другата се слагаме, чистиме, иде таа од излегување што да помогнам, па тоа и тоа и викаме и гледаме легнала и спие. Толку од помошта.
    Тоа со оставањето на маса - пробав на индиректен начин да и кажам, фатив цела маса со чинии, шолји, тенџериња ја изнаредив и си заминав на факс, чекала да дојде другата да ги фати.

Нема разбирање со убаво изгледа :/

12. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006

Antolinaa, седнете сите цимерки и кажи им дека мислиш дека треба една или две недели (или некој друг ден) во месецот да чистите сите заедно и да си одберите кој ден да е тоа. Па исто така спомни како предлог демек дека после секое влегување во кујна на секоја да си излезе со средено за да е полесно за средување, ако заедно ручате, заедно средувајте после тоа.. Па веројатно ќе ја наредете работата.

13. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Кој денес слави апсолвентска? Не е тоа матурска, па да се слави и подарок да носиш. Убаво кажа AnaKarenina, уште недипломиран, а ќе славиш. Јас имав колеги кои презапишуваа година два пати и уште беа втора, а си беа на апсолвентската вечер, ама имав и такви кои беа четврта, а не беа на апсолвентската.

На SuperGirl24 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Напиши куќен ред и состави распоред на обврски :)
    Кај мене дома така е тоа регулирано - си стои правилникот закачен на фрижидер :!:
    За буквално сите обврски имаме распоред. Со сестра ми ги делиме обврските околу смукање, собирање и пружување алишта, полнење и празнење на машината за садови, хранење и шетање на кутрето...
    Само така ќе го решиш проблемот - со распоред. Секој да си знае кога и какви обврски има. Инаку вака со твојава цимерка нема на крај да излезеш.

15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Џабе и распоред и разговор со таква личност нема да дојдеш до решение на проблемот.
    Најди си нов стан и нови цимерки со кои што ќе немаш проблеми, а додека да се снајдеш ќе мора да ја трпиш, нема друго чаре.

16. bumbi

bumbi Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    262
    Постои ли уште продавницата Sewa? Онаа кај камен мост што беше. Преместена ли е негде или ја затворија?

17. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    4.578
    има на рекорд до стопанска банка што е

На bumbi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335
    Појаснување за НЕТО и БРУТО плата...

19. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Ќе седнете трите заедно,ќе праите муабет и ќе напишите дневен ред за секоја.Не е дека којзнае што работа има,битно е да се одржува чисто и да има некој да ги мие тањирите :D
    А оваа што не и се работи,ако не е нејзин станот,речете и да почне да се ангажира,ако не ќе си барате друга цимерка догодина.
    Многу е тешко да се координираш во такви средини,затоа ти треба цврста волја и правила!

20. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Не знам дали има посебна тема, но ме интересира дали некој знае изработувач на чевли по мерка. Ми кажаа дека имало некој добар во Куманово, па ве молам ако некој има инфо нека ми пише лп.
    Фала однапред ;)