Некоја феминка од Куманово, да каже дали работат бутиците во сабота и до колку ? Бендисав фустан сакам денес да одам да не ми биде џабе патот.
Првоо отвориги очите и гледајј што имам пишено после давај коментар .Сама сум сликана !! Никој друг не ме сликал .И јас убо знам како се префрлаа во комјутер амаа проблемот е штоо морам јас да одобрамм од моблиниотт за да се префрлатт а пошо тачотт не ми фачааа ии целл екран е црн неможам да ги префрлам И мобилниот е кај менее не му го давав на дечкоми. изгледа на некој му требаа пак да одиии 1 одделениее и да научи да чита.
Да, да...Абеја да оди да научи да читаттт. И тттти можеш да го приклучиш мобилниотттттт на компјутттттероттттт иако екраноттттт не се гледа, бидејќи на комјуттттероттттт се гледа се. Можеш да бришеш и да гледаш на комјуттттер. Пробај, па кажи дали тттттти успеало. Извини, и јас претттттхондно не сум те разбрала, ама кај различни настттттавнички сме учеле македонски јазик и литтттератттттура. Извинете за ттттт ама тттттастттттатттттураттттттта ми е дефектттттт.
Вака, сестра ми дипломираше и сака да се запише на втор факултет како редовен студент, за да продолжиме да земаме семејна пензија. На факултетот каде што сакаше да се запише и рекле дека не и следува и џабе само би се запишала. Јас прашав во пензиско и таму ми рекоа дека може да се запише и нема врска што е втор, само е битно кај нив да се однесе потврда за редовен студент. Ако некоја е информирана или пак од свое искуство би била благодарна за одговор. А да, никаде не можам да најдам конкурс за трет уписен рок. Нема уште излезено или јас не знам каде да барам?
Пред неколку години, моја другарка продолжи на постдипломски за да може да ја зема пензијата од татко и. Не ме држи за збор, мислам дека не дозволуваат штом веќе е дипломирана но можеби зависи од факултет до факултет.
http://www.uslugi.gov.mk/Prasanja.aspx? ... 7d7f372cb5 тука има куп одговори, види дали некој ти одговара на прашањето. Ако не прашај ги за неколку дена одговараат.
Мислам дека не и следува со оглед на тоа што веќе дипломирала. Затоа има луѓе кои од таа причина го пролонгираат дипломирањето. И да не дипломирала, од пензијата само до 27 години те следува.
Девојки брат ми паднал од скирол, и тоа директно на рака, т.е. на глобот кај дланката и модро му е местото. Сама сум дома, моиве на одмор, не знам што да правам, страв ме фаќа да не му е шината раката. Модра му е , и малку неприметно отечена, ама не може ич да ја движи. Знам дека обично отекува кога е шината, ама став ме фаќа, совет некој? Става мраз ама што друго?
Зејтин, натопи една крпа со зејтин и врзи му ја околу зглобот. Ќе го спречи отокот. Ако не тркнете на дежурен.
И викав и јас да го пролонгира дипломирањето ама не сакаше. Поднесов јас молба на факс кај мене да ме примат назад како редовен студент ама сеуште нема одговор, па почнавме да размислуваме за опција втор факултет за неа.
Штом дипломирала толку. Затоа некои луѓе како што кажа феминката го одложуваат за да можат да земат уште некое време..
Има право да користи семејна пензија се додека носи во ПИОМ потврда дека е редовен студент, безразлика дали ѝ е прв, втор, трет факултет дури не наполни 26 години. И јас сум во слична ситуација, наскоро ќе дипломирам, размислував и јас втор факултет да запишам, ама најверојатно ќе продолжам на постдипломски па исто ми се фаќа.
Најдов одговор на страната Cka што ми ја прати. Следува пензија без разлика кој факултет е, се додека е редовен студент и носи потврда за тоа. Нас не ни се исплати постдипломски зошто пензијата и не етака голема, реално колку треба да плати за постдипломски толку и ќе се собере цела пензија годишно.
Tools -> Options - > Privacy -> Keep history (selektiraj no history) -> Clear history -> Save Само пази, ова брише разговори од твојот комјутер, ако се вклучиш од друг комјутер, знае да искочи разговорот- ПАЗА ! Ај срекно