Почнувам обука за неколку дена, која ќе трае околу 7 месеци, пријавена ќе бидам и платена исто така. Дали кога ќе поминат 6 месеци, ми следува одмор (летен)?
Законски ти следува, меѓутоа бидејќи однапред си знаеш дека обуката ти е 7 месеци, незнам работодавецот дали ќе ти дозволи да си го земеш...фактички он ќе ти плати одмор и ти после одма ќе си одиш...не би се нафатил...
Meне обуката ми завршува во јуни/јули, после тоа се водам како вработена таму. Не мислев да си одам или слично, туку пример дали во септември би ми дал одмор (во таа смисла)
Имам една дилема која неможам да си ја одоворам ако некој не ми даде одговор. Од кога до кога се велигденските пости , и дали се прави свадба во велигденски пости ?
^^ Велигденските пости секогаш почнуваат од Прочка, а кога паѓа иднава година треба да си видиш во православен календар. Свадби се прават, меѓутоа поповите не венчаваат во црквите за време на овие пости.
Најснабдени се во Сити Мол и во Зебра мини трговскиот во Капиштец на ул. Васил Ѓоргов. Инаку доста голем е и кај градски ѕид во близина на полициската станица Беко, а имаш и во ГТЦ на приземје само таму знаат и доста работи да фалат. Има и едно мини Космо во склоп на супер Тинексот на бул.Трета македонска бригада кај Раде Кончар, ама таму е најоскудно со избор. За други не знам дали и каде има.
Оригиналите најчесто се со печат на целофанот, како вдлабнатина, не виолетов, мало кругче.. Ако ме сфати добро е. И да секако повеќе чинат од копиите.
Ти следува. Но не значи дека ке го даде тогаш кога ке сакаш, во случај да ти е тоа прашањето, односно дали тогаш и тогаш можеш да планираш нешто. Зависи какви се човечките ресурси каде што работиш, но кај што сум јас, може да ти кажат дека поради одредени околности ке мораш да го промениш одморот. Освен ако не кажеш дека ке правиш свадба или си уплатила за Дубаи.
Feminki, da ve prasam vie sto imate brakja ili deckovci... Im ima stignato na nekoj pismeno od Ministerstvo za odbrana t.e. Pokana za voveduvanje vo voena evidencija? Vcera mu stigna na brat mi, ama ne mi e jasno zosto i za sto se raboti. Neli platena vojska imame? Ili ima nekoi izmeni? Izvinete za latinicata, od mob sum.
Дали некој знае каде можам да најдам ароматизирани стапчиња или оние глејд свеќи во Прилеп?Се скапав бараање.
Дали некој знае дали откако ќе завршиш средно економско училиште, без да завршиш економски факултет можеш да добиеш лиценца за овластен сметководител и која е процедурата?
Дали ако телефонот ти е на Airplane mode кога ке го вратиш на нормалниот мод ке ти стигне порака ако те барал некој? Како кога е исклучен.