Моите се разведени, со татко ми имам минимален накај нула контакт ама сега е нешто неарен и мора да оди на лекар. Пензионер е, ништо од документите не му се средено, родините очекуваат јас да трчам а никој ништо конкретно не ми кажува (Многу клет народ сме значи- кога може да се земе, сите се тука ама кога треба да се помогне, никој телефон не крева). Ме интересира 1. Дали електронската картичка мора да се подигне лично или може и некој друг да ја подигне? 2. Ми спомнуваат нешто дека сум требала да одам во социјално со книшка и решение за пензија за да му удрат некаков печат. Која е процедурата и каде треба да се обратам? Ако може некоја феминка да ми одговори на прашањата би била бескрајно благодарна!
Претпоставувам дека прашењето се однесува на електронската здравствена картичка која се подигнува лично од шалтер на ФЗО или кај матичниот лекар. А што се однесува до здравствената легитимација, татко ми кога се пензионираше ( пред 2 год.) не му беше потребен никаков печат и се уште стои називот на институцијата каде што работеше.Можеби има измени во законот, па сега е потребен печат.Затоа треба да прашаш во ФЗО.
Мислам дека не мора лично да се подигне, знам дека татко ми им ја подигна на дедо ми и на чичко ми. А плус тие што се вработени некој вработен од фирмата во која работат им ги подига.
Во некои институции, електронските здравствени картички се подигнуваат лично и со потпис на вработениот што според мене е најкоректно.
Злато најпрво навистина ми е жал што се е препуштено на тебе, во твоја кожа навистина не би сакала да се најдам. Ама верувај ова искуство ќе те направи многу посилна. И ќе направи многу повеќе да веруваш во своите способности. За жал во вакви моменти човекот најдобро се открива себеси... Е сега да ти одговорам онолку колку што јас можам. Татко ми е исто пензионер. Пензионерите со секоја пензија добиваат исплатно ливче. Ако таткоти нема од последната земена пензија појди во банката во која ја зима пензијата и побарај исплатно пензиско ливче. Таму ќе ти побараат матичен негов број а во некои случаи и полномоштво од негова страна. Ти ќе ги замолиш дека таткоти е болен и неспособен да го подигне сам па ако може да го подигнеш во негово име. Убаво замоли ги и не би требало да ти направат проблем. Во случај татко ти ако сеуште нема земано пензија а има решение дека од нареден месец ќе зима во тој случај ќе одиш во социјалното само со решението и книшката по печат. А ако има земено тогаш е одиш со пензиското исплатно ливче. Со тоа ливче (решение) ќе се упатиш во социјалното заедно со здравствената книшка и повторно ќе се молиш. Ќе бараш да го променат неговиот статус од вработен во пензионер а како доказ ќе го приложиш исплатното пензиско ливче(или решение) од банката. И таму ќе треба да ти стават печат во книшката. Сите овие процедури по правило или се вршат лично или со полномоштво заверно на нотар. Ама ако молиш и ако се жалиш, и ако се обраќаш на секоја врата со добар збор, секаде ќе ти завршат работа.
За дедо ми јас се успеав да завршам без никакво негово полномошно во однос на здравството. Ги собрав сите документи што ги имаше, плус он се водеше дека живее во Куманово, па во Скопје не сакаа никаде да го примаат. Отидов со социјално, ги земав и белешките од болницата од Куманово и ми завршија работа да може да се лекува во Скопје. Никаде немав врски ама одев од врата до врата, бев фина, љубезна и кажував дека нема кој друг да ги брка работите освен мене. (Успева ова, затоа што се помалку млади се грижат за постарите, па ќе сакаат ако можат да ти помогнат.) За банка мораш полномошно, но од некои банки ако тој не е способен да отиде да потпише полномошно доаѓаат дома од кај нив. Електронската картичка не е морално да се земе лично, мојата ја зема сестра ми ако не се лажам. Собери ги сите документи за да не мора да те враќаат ако нешто ти фали, а имаш дома, или може нешто ќе ти фали за одма да можеш да извадиш, а реално некоја хартија плус во чанта не тежи многу.
Кој автобус иде од аеродром веро - бисер до влае? Ми рекоа дека треба да се симнам пред мостот на таа станица од сити мол на втората автобуска. имам идено со 22 ама од кај веро - железничка.
5-ка ама ќе те симне позади Порта Влае. 15-ка кај Сити Мол ќе се симнеш па со 22-ка, 2-ка 21, 12-ка, кој ќе дојде.
5-ка ти кажав ама таа застанува на улицата позади порта Влае, ако знаеш. Не на Партизанска туку позади од комплексот што гледа према Водно.Па веќе ако одиш кај некого во Влае ќе ти каже или прашај таму било кој сите знаат кај стои 5-ка.
На лап топов ми се изгуби таск барот доле само кога ќе пуштам некој пребарувач без разлика дали е Мозила или Хром. Онака на десктоп и кога отварам фолдери го има.... Не ми е штиклирано hide bar или нешто такво.. знае некој што е проблемот?
Жал ми е, ама во Мк нема убав путер од кикирики. Мм додека беше во Мк ги проба сите видови путер од кикирики до кои се докопа и се беше катастрофа. Јас лично имам пробано два вида и имаат вкус на масло од кикирики. И башка чудно мирисаат. А треба да има една густа мазна текстура, заситувачки ама не мрсно.
Жени и мажи ве молам кажете средство против мали смрдливи црвчиња во домот.Во куќа живеам,незнам од кај излегоа никогаш до сега не сме имале,си лазат господата по под и ѕидови и што е најстрашно смрдат кога ќе ги згмечам.Инаку чистиме редовно,секој ден обавезно правосмукалка,бришење џабе е се полудев.
Дали е можно и ако е можно каде и како може да се промени презимето на пр. ако е стојанова да се додаде -ска- и да се одземе -в- и да биде стојаноска ? Итно ми е и ако има на форумот некоја тема за презимиња ако може линк..thanks
Тоа е промена на презиме, и не е битно колкава е, од Стојановска ако сакаш да се презиваш Трпчевска, и ако сакаш од Стојановска во Стојаноска, иста е процедурата. Се поденсува барање до МВР и се одат куп др документи и се менува.
Мачката ми фати болви. Добро мачето, нема ни два месеца. Помагајте људи, што да купам за да ги уништам? Шампон некој, ампули некои, прашоци чуда, врска немам од ова. Нешто ефикасно што би можеле да ми препорачате? Благодарна однапред.
Луѓе некој да ми каже средство што топи влакна????Туш кабината ми е затната со влакна нит знам како да ја исчистам нит ништо...Пробав со игли брцав и пак ништо....