Зaвист и зaвиснoст не е истo. Дури ни пoетски кaжaнo... зaвист е кoгa пoсaкувaш нештo штo некoј гo имa, зaвиснoст кoгa не мoжеш дa живееш без нештo (цигaри, дрoгa, aлкoхoл). Реченицaтa штo се oбидувaте дa јa oбјaсните ми немa лoгикa вaкa нaпишaнa. Амa и не ме чуди, кoгa секoј штo стигнa стaнa преведувaч, a врскa си немa oд јaзикoт.
Спојлер: Спатифилиум Спатифилиум се вика.Преку зима да се чува на температура од 16-18 степени ,лето од 18-21 степен.Преку зима еднаш неделно се залива во лето 2-3 пати.Не сака промаја и директно сонце.Се пресадува на пролет. Јас не успеав да ја одржам убавицава зашто немам константна температура во куќава,ти посакувам ти да уживаш во неа.
@Annath Знам дека не е исто завист и зависност,а јас па директно си ги поврзав со зависност работите,бидејќи така ми имаше смисла Девојчето за завист мислело,а во тој случај и мене ми нема логика реченицата.
Kade mozam da najdam kvalitetni pernici za spienje? So memori pena ili antialergiski po pristapna cena. Gledav vo dormeo i jusk ama skapicki bea
@oneday кај си ја нашла реченицава и мора ли да јс употребиш? Мене логична може да ми биде ако авторот сака да го каже следново, зависта е толку силно чувство како љубовта, ама дијаметрално поставено, зашто љубовта создава и дава, а зависта уништува и зема. Зависта го празни срцето а љубовта го полни со ист интензитет и моќност, само за две сосема спротивни цели. Само не знам дали оваа речница авторот ја мислел така......
Ме интересира за читалнава во ГТЦ. Се плака ли чланарина? дали има многу гужва? Јас не сум од Скопје и ме интересира каков е процесот на читалниве, никогаш не сум била по други освен на факс. Нешто за кое треба да знам? И каде се наоѓа?
Мила, мислам дека рокот за физички лица беше до вчера а казните се големи, најубаво да си прашаш таму
Не се плаќа ништо, нема никаква членарина, ниту лична карта не бараат повеќе. Ама како почна сесијава нема место ни во 11 саат. Треба да дојдеш во 9 саат за да фатиш место. Обично нема гужви, јас пртходната недела знаев и во 1 да се избацам и да има место. Вечера бев во 11и20 и ми вика девојче нема, ене и надвор дечки чекаат некој да стане. Се наоѓа на трети спрат, ќе ја видиш таблата 1000 книги, и луѓе како чекаат и стојат надвор со цигари.
Дали за контролен преглед кај специјалист треба повторно упат и закажан термин? Еднаш бевме на преглед, а утре сме на контрола.
Јас како што знам,за секоја посета на специјалист ти е потребен упат од матичен лекар.Ти го информираш кога треба да отидеш кај специјалистот,тој ја пишува датата на упатот и плус закажува на интернет на страната mojtermin.mk (најверојатно така беше). Може и да сум грешка,ама кај нас така бараат.
Мислам дека не треба.Јас кога одев на кожно еднаш месечно вадев упат а четири пати со истиот упат одев на премачкување(контроли).Така е и со другите специјалисти.Зависи и докторот што ти рекол сепак.
Бидејќи не знаев каде да го поставам прашањево да ве прашам тука;Што се носи на гости кај млад брачен пар?Првпат ни е да идеме,не за некој празник,повод,туку онака што се носи општо ме интересира.Фала
Па ако се што туку земени или во нов стан ..покрај бонбониера би купила и некоја ситница за станот.Постелнина,слика,убава табака.Нешто ситно но корисно. А ако не сте мн блиски и несакаш таков трошок тогаш само букет и бонбониера поубава.