Брак потпишав во странство пред 1 година и го зедов презимето од мажот ми. Бугарскиот пасош си го сменив, Ама македонскиот не, бидејќи немав време а и не ми требаше, ама последниот пат одвај ме пуштија да излезам од МК, наредното одење морам обавезно да го сменам. Знае ли некој како оди таа процедура и колку време ќе ми треба, пошто знам дека и венчаницата треба да ја преведам, и бракот да го заведам во МК или не? И за колку најбрзо се вади пасош, има ли брза постапка? Не најдов ваква тема ако има пратете ми линк.
Препорачано е исто како и ДХЛ? Ако е така за еден ден,најкасно 2 ќе стаса од толку блиска дестинација.Мене ми стаса од прекуокеанска земја за 3 дена.ми го испратија таму во четврток а стаса во Мк во понеделник
Имаше една членка што правеше украси за родендени и слично, ама незнам која беше. Нека се јави по пп, ако може.
Mozi malku podetalno, nisto ne mi e poznato I plus citav na net deka ima rok za smena na mominskoto prezime ako ne kazna od 500 evra, kolku e toa tocno neznam. Mi e samo da ne si pojdam MK pa da ostanam podolgo od planiranoto, ili da nateram nekoj da prasa, vo policija kade sto se vadat pasosi.
Па има таква казна, ама попуштаат, до сега не сум чула некоја да е казнета поради непромена на личните податоци. Мојата кума после скоро 2 год. го промени презимето во личната карта и пасошот. Можеби ќе мрчат, ама не би требало да те казнат. За пасош знам дека треба копија од извод од венчаните. Е сега ако бракот ти е склучен надвор од Мк не знам како оди процедурата.
Мене мислам за една недела до 10 дена највеќе ми го издадоа, ама беше зимо. Сега дека идат одмори и сите сакаат да вадат, можеби малку покасно ги даваат. Зборувам по редовна постапка.А, може и по брза постапка, тоа повеќе кошта, за 2-3 дена ти е готов.
Брза постапка за 24 часа се подига од ск, а за казна секако ќе те казнат ..единствено што може е да ти дадат предлог само 250 е да платиш на пола , инаку секако ќе те казнат.
Хм, ете јас сменив лична карта после 8 месеци од стапување во брак, а пасош после година и кусур, па не ме казнија.
Све тоа како ќе одлучи комисијата и дали си фатил врски ЗАКОНСКИ Е ДА ТЕ КАЗНАТ , доколку постои некое " оправдување " тогаш пола сума.
Постои тој закон точно, но нели кај нас некои закони не се важат. Јас до сега не сум слушнала некој да казнат. Не сум фаќала врски. Отидов, потполнив барање, поднесов документи и тоа е тоа. Тој промрмори дека може да ме казнат, ама кажа прогледуваме низ прсти. За пасошот, нели се оде кај инспектор, ако стариот пасош ти е важечки, за да ти го пониште, ни тој ништо не ми кажа. Само се изнасмеа дека мм не ме прошетал никаде, оти празен беше, ама што да правам што јужните соседи не ни ставаат печат.
Епа ти прегледале низ прсти , инаку после инспекторот и поништувањето на пасошот те даваат на прекршочна комисија , па ти е како одлучат . Затоа е најдобро да се оди на сигурно и да не се одложува
@orhideea за да смениш пасош мора прво да смениш лична карта. Доколку немаш сменето прво мора да поднесеш за лк. Јас сакав истовремено да сменам но ми рекоја дека неможи. За нов пасош поднесуваш со новата лк. Доколку немаш сменето пиши ќе ти ја објаснам процедурата. Едит: сега видов дека бракот ви е случен во странство. Дали процедурата е иста не знам
А лична карта за колку време најбрзо може да се извади, тоа ако знаеш да ми кажеш дали има брза постапка? И потоа за пасош колку може нај брзо? За да знам случајно ако си одам за мк колку време ќе ми треба. Пошто последниот пат одвај ме пуштија на граница. Оти јас имам кола на бугарски табли и со презимето од мажот ми.
Шише не пишав убаво @ludoto19 ако е преку EMS мислам беше тогаш за 5 дена најкасно, но секогаш порано од 5 дена.