1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ориз

Дискусија во 'Рецепти' започната од maja8, 2 ноември 2010.

  1. Jeny

    Jeny Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Во принцип не обожавам многу натрупана храна и сакам да го припремам оризот на едноставен начин, а сепак многу вкусен и необичен.
    Во таванка прво на загреано масло пропржувам кромид со ренден морков. Оризот го мијам во цедалка, го истурам во таванка, му ја додавам водата во која претходно се вареле копаните (копаните ги варам со сол, вегета и малку магданос) и го оставам така малку да прокрчка на рингла. Потоа го ставам во загреана рерна и го потпечувам. Пред крајот ги додавам и копаните.

    Оризот излегува мек, набабрен и не многу сув, типичен македонски специјалитет ;)
     
  2. rozy

    rozy Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    121
    Mноооогу сакам бел ориз лесно и едноставно си купувам ориз мр.унцле (или нешто така) ке го ставам во вода да се свари а за тоа време во тенџерче си ставам моркови и грашок и потоа кога ке се свари ке ги насечкам морковите на мали коцкички и ке смешам се заедно и ке ставам малце магданосче и готово па и супер ее ....
     
  3. Trajche

    Trajche Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    9
    Рецепт од мене :D Ќе ви кажам јас што правам со оризот
    Ставам во тенџере вода, чекам малку да се столи го ставам оризот и го мешам цело време до дека не се свари, без ништо го јадам без сол, вегета онаков како што е само вода :D
     
  4. daylight

    daylight Популарен член

    Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.136
    Допаѓања:
    4.106
    Честопати правиме ориз на индијски начин.

    Потребен е индијски ориз, а некои го викаат тајландски односно тоа е ориз со долго зрно. Во Веро најефтини се пакувањата SPAR што ги прави околу 120 ден., поскапи се бугарските хималајски, а најскапи се во турските во Рамстор околу 300-350ден. А квалитетот ист, миризбата иста(има специфичен мирис).

    Оризот се мие со вода, потоа се пржи во масло за јадење па се долева вода во размер 1 чаша ориз 3 исти чаши вода. Се додаваат

    - чаша мелени зелени маслинки со црвен пипер,
    - 2 гоелеми лажици суво грозје
    - рака делумно дробени солени печени индијски ореви, и
    - 1 мала лажица ким во зрно.


    Кратко се промешува. Се поклопува, оставајќи само малце отвор колку да искача пареата постепено, и се вари додека речиси сета вода не испари. Не го мешајте оризот додека се вари бидејќи нема да биде растресит и повеќе ќе биде слепено. Послужете со зелени краставици сецкани на коцки во јогурт или кисело млеко и некој вид на чатни(индијски слатко-лут сос од овошје). Наместо индијски ореви можете да ставите лупени солени кикиритки.


    [​IMG]
    Ако сакате оризот да биде вака убаво жолт како на сликата, додадете пола мала лажица куркума во прав.
     
  5. Ammy.Lee

    Ammy.Lee Популарен член

    Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.279
    Пол:
    Женски
    Не го сакам.Незнам зошто ич не ми е убав,и кога е приготвен со пилешко не јадам... :| :|
    Бљак :puke:
     
  6. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    635
    јас го обожавам ама само кога е печен со пичешко :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:
     
  7. moni24

    moni24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Јас сакам да прашам за ориз
    Дали некој може да ми објасни како да го сварам или да го потпечам а да се двојат зрната да небиде кашест?
    Се надевам дека ме разбравте :)
     
  8. creshicka

    creshicka Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.708
    Пол:
    Женски
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи


    Тоа зависи од оризот, има повеке видови на ориз барај низ маркетите од долгнавестиот ориз или оној за суши. :)
     
  9. marama

    marama Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.106
    Допаѓања:
    88.088
    Пол:
    Женски
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    На еден филџан ориз се ставаат 3 филџани вода. Значи соодносот е 1/3.
     
  10. LetsTalkFashion

    LetsTalkFashion Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    879
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    да заврши саваш и ќе ти пишам и за тоа :D има еден во кутија се продава мнг е убав и крупен и се двојат зрната само да видам доле треба како се вика точно.
     
  11. moni24

    moni24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Така и јас го варам но пак ми е кашест :|
    Имам слушнато дека пред да се вари да седи 30 мин во топла вода ама ништо сигурно е до оризот како што рече creshicka :^)
     
  12. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.266
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Тајната е во пржењето.
    Пред да му ја ставиш водата, прво пропржи го на масло неколку минути. Соодносот на ориз и вода е 1/3 како што кажа и Марама (на 1 филџан ориз, 3 филџани вода).
    Верувај дека ќе биде баш како што посакуваш :) .
     
    На moni24 и marama им се допаѓа ова.
  13. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.158
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи


    Не претерувајте со пржењето на оризот, да не добиете.... пуканки :lol:
     
  14. marama

    marama Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.106
    Допаѓања:
    88.088
    Пол:
    Женски
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Јас секако го мијам оризот, не ни можам да замислам така да го зготвам. Се пржи околу 5 минути или да престане да се лепи за тавата, па се додава водата.
     
  15. moni24

    moni24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Ке пробам утре па ке ви кажам дали ми испаднало како што сакам :)
    тнх
     
  16. Hipica

    Hipica Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.818
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Можеш и малце кромидче да испржиш со оризот, убав шмек му дава :)
     
    На moni24 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. moni24

    moni24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

    Обавезно без кромидче и без морковче не ја бива :D
     
  18. moni24

    moni24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    121
    Оризчето ми испадна перфектно! :D
    Како што сакав секое зрно се двои како што кажа Serafima го пропржив му додадов рендано кромидче рендано морковче и зачинчиња и го подпеков... мх мх мх ... прекрасно :)
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ludacaa

    ludacaa Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    180
    и јааас сакааам ориз :lol:
    ја прво ке си го сварам па му ставам сецкани кисели краставички малце солца зејтинче и бибер мхмхмх мерациии :)
     
  20. EmGreen

    EmGreen Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 август 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    189
    За зрната да ти останат цели јас колку што знам треба во водата да додадеш сок од лимон. Не мора цел, ваљда половина е доволно. Искрено немам пробано ама ова го имам прочитано на неколку места :)