Ориз

Discussion in 'Рецепти' started by maja8, Nov 2, 2010.

  1. homealone

    homealone Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    1,286
    Likes Received:
    361
    Gender:
    Female
    Ова првпат го пробав кај баба ми и неверував дека може да е толку убаво искрено фала за рецептот баш ќе пробам да го направам , баба ми ја прашав ама ми вика ајде сега ти ќе се замараш ако ти се јаде кажи ми јас ќе направам. Едно големо благодарам конечно нема да ја малтретирам мојата супер бабичка.
     
  2. eva11

    eva11 Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2011
    Messages:
    1,851
    Likes Received:
    758
    Еве заборавив да напишам се вика ова *слепи риби * демек чушките и празот се риби :D :D али прекрасно јадење пшрсти да излижеш кој ке се осуди да го направи нека пише импресии
     
    Cka and homealone like this.
  3. homealone

    homealone Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    1,286
    Likes Received:
    361
    Gender:
    Female
    Еве јас да се пофалам денеска дојдов порано до факултет и го направив и оние кој тврдеа дома дека нејадат праз(сестра ми) рекоа дека поубаво нешто не пробале и навистина е така ти благодарам за рецептот уште еднаш.
     
    eva11 likes this.
  4. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,614
    Likes Received:
    38,079
    Gender:
    Female
    Јадам ориз. Најчесто правам јадење - ориз со макарони во тавче.
     
  5. DjinTonik

    DjinTonik Истакнат член

    Joined:
    Sep 15, 2012
    Messages:
    399
    Likes Received:
    110
    Дали знаете како се прави благ интегрален варен ориз, има вкус нешто како блага варена пченица ама поубаво ми е со ориз, се става изгледа мед и ореви?
     
  6. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    907
    Likes Received:
    11,159
    ММММ обожавам интегрален ориз.
    Се прави скоро на истиот начин како и обичниот.Само на интегралниот му е потребно повеке вода зошто повеке време се вари.Откако ќе се свари веке кога е при крај му се додава малку млеко .Крчка уште минутка две и се трга од оганот.Додека е уште топол се додава медот и оревите.А кога постам прво чекам да се убаво свари па го цадам од водата и потоа додавам ореви.А во водата каде се вари оризот додавам шеќер.Така го спремам јас,пробај вкусно е.
     
  7. malooto

    malooto Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    641
    Likes Received:
    380
    Moze li nekoja od dietalkite na UN dieta da mi kaze kako go podgotvuva?
    [mod-kirilica:3mchm8p7][/mod-kirilica:3mchm8p7]
     
  8. cvetce93

    cvetce93 Популарен член

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Messages:
    1,434
    Likes Received:
    577
    Може ли да ми кажете некој рецепт за ориз со зеленчук? :)
     
  9. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Вариш ориз, при грај на варењето ставаш од златниот микс (грашок, морков, пченка), вариш уште 10тина минути. Процедуваш, запржуваш на маслиново масло, додаваш зачини и тоа е тоа. За да изгледа убаво можеш до некој сад да наполниш па потоа да го превртиш и да си дојде како од калапче :)
     
    eli25 and cvetce93 like this.
  10. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    Ориз со печурки - го обожавам

    На загреано масло се пропржува кромид, морков и пашканат (може и малку целер). Во друго тавче на путер или маслиново масло пропжите свежи печурки (може и од тегла ама убаво да се измијат претходно). Пропржените печурки ги додавате во кромид, морков, пашканат. Ставате ориз во тавата и налевате пола филџан бело вино, сол, вегета (зачини по избор) и наросувате малку ѓумбир. Сето тоа се динста 3-5мин, налевате вода и ставате во релна.
    Одозгора наросувате свеж сецкан магдонос откако ќе се испече оризот.

    :!: Посно а вкусно :)
     
    Mama25, Annath, Hipica and 2 others like this.
  11. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,148
    Likes Received:
    124,523
    Никогаш не сум пробала вака,иако моја колешка го прави исто,плус додава печурки и го јаде со павлака :^) Вели повкусно нешто немало,секој ден би јадела да можела.
     
    Glasna and mims-89 like this.
  12. L-a-r-a22

    L-a-r-a22 Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2013
    Messages:
    1,337
    Likes Received:
    10,771
    Gender:
    Female
    Оризот најмногу го сакам со Месен нарезок. Нарезокот се сецка и се става во плех да се пече заедно со оризот. Вака најмногу го сакам.
     
  13. canary

    canary Истакнат член

    Joined:
    Feb 23, 2013
    Messages:
    133
    Likes Received:
    60
    Значи ориз обожавам :inlove: Chinese girl here! (очите ми се такви, ми викаат од ориз многу јадење :P )
    Ориз си обожавам потпечен значи го чистиш и го ставаш во тавче со вода заедно со запршка: кромидче, вегета, морковчиња... И го печеш во рерна.
    Инаку и оризот што сте го спомнале со грашок и пченка е превкусен. Можда и со печурки е убав ама тие не ми се омилени така да.. Абе ориз си е ориз :lol:
     
  14. tweety-tweety

    tweety-tweety Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2013
    Messages:
    578
    Likes Received:
    435
    Gender:
    Female
    Пробајте ориз на турски начин...мммммммм прсти да си излижеш па со лимета мх мх :clap: :clap: Мајка ми најдобро го прави!! ;) ;) ;) ;)
     
  15. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2013
    Messages:
    2,652
    Likes Received:
    15,512
    Gender:
    Female
    Да,јадам.Многу мие вкусен. :)
    Инаку,тој сувиот незнам како се прави,ама јас си правам така што пропржувам кромидче на зејтин,морковче,тиквичка или модар патлиџан (зависи што имам дома),пиперка и патлиџан.После го додавам преетходно измиениот ориз и пропржувам уште малку.После смесата ја истурам во тава за печење,додавам врела вода и печам половина час,четириесетина минути.
    Понекогаш ставам и ситни коцкички компир,а додавам и црвен пипер.
    И во врска со зачините,ставам сол,вегета,кари,црн пипер и понекогаш бел пипер. :D
    ПИПЕР!
     
  16. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,026
    Gender:
    Female
    Оризот најчесто го користам во традиционалните јадења - копани со ориз, сарма, полнети пиперки.
    Ама во последно време (обично кога немам идеја што да направам), запржувам кромид и лукче, и се што најдам зеленчук од фрижидер - пиперки, морков, тиквичка, модар патлиџан, печурки, сецкам на ленти и пропржувам. Оризот го варам посебно и откога ќе се свари го мијам со ладна вода, го додавам во тавата со зеленчук да се пропржи уште малку и зачинувам по вкус. Најчесто вака го комбинирам со стек.
     
    Mama25 and cecilia like this.
  17. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,051
    Likes Received:
    69,176
    Сте пробале пржен ориз со јајца и зеленчук? Ептен вкусно јадење, било за ручек, вечера..
    Не е тешко за готвење, не одзема многу време.

    Состојки:
    - Ориз
    - Јајца (на еден филџан ориз 1 поголемо јајце одприлика)
    - Растително масло за пржење
    - 1 морков (среден)
    - 2-3 листа од зелка
    - 1 пиперка (црвена, зелена, било каква)
    - 1-2 свеж зелен кромид
    - зачини: сол, црн бибер, и се што ви прави мерак! (јас ставам зачин за „кинески ориз со јајца„ , но во Македонија нема таков .. така да може да експериментирате, ќе испадне вкусно како и да е! :)

    Подготовката е следна:
    Оризиот сварете го (сварете колку што ви треба, на еден човек од прилика еден филџан ориз). Во меѓувреме, во длабока тава испржете ги јајцата (маслото убаво да се загрее, и откако ќе ти додадете јајцата, тргнете ги од оган, и мешајте. Целта е да добиете ситни парчиња пржени јајца). Оризот се вари брзо, исцедете го. Проверете дали во тавата има доволно масло и додате го оризот. Парчињата зеленчук измијте ги, исчистете и се што спаѓа во таа категорија. Исецкајте на ситни коцки и додадете ги во тавата. Посолете, не штедете на бибер. Додадете други зачини по желба. Промешајте се убаво и на ниска температура ставете ја тавата. Покријте со капак. Мешајте секоја минута ипол, за да не подгори на дното. За одприлика 5 минути, оризот е готов!
     
  18. anngelique

    anngelique Популарен член

    Joined:
    Jun 15, 2010
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    6,643
    Gender:
    Female
    Јас го обожавам со печурки, кари, маслинки и пченка.. :inlove: :inlove:
     
    Agrona likes this.
  19. coralin-e

    coralin-e Истакнат член

    Joined:
    Nov 30, 2013
    Messages:
    144
    Likes Received:
    98
    Ориз во тавче, со грашок одозгора. My new favorite meal. :mm:
     
    Agrona likes this.
  20. Sramezlivoto

    Sramezlivoto Истакнат член

    Joined:
    Jun 1, 2011
    Messages:
    268
    Likes Received:
    100
    Домаќинки дај кажите некој рецепт за студентски ориз, ми се јаде бел ориз ама не ме фаќа ум како да го искомбинирам, а да не биде печен и нормално да нема ногу сложени намирници и скапи пред се :D