1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски обувки

Дискусија во 'Дете' започната од CrazyGirl15, 13 јануари 2016.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.903
    Допаѓања:
    25.555
    Здраво феминки :) . Не најдов на тема конкретно за ортопедски чевли , па се решив да отворам ( ако е дупла или нема иднина - канта ) :) .
    Што мислите за денешните ортопедски обувки , дали се квалитетни исто како оние на некогашниот Цицибан или не ? Ние со мм за син ни купивме обувки од полино , за кои продавачката рече дека се со скоро ист квалитет како тие на Цицибан , му ги зедовме кога имаше 5 месеци и ги носеше до пред НГ , сега треба нови да му купиме бидејки му се мали веке . Па споделете ги вашите совети , искуства , од која возраст Вие им купивте ортопедски чевли на вашите малечки , и од кој бренд , дали се добри или не . Поздрав :)

2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.578
    На обуски не се штеди, особено кога се деца во прашање. Обувката треба да биде анатомска, удобна и со соодветна големина (макс. еден борј поголеми) - јас воглавном овие критериуми си ги имам поставено кога купувам обувки на малата.
    Леа носеше ортопедски обувки уште пред да преоди (ни беа донесени за поклон адидас патичиња) но реално им затребуваат во период кога се во фаза на преодување. Па дури и тогаш се препорачува боси да газат, но надвор мораме да им облекување ортопедски обувки.
    Кога веќе преоди купивме од Кеги сандалчиња, а зимото носеше од H&M чизмички, за дома од Пеко топлинки. Сите се ортопедски но кратко носени и скоро неискористени, па и не можам многу да коментирам какво влијание имале врз стапалото на моето дете. Ете ја забележува малата дека со едно ноџе малце навнатре гази, истиот проблем го има и татко и, така да претпоставувам генетски си го наследила.
    Дали без ортопедски обувки ќе било полошо или исто, не можам да знам, но не би ризикувала, сепак на ортопедксите обувки повеќе им верувам и со сигурснот пак ќе ги купувам.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.026
    Мaлку ги мешaте пoимите. Oртoпедски oбувки се дaвaaт исклучивo пo препoрaкa нa oртoпед зa aнoмaлии нa стапалата и се изработуваат пo нaрaчкa. Не се тoa oбувките нa Цицибaн, Кеги или некoи трети.
    Oбувките зa прooдувaње и вooпштo кaј децa требa дa бидaт aнaтoмски. Знaчи дa бидaт лесни, меки, леснo дa се виткaaт вo рaкa. Кaј децa дo гoдинкa не се пoтребни oбувки, нaјдoбрo е дa бидaт бoси/пo чoрaпчињa. Истo и прooдувaњетo е пoжелнo дa биде сo бoси нoџињa. Акo веќе мoрa oбувки, некa бидaт aнaтoмски и не мнoгу висoки нaд глуждoт. Пет месеци е мнoгу рaнo зa билo кaкви oбувки.

На sofi2107, Espadrila, mariz и 14 други им се допаѓа ова.
  4. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.903
    Допаѓања:
    25.555
    Моја вина е , јас ја отворив темата :$ инаку , да рано е од 5 месеци , секако не му ги облекував веднаш , дома си беше бос ( во лето и чорапчиња не му облекував ) само на гости и надвор ги носеше .. :) и јас мислам исто како снегулката , дека на обувки не се штеди , без разлика колку години има личноста :)

5. curious-doll

curious-doll Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    804
    Nie odime od pred 5 nedeli, drugata nedela i e rodenden. Sega prv pat i oblekov cevlicki od kegi i place nejke nikako da stapne na nodzeto. Dali e period dodeka da se navikne ili kako ke bide ke vidime ama mislam deka treba , vreme e da ja naviknuvam na cevlicki. Nekoja mama so iskustvo ?

6. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    I jas pomisliv na onie cevli praeni po naracka.eve za niv ke kazam pred dva meseci zemavme za kerka mi bidejki e so ramni stapala i mnogu sum zadovolna.ubav model, go biravme sami, kvalitetni...
    Vo osnos na onie drugi cevli sekogas sme i kupuvale na ciciban

7. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.903
    Допаѓања:
    25.555
    Мислам дека е додека се навикне , или евентуално ако ја стегаат ( ама не ми се верува ) дали до сега си и облекувала било какви поцврсти чевлички ? Со син ми немавме проблем бидејки јас и порано , за на гости или на доктор му облекував чевлички , сестра ми има мерак да дотерува бебиња , па му купила куп чевли ( не ортопедски , обични ) ама кога си почна да дава знаци за заодување малиот му зедовме анатомски на полино .. Ова е мое искуство , можеби некоја мама ке сподели нешто поинакво :)

8. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мое искуство со Кеги ее дека се доста крути и тешки. И јас слично поминав со поголемата ќерка со кондурчињата на Кеги, вриштење, пискање... Два пати и ги облеков и толку. Мене ортопедот ми препорача лесни и меки патики.

9. redmama

redmama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    396
    Ние земавме пред околу две недели,со рамен калап бидејќи ги носи нозете навнатре. Ги земавме од славеј и не чина 2700 ден на приватно,затоа што ни рекоа многу се чекало преку здравство.Колку ги земавте Вие доколку не е тајна?

10. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Ve izlazale.nas ortoped ni dade izvestaj, otidovme vo socijalno ni go zaverija i odma otidovme da i zemat merka na kerka mi.za tocno dve nedeli ni se javija i bevme da si gi zememe cevlite.ne plativme ni denar

На Bozica1980 и redmama им се допаѓа ова.
  11. redmama

redmama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    396
    Фала ти ама тоа е памет за следниот пат,секако од септември ќе треба нови затоа што овие ќе бидат мали.Уште само едно прашање ортопедот беше приватен или на државно.

12. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Vo Neuromedika odime, maticen ni se vodi so prioriteten upat maticniot ni dava.toj rece da gi nosi 6 mes pa potoa na prolet da odine povtorno izvestaj da ni dade za sandali da si zememe.e sega ima dvajca sto rabotat, nie ne bevme vo Slavej tuku vo bivso Gazela karsi Fon.navodno majstorot sto bil mn dobar od slavej otisol vo Gazela pa zatoa pojdovme tamo..zaradi majsorot:)

13. redmama

redmama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    396
    Ние одиме приватно кај Темелковски и тој не упати во Славеј ама ај бидна веќе.За сандали ќе одиме таму нема да чекам есен за нови кондури.Фала многу:)

14. Bojan4eP

Bojan4eP Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    9
    Da se priklucam i jas :) nie sega bevme na ortoped vo majcin dom mu imam kupeno od peko na ciciban kondurcinja za prooduvanje ortopedski i doktorkata mi rece deka se super i mi napomena deka patikite ne bile za prooduvanje zasto nemale ortopedska vloska vnatre i trebalo da bidat povisoki za gluzdot da mu bide cvrst isto taka nejzina preporaka bese ciciban. No sakam da kazam ima roditeli sto nemozat da si dozvolat 3000 za kondurcinja za tri meseci sto ke gi nosi sto da pravat tie kako da se pomogne.

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Може да се купат само улошки, на пример во Кеги се 100ден.

На artemidis му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Ние едвај одбравме ортопедски обувки, прво зедовме несоодветни бидејќи не беше синко со нас, поголем број од што треба па и со тврд гон, nike, скроз несоодветни. Потоа сакав да му земам од kegi но не му одговараат, повисок риз има, и сеуште малку на прсти оди и не му се закопчуваат патентите, и на крај ги зедовме овие од Chicco, и пак не се 100% соодветни за него, кога оди на прсти ја откопчува лепенката и му пагаат, а воопшто не се ефтини 2800 ден. и доста му е, сега на лето по плажите бос има да прооди хахааа.

Прикачени фајлови:

• Untitled.png
      Untitled.png
      Големина на фајлот:
      297 KB
      Прегледи:
      26
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ама насловот на темата не е соодветен. За здраво стапали треба анатомски. Ортопетски се за лечење т.е корекција на стапало.
    Нас ортопедот вака ни рече. Чевли кога ќе прооди и тоа само за надвор. И треба да се меки, лесни и еластични. Значи нема врска фирмата и цената туку меки, лесни и еластични.

На iki26 и mami blue им се допаѓа ова.
  18. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Ова Видоески Ви го има кажано сигурно :)

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.578
    Веќе имам пишано по темите дека треба да носиме ортопедски чевли, ни зедоа мерка и ете чекаме да стасаат па да си ги користиме. Но во моја близина имам неколку случаи кои редовно ги носеле по 6 години и никакво подобрување на стапалото не забележале, стапалото си останало искривено. И сега тоа ме засега ептен, дали да очекувам подобрување или да не се надевам многу?
    Ваше мислење и искуство? Мајки чиј деца носеле ортопедски чевли имаше ли ефект од ортопедските чевлички или...???

20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Колку е старо детето?