Јaс секoгaш му купувaм oртoпедски пaтичињa и сaндaлчињa , имa нaследенo стaпaлцa кaкo сo спуштени глуждoви нaвнaтре и секoе oбувче oбичнo гo искривувa нaвнaтре a вaкa oртoпедските се пo цврсти и не дoзвoлувaaт искривувaње , инaку синкo имa 2,9 гoд.
2 години и 5 месеци Мислиш на антомски чевли, претпоставувам. Инаку и јас досега не сум купувала било какви чевли , без разлика дали патика, чизма или сандала, обрнував внимание да го има тоа перничето на влошката но сето тоа внимавање не ми помогна многу. Ете не сега, на возраст од скоро 2 ипол години ќе носиме ортопедски обувки. Ортопедските обувки се даваат во случај кога има искривување на стапалото, се зема мерка на стапалото и потоа детето треба да ги носи подолго време, со обнова на секои 6 месеци.
Не не oрдoпедски имaшд еден пaр и не ги oбнoвивaвме / менувaвме зa 6 месеци , ги нoсеше се дoдекa дa му oмaлaт и му купив нa Цицибaн пaтичињa , чизмички и сaндaли сo пoгoлемo/пoиздигнaтo перниче кaј тaбaнчињaтa , сегa зa сегa мнoгу е дoбрo . Вo Пекo вo ГТЦ ги имa мнoгу убaви нa цицибaн нa другo местo незнaм кaде имa цицибaн ,нaс педијaтaр ни ги препoрaчa.
Мојов ортопед ми препорача да се рамни, без перниче кај табанот, јас цело време купувам рамни, детето супер гази и немал никаков проблем до сега. Грешка да не сум? Зашто се повеќе слушам дека анатомски се купуваат со перниче на табан, а мене баш ми нагласи да нема такво перниче, да се лесни и не многу крути... Поради таа причина и не му купив топлинки од Цицибан бидејки сите се со перниче во средина на табанот.
Штом ортопедот ти рекол, послушај го. Син ми малку неправилно гази, па затоа мене ортопедот ми рече да носи анатомски, а на 3 години ќе провериме пак.
И ние купивме на почеток рамни ама ништо стапалото пак ги искриви птичињата, го ставив на рамно да стои и што да видев и одма кај матичната негова и по совет нејзин моравме да купиме цицибан патичиња со големо перниче. Ортопедски му беа рамни патичиња и добро е брзо му омалеа а ич не му помогнаа.
Јас до сега и имам купено два пара од чевличките на чико со flex zone, за среќа ги земав летото на попуст. Многу и е погоден калапот, мојата малечка сега проодува, патка, стои и се движи држејќи се за мебел. Скоро цело лето беше боса, ама како залади времето почнав да и ги облекувам и за надвор и за дома. Видоевски ми препорача од најмеките чевлички меѓутоа купивме такви и не може да оди во нив стапалото не и е стабилно и ги вади. И овие што ги имаме се со гума кај е еластична меѓутоа не се од оние како за бебе.
Ne obicna vloska. Nasiot ortoped,antonije, ne preporacuva otropedski i anatomski bidejki tie se za onie koi veke imaat problem so stapalata a zdravo stapalo treba obicni normalni vloski zosto vo sprotivno so anatomskite kaj zdravoto stapalo ke nastane problem kaj stapaloto. Mnogu gi mesaat terminite ortopedski i anatomski
Што знам, одам во кеги ми викаат ортопедски се, одам во една продавничка каде што држат обукви на дсм ортопедика ми викаат ортопедски се
Nemoj vo kegi, nie kupivme tie so patentot za prooduvanje koga ne vide antonije ne iskara. I bas ni pokaza na nodzeto od vnatresnata strana kaj mekoto sto e toa vdlabnato od stapaloto (ama objasniv) od ortopedskite (bidejki neli bas na toj del imaat pernice) se pravi topce na nogata na toj del i toa site go imaat bas zaradi tie ortopedski vloski na zdravo stapalo.
Исто и ние првите ги земавме од кеги и антоније вчера не искара што ти прави маркетинг, одма одам во мат стар по нови
Da imaat. Ama toa e zalepeno odozdola pod vloskata, kako pena e, i lesno se vadi. Bas sea bevme na kontrola nesto kaj antonije i gi izvade pernicinjata ili kako i da se vikaat na kondurcinjata. Vika od mat star sekogas imaat takvi pernicinja i ne e strasno lesno moze da gi izvadis. A na drugite kako na primer od kegi samata vloska e takva pa nemoze da se izvadi.
@TheSecret перниче кај кренатиот дел на стапалото од внатрешната страна? Јас па од Цицибан и лани чевли и летото со такво му купував.
Da od vnatresnata strana na stapaloto, toj vdlabnat del sto e na stapaloto. Ne e nisto strasno ama ke primetis mozebi na toj del ima topce na stapaloto, toa kaj site se pravi bas od takvi otopedski vloski, a ortoledsite vloski se samo za bolno stapalo ne za zdravo
Мајки бевме на ортопед во филип фтори бидејки син ми со едната нога гази кон внатрешната страна..Бидејки е приватно прашавме во една аптека ни рекоа 4000ден и жената не праша колкаво е детето и реков 17месеци..Ме погледна и ми рече подобро купи ми добри обувки за по дома бидејки уште е ладно па надвор многу и не се движи и облекувај му ги наопаку ке видиш ке му помогне бидејки детето ти е многу мало за такви обувки тие се тешки тоа ке знае како ке оди со нив..Сега сум во мисли незнам што да правам за парите не ми е ни најмалку само детето да почне да гази убаво..Секој совет е добредојден
Не разбрав, кој препиша ортопедски чевли ортопедот или аптекарката. Дај побарај си уште едно мислење. Имаш во темата за ортопедски прегледи неколку ортопеди кои се ок, нека го види некој од нив. Мал е за ортопедски чевли. Ако до сега детето е редовно ортопедски следено и било здраво, на 17 месеци газење на внатре не е проблем. Во таа возраст прават варијации во газењето. После третата година е друг муабет.
Bevme i nie na redoven pregled na ortoped vo sistina. I maliot koga odi ponekogas so ednoto odze odi na vnatre. Mi rece deka e normalno na ovaa vozrast i do 3 godini nikako ne se koregira od lekarska strana. Sovet edinstven bese da ne sedi kako W koga e na zemja i ako dava da mu oblekuvam patikite naopacki (ama sega za sega ne planiram zaso mislam ke se utepa). A po doma da odi bos ili po corapi.