Ортопедски прегледи

Discussion in 'Бебе' started by Jagoda123, Nov 11, 2014.

1. 0ли

0ли Форумски идол

На Иванка мислев од Ремедика, не сум се доизјаснила.

sunmoonstars and thelittle17 like this.
  2. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Јас поголемата ќерка ја носев кај Видоески, многу сме задоволни, ептен убав пристап и стручност, све нај нај за него. Но несме од Скопје, а во нашиот град има само Ремедика и доаѓа ортопед еднаш неделно.
    @Оли баш ќе прочитам мислења, ако не ќе се распрашам и за некои други, доаѓат секоја недела различни па ќе начекам кога ќе е некој друг.

thelittle17 likes this.
  3. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Јас ја носев кај др. Димитар Споа и сум супер задоволна.

sunmoonstars and Jana06 like this.
  4. Cakicka

Cakicka Активен член

Mene zosto mi rekoa Spoa ne pregleduva bebinja,demek vo taa ordinacija pregleduvala Ivanka samo bebinja.mozebi vo toj den sto sakav bea dvajcata na smena.

5. Cakicka

Cakicka Активен член

Na prv pregled bevme kaj Kalicanin. Super e zenata,ubavo pregleduva,objasnuva.
    No za prvoto dete bevme kaj Vidoeski i sum prezadovolna i sega ne mozam da se odlucam kade da zakazam za vtor pregled.
    I Vidoeski li go zakazuva vtoriot pregled oklolu 6 meseci?

6. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Ау појма немам, ние бевме минатиот понеделник, исто кога закажував си нагласив дека сакам кај него.

Cakicka likes this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да

Cakicka likes this.
  8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Доаѓа тој еднаш месечно во Ремедика во нашиот град па ќе закажам кај него, и други ми го препорачаа од Ремедика како подобар од другите.

Ognena* likes this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

@Jana06 Прашав за витамин Д. Од мај рече да прима по 1000, а деновите кога ќе биде надвор, да му давам по 400, па од септември пак по една капка за секој килограм штом имал некогаш омекнати ребра. Од наесен добро е да се направи проверка на витаминот за да се одреди доза за понатаму.
    За обувките рече од Кеги и од Цицибан да не земаме никако, треба да се препорачани од доктор тие. Влошката ако имала испакнат дел, или да се пресече или да се одлепи (некои биле залепени и можело). Вика земете од аутлет и не давајте пари многу бидејќи брзо ќе ги надраснува. Покажуваше како да одредуваме големина на патики, да мериме според влошка, а не со прст назад кај петата или напред да допирам бидејќи може да му се свиткани прстите.
    И од пазар може да се земе ако ги задоволува критериумите на правилна обувка. Да не купуваме пред да прооди џабе бидејќи дома само оди и е бос цело време, а надвор си е во количка.
    И што мене ми беше најнепријатно, не ни наплати бидејќи сме отишле измеѓу два прегледи, тој третиот бил напишан за ако станува збор за пациенти што не ги следеле неговите насоки, требало да одиме после проодување штом сме од почеток кај него.
    Но го однесов, шубе ми беше и сакав ребрата, стапалата да му ги види, да се консултирам за Д и уште некои прашања што имав.
    Транспортерот го виде и рече уште да не купуваме седиште бидејќи е убав транспортерот и да почекаме, да купиме 9-36 кога ќе прооди. Мене ми изгледаше дека му е тесно, но ми покажа дека му е супер и има уште доста фора.

Само не успеав да го прашам за возење во количката, за наслонот на грбот. За нозете рече дека може да му висат, не мора право да стои, но за грбот заборавив да прашам дали да го местам на 45 или на 60 степени. Како ги возите вие?

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

На 60 го возиме, ако заспие го легнувам. На 45 се нервира зашто сака исправен да гледа.

11. 0ли

0ли Форумски идол

Истото го забележав и се исправа за да гледа и затоа сакав да го прашам дали може на 60.

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

А од Колев&Колев? Нас ни дадоа за крштевката такви практични се зошто се со патент на средина и лесно се облакаат.И тие се од 1400 денари али имаат опција за замена кога би земала поголем број 10% даваат попуст :) Мислам дека исто се и во аутлетите патичињата:?:

13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Оли во врска со наплатата нас ни напомена дека таа консултација за обувките пред да прооди е бесплатна да дојдеме обавезно така ни кажа за да ни објасни што и како да земеме а после кога ќе прооди регуларно термин да закажеме

0ли and Jana06 like this.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

За проодување се тие?
    Важно е да не се ортопедски, туку анатомски. Петата да е тврда, а кај прстите да се витка.
    Е добро, да не ми е незгодно, најнепријатна работа ми е тоа.
    Имав термин закажано, не мислев дека ќе е само консултација.

Milkiway likes this.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

@0ли Да за проодување се имаат една колекција што се само за проодување. :)

16. 0ли

0ли Форумски идол

Влошката е важно да е рамна, да нема како перниче испакнато, обувките кај прстите да се превиткуваат, а кај петата да се тврди. Ако се такви, може да се користат за проодување, без разлика на фирмата.

MilaSs12 and Brpbrp like this.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас не би купила патики сечени со патент. За мода се добри.
    Колев се добри, рамни внатре а влошката се купува плус.
    Топлинките се добри.

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Што знам вака со обични патичиња не му влага цело ноџе убаво,а со тие е супер секако патентот е од навор и не се гази на него за да би сметало:?:

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Препорака од ортопед е да не се купуваат патики со патент. Лепенка или врвци.
    А како не му влага цело ноже?

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Му се вадат позади кај петата како пепелашка е :) не се тесни ни широки али позади кај петата цело стапало не му влага, освен овие што се со патент убаво му влага напред ноџето и позади.