Јас поголемата ќерка ја носев кај Видоески, многу сме задоволни, ептен убав пристап и стручност, све нај нај за него. Но несме од Скопје, а во нашиот град има само Ремедика и доаѓа ортопед еднаш неделно. @Оли баш ќе прочитам мислења, ако не ќе се распрашам и за некои други, доаѓат секоја недела различни па ќе начекам кога ќе е некој друг.
Mene zosto mi rekoa Spoa ne pregleduva bebinja,demek vo taa ordinacija pregleduvala Ivanka samo bebinja.mozebi vo toj den sto sakav bea dvajcata na smena.
Na prv pregled bevme kaj Kalicanin. Super e zenata,ubavo pregleduva,objasnuva. No za prvoto dete bevme kaj Vidoeski i sum prezadovolna i sega ne mozam da se odlucam kade da zakazam za vtor pregled. I Vidoeski li go zakazuva vtoriot pregled oklolu 6 meseci?
Доаѓа тој еднаш месечно во Ремедика во нашиот град па ќе закажам кај него, и други ми го препорачаа од Ремедика како подобар од другите.
@Jana06 Прашав за витамин Д. Од мај рече да прима по 1000, а деновите кога ќе биде надвор, да му давам по 400, па од септември пак по една капка за секој килограм штом имал некогаш омекнати ребра. Од наесен добро е да се направи проверка на витаминот за да се одреди доза за понатаму. За обувките рече од Кеги и од Цицибан да не земаме никако, треба да се препорачани од доктор тие. Влошката ако имала испакнат дел, или да се пресече или да се одлепи (некои биле залепени и можело). Вика земете од аутлет и не давајте пари многу бидејќи брзо ќе ги надраснува. Покажуваше како да одредуваме големина на патики, да мериме според влошка, а не со прст назад кај петата или напред да допирам бидејќи може да му се свиткани прстите. И од пазар може да се земе ако ги задоволува критериумите на правилна обувка. Да не купуваме пред да прооди џабе бидејќи дома само оди и е бос цело време, а надвор си е во количка. И што мене ми беше најнепријатно, не ни наплати бидејќи сме отишле измеѓу два прегледи, тој третиот бил напишан за ако станува збор за пациенти што не ги следеле неговите насоки, требало да одиме после проодување штом сме од почеток кај него. Но го однесов, шубе ми беше и сакав ребрата, стапалата да му ги види, да се консултирам за Д и уште некои прашања што имав. Транспортерот го виде и рече уште да не купуваме седиште бидејќи е убав транспортерот и да почекаме, да купиме 9-36 кога ќе прооди. Мене ми изгледаше дека му е тесно, но ми покажа дека му е супер и има уште доста фора. Само не успеав да го прашам за возење во количката, за наслонот на грбот. За нозете рече дека може да му висат, не мора право да стои, но за грбот заборавив да прашам дали да го местам на 45 или на 60 степени. Како ги возите вие?
А од Колев&Колев? Нас ни дадоа за крштевката такви практични се зошто се со патент на средина и лесно се облакаат.И тие се од 1400 денари али имаат опција за замена кога би земала поголем број 10% даваат попуст Мислам дека исто се и во аутлетите патичињата
Оли во врска со наплатата нас ни напомена дека таа консултација за обувките пред да прооди е бесплатна да дојдеме обавезно така ни кажа за да ни објасни што и како да земеме а после кога ќе прооди регуларно термин да закажеме
За проодување се тие? Важно е да не се ортопедски, туку анатомски. Петата да е тврда, а кај прстите да се витка. Е добро, да не ми е незгодно, најнепријатна работа ми е тоа. Имав термин закажано, не мислев дека ќе е само консултација.
Влошката е важно да е рамна, да нема како перниче испакнато, обувките кај прстите да се превиткуваат, а кај петата да се тврди. Ако се такви, може да се користат за проодување, без разлика на фирмата.
Јас не би купила патики сечени со патент. За мода се добри. Колев се добри, рамни внатре а влошката се купува плус. Топлинките се добри.
Што знам вака со обични патичиња не му влага цело ноџе убаво,а со тие е супер секако патентот е од навор и не се гази на него за да би сметало
Препорака од ортопед е да не се купуваат патики со патент. Лепенка или врвци. А како не му влага цело ноже?
Му се вадат позади кај петата како пепелашка е не се тесни ни широки али позади кај петата цело стапало не му влага, освен овие што се со патент убаво му влага напред ноџето и позади.