Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Мене Споа ептен ми се допадна имам пишувано за него. Пријатен, фин и објаснува убаво.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Кога се оди втор пат на ортопедски преглед, првиот пат бебе беше 2 м, и не обрнав внимание за следен преглед кога кажа докторот....некаде во 5ти месец ли се оди пак?

3. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Мене 6ти ми рекоа

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.617
    И на нас на 6 месеци ни рекоа следна контрола, таман кога ќе почнат да седат.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    Се мислам за прв преглед помеѓу д-р. Антоније и д-р. Димитар Споа? Ваши совети? :)

6. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Да. Јас требаше на 5, ама немаше термини па на 6м ќе ја носам.

7. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2013
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    184
    Прв пат на ортопед кога се носи? На 2 или на 3 месеци?

8. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    На 2

9. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    17.749
    Ние денес бевме на 2ипол месеци.

10. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Дали некоја во Букурешт оди на преглед? Да знам колку време треба за да закажам преглед. Матичниов ми вика за август не се пуштени термините, јавете се почеток на идниот месец. Касно ми е тогаш, ќе направи 2м

11. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Не е погрешно да го однесеш и на 2 месеци.

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Па на 2 месеци се препорачува преглед кај ортопед.

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.274
    Допаѓања:
    18.393
    После прегледот 5-6м по проодување,за кога ви рекоа следен пат да ги носите?

14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    3 години

15. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Пишав касно ќе ми е ради тоа што бебе ќе има веќе 2 мес направено многу порано, ако се јавам почеток на август, ќе ми речат дојди нареден месец, а ние ќе бидеме 3.5 мес. Затоа ми е, термини тешко, инаку знам дека на 2 треба ;)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    17.749
    Јас ја однесов кај Видоевски минатата недела, значи пред да наполни 4. Одложив ради пандемијава и докторот не ја прегледа. Вика супер е детето, нема никаква потреба од преглед, само ќе ви ги земам парите. Го прегледа само бебуш :D

На kukla21 и Nadja_22 им се допаѓа ова.
  17. Ema.Sk

Ema.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    1.325
    Допаѓања:
    4.781
    Денес за прв пат ја носев на ортопед. Точно на 5ипол месеци кај Антоније. Не испокара дека премногу касниме и ако има нешто касно е за корекции.
    Јас па на 2 месеци кога имаше закажував и чекав термин. Антоније вика требаше да ми кажеш дека ти е прв преглед, одма ќе се најдеше термин. Среќа, во одлична состојба е, ехо и направи на колкови. Ми се допадна прегледот. Кратко траеше и после не седна со маж ми и ко на советувалиште се осеќав Ми се чудеше како реагирам кога заплака од неговите вежби. Ми вика да не се притресувам до толку. Ах бе, лесно е да се каже.
    Ако сум била мајка на три близнаци, сите три плачат, каде ќе сум идела...
    Епа она е една на мајка, не сакам да ми плаче. Кога можам да ја гушнам и утешам зошто да не...
    Секој преглед, дали е педијатар, ортопед, за вакцина, мене ми е стресен. Не знам дали сум јас единствена таква ама ме осеќаат, колку и да се трудам да изгледам нормално. На маж ми ништо никој не му вика, им делува за кул татица, ах бре (facepalm)
    И сега да ве прашам ортопед вика никако нишкање за заспивање, а мене само така ми заспива и на цице.
    Друго е да збори, нека дојде дома да ми ја заспие :D

На kostovaivana, ivance.., Bicka77 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Истото и мене ми го рече за заспивање, му викам па плаче. Вика па да, сите бебиња плачат затвори врата и пушти си филм, ќе се смири и ќе заспие. Јас искрено немав храброст да правам тренинзи за заспивање и си го думкав до 13 месеци. Се научи да заспива сам дури откако тргна во градинка. Така да, убаво ти вика, пробај уште сега да најдеш начин да си заспива сама зашто ќе си патиш од кичма.
    За потресувањето е скроз во право, ќе видиш кога ќе порасне малку колку ќе се разлигави. Опушти се малку, не скокај одма кога ќе заплаче. Бебиња се, плачат од различни причини. Не знам дали ви спомнал, преку ноќ бебињата раснат најмногу. Вика дека може да пораснат и до 1цм кога се во најголемиот развој и тоа боли. Кога се будат сабајле може да плачат од болка. Не ја кревај одма, остави ја да се истегне, да се размрда. Доколку бебето порасне во раце може да се смали вкупниот животен раст во висина за 10цм.
    Првиот преглед кај Антоније ми беше |( ама како поминува времето сфаќам колку е во право за се. Го послушав за поголемиот дел ама се каам што немав храброст за другото. За второто ќе знам подобро.

На Kitten, minne992, Bicka77 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Мајки само што си дојдовме и ние од прв преглед кај ортопед. 2ипол месеци сме бевме как Иванка во Ремедика, сакав кај Споа да закажеме ама немаше слободно и ајде кај неа. Искрено страв ми беше после сите прочитани коментари за неа, али искрено прекрасно поминавме. Не пречека насмеана, не испрати насмеана. Прегледот не беше баш краток, ја прегледа детално се убаво ми објасни. Е сега само уште напочетокот пред да ја прегледа ми вика ноќе на спиење широк повој (ја колку што знам повој нели се става доколку не се доволно добро развиени колковите кај бебушка). Ја зеде ја гледаше на ехо и вика машалааа супер сте развиени.
    Се у свему супер впечаток ми остави жената.
    Е сега прашање до вас што мислите дали на супер развиени колкчиња да го мачам бебе со повој на овие температури?!

20. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.633
    Да ти споделам мое искуство па останува на тебе да си одлучиш, ние не сме МК тука на 2 месеци преглед моето девојче општа докторка го исчепка низ цело тело( буквално на главчето, ножињата, колковите, зборот ми е дека без никакво ехо само со раце) , рече се си е супер нема потреба да ве праќам за дополнителни испитувања, мене дека шубе ми беше и дека тука на форумот читам сите на ортопед ги носат си дојдовме МК и закажав кај Сашо Младеновски а бебето веќе ми е 5 месеци, ми рече се е супер развиено си е како што и треба. Зборот ми е дека тука никогаш не се знаеле за повој ниту го употребуваат, мислам дека тоа е само на Балканот, според мене не малтертирај дете на овие горештини, еве јас не ставив од почеток па Фала Богу се си е како што треба,кога веќе и на ехо се утврдило дека се е во најдобар ред немаш потреба, сепак изборот е твој мајка.

На Luna91, Jana06 и Bulibu им се допаѓа ова.