Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И јас мојот го заспивав со нишање, думкање како сакаш наречи го, 14 месеци. Не сакаше на друг начин и крај. Ама од страв од ова што ми го кажа, секогаш ми заспива исправен со главата на рамо и само се мрдам малку лево десно или ја шетам цела соба. Не го думкам нагоре надоле или легнат во раце и пак тресење. Значи да биде нежно, со лесни движења баш како што пиша дека правиш.

На Krofna*, Ema.Sk и Marge им се допаѓа ова.
  2. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Невикам дека не е можно за клацкањето во раце НО и Видоевски и две докторки во Систина и матичната на бебево ги прашав кој се последиците од заспивање во раце: бебе до 3 год така ќе ти заспива ќе нема да имаш мир.
    Никој неспомна дека можам да му наштетам на бебево.
    Имам среќа што мојов само со седење во раце и галење по глава заспива а има и ноќи кога и со дукање јок незаспива

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Pretpostavuvam Antonije preporacuva vezbi za kolkovi,ne sirok povoj?

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.274
    Допаѓања:
    18.393
    Ама пресветиот Антоније го трвди спротивното и ти не си во право :D
    Премногу се величи докторот на форумов

На katarina5 и LucyLu им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Се величи затоа што дава прецизен одговор за се ,за разлика од другите ги прашуваш зошто широк повој ,оти така треба.Или си препорачуваат патики/чевли на Кеги и си лапкаат процент.Или ќе ти препорачаат џампер и дубак и после дете ни лазе ,ни седе .
    Кај овој го нема тоа ,и затоа ќе е ценет .Дава совети како секаде низ светот,а не само тие Македончето што ги знае.

На tajci83 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Докторов и те како го знам и зашо читам овде дека го фалат па не коментирам инаку комшија ми беше :D
    Цела нок читав за она што го кажал значии.... нетреба детево ни во кола ни во количка ни по скали да го симнувам само на прсти да го носам....
    Знам дете што имаше епилепсија мајката исклучиво во раце го заспиваше а тоа надаренко, и те како го клатеше за да заспие, а на 2/3 месеци идеа на снимање на глава па пу пу ништо немаше од “клацкањето”
    Овој период додека се мали битно е да ги гушкаме и децата во љубов да растат, зашо утре кога ќе порасне сакам да биде емотивен и да знае да сака а не да биде дифтар.
    Брзо ни растат мене ми е битно да заспие и да поспие дали со клацкање со нишкање во количка на мене во креветче воопшто не ми е битно
    Се борев за него сеа не го оставам да зајдува од плачење ако неможе да заспие сам
    Па голема средношколка па знаев да се пикнам кај мојте во кревет да ги гушнам и да си заспијам :inlove:

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Растена сум со дубак двете мои внуки со дубак незнаат да одат а ни јас?
    Ок доктор е и треба да се почитува она што ќе го каже ама слушај си го и срцето твое дете е ти си по цел ден со него најдобро го знаеш

На ivance.. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Нема врска , неможи секое дете да е исто. Децата менуваат преку ноќ а па да за до 3г ич неможиме да знаеме какви навики ќе имаат. Посебно кога ќе влезат во фаза на тодлерство па после 2 и се многу пораизграни трчаат , трошат енергија за заспивање ќе мења многу. Не викам дека и нема деца што сакаат да се лулат на нозе или во раце ама повеќето и сами заспиват на таа возраст. Пр ќерка ми од бебе до годинка точно , само во раце и тоа да а лулаш и да шеташ така заспиваше , наеднаш смени на годинка ми се тегнеше во раце , па си лежеме двете се галеме се вртка лево десно 10-15м +/- и заспала и од тогаш еве ја 4г она сама се успива , па дури и сама некогаш седе леже и гледаме се заспала уште од кај 3г. Веќе уморот а совладува и заспива лесно. Галкајте си ги бебињата нормал без силни думкања , си сакаат блискост , нема вечно во раце да ни се , сами кога ќе ее спремни ќе се тргнат , ние и сто пати да се обидуваме ако сака блискост во нас и нема др начин. Второво дете ми е 5ипол месеци е , и многу подруго гледам на се , се трудам основен ред да има и да запазуваме време за дремки , јадење , ноќно спање , а се др како он сака и не воде. И јас не сум оптеретена ни тој , психички мн полесно минам јас , не гледам пр и ако сакал во раце , значи има потреба од тоа.

На Coco31, azelea, Oneo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Браво!
    Што убаво имаш напишано
    Ете мајка си на две деца и убаво си ги гледаш :l:

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Ајде почнавме со фразите што ми фали мене.Абе за одење си проодила ама како?Со паткање ваљда.Исто сум и јас израсната па не го величам тоа затоа што сум со искривени стапала и рбет .

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Еве што им фали на внуките сега и на внукот иако е кај Антонио и земавме дубак и не многу малце го користеше го тргнавме 2 год ќе направи уште патка со нозете.
    Се е до детето, сите се развиваат индивидуално, искривен рбет е само резултат на недоволно седење на земја на стомак

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Епа штом ние си знаеме се зошто одиме на ортопед незнам .
    Слушај си го срцето ,а некој завршил школо за тоа ама добро мајките се безгрешни.

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Нема дискусија дека он е добар доктор!
    Сма некој негови мислења се поише од книги извадени а не се гледа реалната моментална слика кај децата.
    И нормално дека ќе гиносиме на ортопед ехо на колкови што е најбитно треба да се провери, ама за ситуацијата што се спомна со нишкањето е тууу мач за мене.
    (Конкретно тоа ме извади од кожа,заплашувањена мајките кои така ги заспиваат децата и неможат да ги заспијат на ниеден друг начин)

На katarina5 и Marge им се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Малиот имаше 4 месеци и едната страна на главчето ми беше сплескана.
    Повеќе мајки за ова викаат немај гајле мајка и моето беше такво се исправи со тек на време.
    Го однесовме кај Антоние и ни објанси дека тоа нее туку така и дека мора вежби.
    За 2 недели вежби главчето си ја доби својата фигура и не лежеше веќе само на таа страна.

На no name5, Oneo, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    И за дубак нели ти беше ту мач?Што ти фалело тебе,што му фалело на твоите внуци.
    Овие другите ортопеди од коа книга читале,ајде ти како стручна да кажеш .Пошто Антоније седел дома и читал книга и така станал ортопед.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Антонија не сакаше паткање, не сакаше дубак, ако некој ја земеше да ја патка плачеше и се маваше наназад за да ја пуштат, така што ме поштеди од болки во кичмата. Ги помина сите фази, два месеца лазеше само, прооде на годинката. Нашето кумашинче дедо му го паткаше од 6 ипол месеци, прооде на неполни 8, ја скокна фазата со лазење и исправање на кревет/маса. Резултатот кумашинчето до 2ипол години паѓаше директно на глава, носето и челото секогаш му беа со модринки, еднаш и го шиеа не знаеше да ги пружи рачињата, до две години кога ќе паднеше плачеше некој да дојде да го крене зошто не знаеше само да стане.
    И да ако ја видите историјата на дубак ќе видите дека првично биле наменети за деца со инвалидитет за да им се олесни на родителите.
    Да се вратам пак на Антонија и кумашинчето, вака на изглед не им фали ништо трчаат, се бркаат, стануваат, седнуваат, само што ете како на родител ми значеше тоа што детето знаеше како да падне/стане само, не потрошив ни ден во паткање ниту јас ниту било кој друг и не ми беше постојано со модрици на чело односно не ми побеле косата одејќи по лекари за да го снимаме главчето секој месец.
    Секоја е нај мајка за своето дете, секое дете се развива на свој начин, но ортопедите се доктори не сме ние, не можеме ние да знаеме повеќе од нив.
    А за тоа како ни било нас, еве јас сум повивана од глава до пети, фишек до три-четири месеци,со широк повој, со тетра пелени, не со памперс, не ми фали ништо, дали треба и ќерка ми така да ја облекувам/повивам? Времињата се менуваат, науката иде напред и треба да се следи.

На Ema.Sk, Luna91, Oneo и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Оф сирота ти
    Пред добивање да не си?:D
    Имаш желба да се искараш за Антонијо хахахах
    Можам да ти кажам дека он треба да работи уште толку за да го стигне Видоевски (ние сме кај него)
    Што е со дубакот?
    Децата од 10мин поише неседат во него за тоа време ништо нема да му биде верувај!

На katarina5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Секако ни Видоевски не го слушаш пошто си го слушаш срцето нели :angel:

19. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    А за тоа како ни било нас, еве јас сум повивана од глава до пети, фишек до три-четири месеци,со широк повој, со тетра пелени, не со памперс, не ми фали ништо, дали треба и ќерка ми така да ја облекувам/повивам? Времињата се менуваат, науката иде напред и треба да се следи.[/QUOTE]
    Овде на форумов и нема некоја што небила повивана во тоа време не ни имало друга опција
    Денес памперс е доволен кај 90% децата си ја врши функцијата кај останатите е потребен повој и сеа што ќе ставаат кога ќе те прочитаат треба да имаат грижа на совест?!

20. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Само него (fingers) зашо она што го кажал е така и се гледа по развојот на детето а не што би ако би(facepalm)