Или е поразличен доктор од сите слични, на кои им влечеш зборови од уста и поставуваш 100 прашања на кои добиваш краток одговор… јас баш преферирам вакви како Антоније, нека каже се што знае и да нема врска со начинот на кој го одгледувам детето. Во овој случај силно нишкање. Некој може има баба дома што силно нишка па ќе пренесе. Не ми смета. But that’s me
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shaken-baby-syndrome/symptoms-causes/syc-20366619 Shaken baby syndrome — also known as abusive head trauma, shaken impact syndrome, inflicted head injury or whiplash shake syndrome — is a serious brain injury resulting from forcefully shaking an infant or toddler. Shaken baby syndrome destroys a child's brain cells and prevents his or her brain from getting enough oxygen. Shaken baby syndrome is a form of child abuse that can result in permanent brain damage or death. The following things may make parents or caregivers more likely to forcefully shake a baby and cause shaken baby syndrome: °Unrealistic expectations of babies °Young or single parenthood °Stress °Domestic violence °Alcohol or substance abuse °Unstable family situations °Depression °A history of mistreatment as a child Јас верувам дека ниеден родител не би го тресел бебето/детето до степен да предизвика мозочно крварење/смрт, ниту пак би дозволил друг да го прави тоа. Барем не нормален. Мене нишкање ме асоцира на родител гушнат со бебчето/детенцето и благо мрдање. Или пак шеткање в раце со благо мрдање лево-десно, баш како релаксаторите. Ако тоа може да предизвика оштетување на мозокот, тогаш истото го може и возење во автомобил по нашите улици/патишта, возење со количка, релаксатор... Ако не па, да ги оставиме децата да лежат до моментот кога се способни сами да седат, лазат, одат. Ме интересира ставот на ортопедите за кенгур/марама? Имаме закажано преглед за 2 недели дури, а блиски ни се понудија да ни купат, па не знам дали да прифатам или не.
Ова со нишање силно дека може да се направи проблем, ме потсетува на другарка моја, што со силно нишање си го повреди бебето. Ставаше на нозете голема перница, главата на бебето на неа и го нишаше силно, бебето со главата лево десно, го успиваше. Ми кажуваше дека само така се успива цврсто и само така го успивале. После некое време ако ја вртеше главата на една страна, плачеше пресилно. Го носеа на педијатар, па на снимање, детето имало нешто изместено на вратот. После 2месеци дома им доаѓаше физиотерапевт да го вежба.
Препорачуваат кенгури, ваљда и марами смее. Уште на два месеци ми кажа смеам кенгур, до 3 м свртено кон мене, подоцна нанапред. Дали 5 пати ми е употребен.. ич не искористена работа.
Незнам да ти одговорам, но имам прашање. Каде и кај кој доктор ќе го носиш? На 3 месеци ? (ако не се лажам толку ќе има)
Да е жив синче, изгорен е за в раце. Дома го занимавам на подлогата, релаксаторот, проектор, се по 10-15 мин дури му држи внимание, ама океј е врвиме. В количка неќе ни да чуе. Или треба да спие или да не е расонет за да седи мирен, инаку пишти за в раце, свртен кон околината, со грбчето потпрен на нас, за да џари околу. Затоа си велам ќе ни е од помош, макар што може и него да не го сака. Да, 3 месеци ќе има. Закажав кај д-р Борче во Прилеп. Се мислев за плодност, ама дека докторот таму е радиолог, не ортопед, затоа така се одлучив.
Антоније кажа не за кенгур и марама. Синко мислам дека би уживал ама не оддобри и јас не го ставав. Сите што велат дека мајка нема шанси да повреди свое дете нека прочитаат два пати. Сум видела ѕуцање возрасен да добие потрес а не бебе од неколку месеци.
Така е, баш тоа го збориме. Нежно нишкање, без нагли потези. И самиот доктор тоа го кажува што го пренесуваме да не се заспива со тресење. Колку ние и да не веруваме дека постојат такви родители зашто нам ни е неприфатливо, сепак постојат ете @Oneo посочи пример. Убаво што го постираше ова горе. Инаку, за кенгур мене докторот ми рече да не користам додека е ептен мал ако немам потреба ама му кажав дека така функционирам зашто мм поголемиот дел од времето не беше дома. Ми рече да го носам свртен кон мене и да го кренам тој горниот дел позади главата за да биде безбедна додека сеуште не ја држи самостојно. На скали особено да се внимава зашто така може да се повреди особено ако заспие, а да не го приметам. Јас многу го искористив кенгурот за надвор по маркети, банки, прошетки за заспивање, а и дома додека готвев, чистев. Ако имате помош од блиски не ви треба.
Изгледа до ова е. Јас и маж ми. Додека да си дојде од работа сум сама, а и двајцата да сме излезени, едниот ја турка количката, другиот го носи бебето в раце. 6 и пол кила е скоро, а мене рамениците уште од сега ми се паднати.
Не сака во количка? Ја имав кенгур ми го дадоа на поклон ама не го ставив, безвезе ми е кога ќе видам заспано бебе во кенгур во главчето паднато надоле и ради тоа ортопедите не предлагаат, заради можност да се ушине. Бар додека не му зајакнат мускулите на вратот. Имај во предвид дека понатака бебе носено во кенгур тешко може на количка да се прилагоди и ќе бара да биде носено. Моето бебе на 9м има скоро 11кг. Зборот ми е лесно е кога се мали да се држат и носат во кенгури. Гледај да ти биде олеснато во иднина, бидејќи додека да прооди ќе ти треба количка.
Нас Талевски ни дозволи за кенгур и марама рече од сега може бидејки се добри колкчињата и се друго 2месеци сме Јас планирам да ги користам за до продавница зошто малскиве немаат пристап за количка
ако земате кенгур, гледајте да е ергономски, да не висат право нозете надолу туку да се во м позиција.
Кенгур смее од 2 месеци свртено према родител али треба кенгурот да е 0+ зашто само овие имаат од позади плус поддршка за главчето. Многу луѓе погрешно го носат кенгурот иако на упатството пишува како треба. Кога ќе видам родители го смкнале бебено доле да виси главата да му е под гради на родителот страшна работа. Јас го искористив кенгурот максимално али затоа количката е најмалце искористена.
Тој лежи во количка ако спие или не е дорасонет. Инаку кенка, па либе ја турка количката, а јас изигравам кловн со тропки или обратно. Кога би имала кенгур никако не би го заменила за количката, само за низ дома ако сум сама и бек ап ако сме излезени. Не за да спие, туку ако плачи в количка. Сепак, не се откажувам од количката, си велам мал е уште, 2 и пол месеци, ќе дадам шанса да ја засака. Фала мама.
@IRBBB Да не беше кенгурот од дома немаше да искочиме. Јас само за прошетки го користам, иста е и моја цуца, само во раце и тоа напред да гледа сака. Неколку пати така да шетаме, количката се турка празна она во раце. Сега е многу полесно. Бебе задоволно и мама. Супер и е баш го сака моја бебка. Си гледа напред си ужива. Само тоа пази што посочија и членките погоре. За сега мене поискористена работа од количка ми е. Дека први деца размазени изгледа се во раце, искрејно се надевам второто ќе сака во количка. Ми се плачеше кога ги гледав во парк луѓето си уживаат пијат кафенце, бебе во количка среќно си лежи. А ова моево вришти како да ја коле некој. Затоа више со количка во парк не отидовме.
Кажи бе? Уф како се нервирам. Му велам на мм барем 20 родители со количка сретнуваме и ниедно бебе не плачи, само нашето, а тој па ме теши дека биле поголеми и разбирале. Кажи ми, практичен е ако си сама за местење? Во случај да заспие бебе лесно можеш да го извадиш и легниш в количка/кревет? Оти мојов ептен нежен е, не смееш позицијата да му ја изместиш оти се буди. Или да си бидам упорна за да ја засака количката, јас ја обожавам.
Кај др Јовчески ли ? или др доктор е тоа. Јас во август треба малиот на ортопед да го носам , ми кажаа некој др Јовчески во пп , добар бил . Ако е добар да не одиме ск , повеќе гњаважа ми е по жешково.