Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    18.390
    Препораките се да е завртено наназад во седиште соодветно за возраста или транспортер додека не прооди стабилно. Тоа важи за сите бебиња. Е сега некои на 12 одат стабилно некои на 18.

2. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Ти благодарам, но тоа не е воопшто одговорот на она што прашав.

На Sofi.ja и joy1 им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    18.390
    Леле која грешка. Читав нешто за седишта и сум се префрлила.
    Инаку препораките на Антоније, јас таму го носам е бебе да е на под и да се остави само да се развива. Ако напредокот е слаб тогаш родителот да стимулира со играчки.
    Многу е битно до 1 година и количина на Д3 да е содветна за килажа, коски итн.
    Многу зависи и колку е забавено. Пример до 18 месеци се смета дека е сосема нормално да прооди. Пред тоа не се превзема ништо, од аспект дубак џампер помагала итн. И многу е битно дали има прогрес од месец во месец.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Колку месеци е бебето? За седење, нашиот ортопед рече дека тоа не е развојна фаза, до 9 месеци треба да се тркала и да лази, а до 3 години да прооди.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    8++ е. Не седи сама сеуште, а не ни лази. Се влечи по земја, завзема позиција на сите четири, но се спушта и се влечи со рачиња а со ногичињата се поттурнува. Брза е, и пргава, место не ја држи. Пробува да се исправа на работи што и се на дофат пр кутијата со играчки, ногарките од хранилката и сл, но комодата од тв, масиче и гарнитура и се повисоки и дека не може да дојде во седечка позиција и оди потешко. Легната кога е и кога и подавам раце да се исправи никогаш не седнува туку веднаш се исправа на нозе. На контрола бев пред 1 недела ми рекоа дека не се загрижени, а мене триста болести ми пројдоа низ глава. За две недели повторно имаме контрола па ако нема напредок ќе ги напињам да ме упатат понатака што да правам.

Да напоменам, не сум во мк и овде нема задолжителни контроли на ортопед.

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Од ова што го кажа детето нема никаков проблем, штом пројавува желба и само застанува на нозе значи му работи мозочето што треба да направи, само веројатно сеуште не е спремно физички. Познавам многу деца што не седеле до 9-10м, се влечеле само војнички и се проодени на 16м. Супер здрави деца се. Секако не сум доктор и побарај си второ мислење доколку сакаш ама самото тоа што е пргаво и активно покажува дека се е во ред со детето.

На Осе, Bicka77 и kanella им се допаѓа ова.
  7. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Ќе пролази/седне/прооди кога ќе се чувствува подготвено, се уште не ѝ е доволно зајакната мускулатурата. Оставај ја ти на под, а таа ќе си го направи своето. Има уште многу време, нема простор за загриженост.
    Ортопед вели седнување стабилно до 15мес., а исправање со одење придржувајќи се за мебел до 18мес. Проодување стабилно до 3год.

На Jana06 и kanella им се допаѓа ова.
  8. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Многу ти благодарам. Ја гледам дека се труди душава хахах. Околу мене еден куп деца на нејзина возраст па и помали ги прават сите овие работи и немам мир. А овде во државава системот им е таков да сите контроли ги врши медицинска сестра, преглед од педијатар во првата година има 4 пати, на раѓање, на 3 месеци, на 6 и на година. На многу мои праша сум добила одговор не грижи се нормално е, и ова од повеќе сеатри сум го чула не само од таа што не води нас. Совети конкретни не сум добила освен да играме на земја :Dа од два месеци сме на земја со неа, сега во последно почесто бара внимание и да е во раце па низ дома за да и направам неа јадење или нас ја ставам во кенгур кога не трае на земја.

Едит: да не ги заборавам притисоците од бабите ооо па не седи сама, па леле се влечите уште не лазете итн...

Ох, фала ви многу на советите и утехата со @MissBreezy

На Осе, Jana06 и MissBreezy им се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Сакав да закажам кај Видоевски ама нема термини за кога ми треба.
    Сега еве не знам каде да закажам. Матичнава ми спомнува нешто во Букурешт имало добри ортопеди ама не сакам да се влечкам по гужви со бебе.
    Се мислев за Антоније ама некако има поделени мислења.
    Препорака друга?

10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    18.390
    И Тони Талески е фален во темава.

Зошто поделени мислења за Антоније? Јас сум презадоволна од него.

11. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    17.745
    Игнорирај тоа бабите. Која и да ја прашаш сите ќе ти кажат дека На 6 месеци им прооделе и прозбореле децата. Нормално е да следиш развој, но никако не се споредувај со други. Ќерка ми прооде на 14 месеци. Пред тоа се влечеше со газот, не лазеше правилно. Почна да лази од ко прооде. А цело време беше на земја.

На IRBBB, kukla21, Kaja991 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    18.390
    И јас како што слушам пелени извадиле и ова и она. А науката вели не е така.

На Осе и Luna91 им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Не ми објаснуваа многу, додуша не ни навлагав многу, тогаш не ме занимаше нешто посебно. Но тука читам има многу задоволни, па ќе видам ако можам да најдам

14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    18.390
    Пролистајнја темава има многу мислења за него конретно. Kaj него работат уште две докторки и тој кажа дека од истиот професор учеле.
    А и овие другите се фалени. На тебе останува.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Bukurest baram cel juli i avgust, nema termini, t.e dva tri pati samo pustija i odma gi zafatija. Taka mi kaza maticnata
    Kaj Toni Taleski prv sloboden oktomvri mi rekoa. I jas sum na dva uma, bebe e skoro 10 nedeli nemam termin nikade za ortoped, mnogu se grizam.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Нема место за паника детето ти се развива баш како што треба и за брзо време ќе водиш промени поготово кога ќе и заврши 6тиот скок ( сега е во него)
    Мојов исто прво почна да се влечи војнички по земја, сеа пробува на коленца застанува ама уште се треси целиот и несметам дека е проблем, едноставмо уште не е зацврстен.
    Неседи без да го држам се клати и паѓа исто не го сметам за проблем
    Кога ќе го фатам за рачињата незнае да седне од леѓечка оложба туку веднаш застанува на нозе
    Скроз исто ни се развиваат (fingers)

На Осе и kanella им се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Моето баш тој период на 8м и 2 недели почна да седи сам ,од лежечка позиција.
    Од 4м го оставав на под.
    Пред да седи научи да се рола како палачинка, после седењето почна да лази наназад,па да се влече како војник, за на 10м да почне да лази правилно. Прооде на 13м и 2 недели.
    Денес, на 22+м прв пат се шетавме низ населба фатени за рака, се досега беше во трчање и уживање во слободата :)
    Не се грижи, ќе се научи и твоето. Некое порано,некое подоцна. Ти стимулирај со играчки, на пример на клуб маса или комода (соодветно за висината на детето) нареди играчки. Ќе најде начин да дојде да ги земе :)

На LivingGlam и Jana06 им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Кога почнаа да качуваат и симнуваат скали? Мојов почна да ги симнува додека се држи за ограда, качувањето е малку потешко мора да ме држи за рака
    Ме караат сите дека многу го пазам, за проодувањето беше исто, не можел од мене да прооди сум го пазела многу. И навистина кога го оставив кај моите на два дена детето почна да трча, сега следново оставање се научил да се симнува по скали. А како да го пуштам да пробува сам, душата ми се тресе.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Секое дете различно нема правила.Моите скали се во домот со комбинација на плочка ,веќе одамна ги симнува па уште паѓа на нив некогаш од немарност ,опушти се стои пред него ама не го држи.Крај краева ништо страшно ако не научи сега:)

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Bebinjava neli prvo trebase od mese na grb da se vrtat? Ja stavam na mese na podloga maftam so igracki taa rotira nakaj igrackata ne se butka za se svrti se mkne. Ja ostavam na grb si se vrti nakaj igrackata na stomak i ja faka da si igra t.e. da ja grize. 4 mes e ne znam kako da se naterame od stomak da grb da se vrti:D