И ние бевме кај Видоевски. Внимавајте многу на дозата Д3 кој ја препорачува. Според неговото мислење многу Д3 не треба да се дава, кој им давал Д3 на животните во природата...? Сепак излезе дека две капки вигантол се премалку за мојот дечко. Последиците си ги сноси детето и јас со него. Не ми е проблем што плаќам 2500 денари и гледам театар, ама и те како ми е проблем ако театарот е се што добивам од ортопедот.
Ние сме кај Видоевски и не сфаќам зошто он ви препорачувал доза на витамин д. Тоа нели треба педијатарот? Нас педијатарот од раѓање ни кажал еден Бејбитол и тоа е тоа. Кај Видоевски бевме еднаш, направи ехо, виде дека се развиени јадрата, праша дали пие витамин д и толку беше, не ни препорачуваше доза. Закажавме контрола на 5 месеци.
Епа дозата на витамин д е стручност на ортопедот не на педијатарот…кај нас среќа се поклопија препораките иначе јас ортопедот ќе си го слушав
Првично педијатарот, но посме ортопедот ни зголеми. И он ни диктира количина. А матичната само ме прашува колку пие.
Ортопедот ја одредува дозата. Колкаво е бебето? Мада колкаво и да е, едно бејбитол е малку не е ни близу до максималната граница. @*Лорена* Што му е на бебе?
4 месеци. Чим не рекол педијатарот да давам повеќе, ваљда доволно е. Бејбитол има 400IE, тоа е препорачана доза за деца до 12 месеци.
Јас сепак би ти рекла да си го прашаш ортопедот, ти како сакаш. Таа доза е препорачана општо во светот ама не е исто да живееш во Мк и во Грција на пример каде што има повеќе сончеви денови. Како расне бебето, плус и во зима се зголемува дозата.
Не е препорачана доза таа , грешка ти е ова. Д3 се одредува строго од специјалист ортопед и во зависност од бебето /детето. Од такви педијатри и ја за малку ќе а направев белјата со 2 капки д3 Пливит само , па синко имаше почетна фаза на меки ребра од грешка дозирање , т.е премалку д3 за него и негова килажа. Секој нека си оде на ортопед немора секој месец ете , доволно е на 3 , 6 , 9м и кога ќе прооде.
Мене ми препорачаа да давам 800единици д3 бидејќи не биле доволно развиени јадрата, бевме неколку дена пред 3 месеци, наредно сме на 6 се надевам не е грешка толку д3
Обично се дозира според килажа. На 1кг идат 200ие Д3. Пример, 8кг дете треба да прима 1600ие без разлика дали е развиено. Ако има дополнителен проблем што му е работа на ортопедот да забележи тогаш може да се зголеми дозата до 2000ие. За секој сомнеж дали да се дава повеќе од тоа се прави крвна слика и се проверува. Твоето е се уште мало, веројатно ортопедот проценил колку треба, на следен преглед би требало да ви зголеми.
Е фала добро и супер што ми објасни, па ако е така добро е скоро 5кг сме би требало дда е таман засега.
Не сум доктор ама како што можам да видам тоа е општа препорачана доза. Како и да е, во понеделник сме на педијатар ќе го препрашам убаво. Еден од најдобрите во Скопје е педијатарот, не е приучен некој, затоа ме изначудија муабетиве тука за дозата. А за кај Видоевски здравје во јануари сме на контрола, на 5 месеци, па ќе видам и он што ќе каже. На 2 месеци кога бевме не рече да се зголеми доза.
Ич не сум задоволна , бев еднаш за син ми , ни да каже нешто салам ни да објасне за д3 , така ради реда мина прегледот 5мин. Ние со мм ми го прашуваме и кажуваме работи што треба Дали од многу гужва или незн што беше , ама преглед ужас. Влези излези од таа вратата беше со сите пациенти прегледот му беше макс 5мин. А не го бие глас за лош доктор , стар доктор со искуство е што знам. Пробај се ако нема каде на др место , ама не оди со големи очекувања да не се разочараш