Bevme na pregled na ortoped i ni kazaa da stavame sirok povoj, nemalo problem so kolkcinjata, no ednata noga ne ja ispravuvala do kraj koga i gi pravese vezbickite za nozinjata, i pri onie kruznite vezbicki za kolkcinjata pak so istoto noze davase otpor ne go otvarase do kraj. I sega sum zbueta, vo smisla ne e tos problem, no pravi i pocesto vezbicki i sirok povoj do 6ti mesec. Nie sme veke tri ipol meseci, jas do sega sirok povoj nemam stsveno, na prvata kontrola vo Remedika ni kazaa nema potreba od sirok povoj, a sega vo drzavna da sme stavale...
На кој ортопед беше. Обавезно да бараш второ мислење. Ова се глупости што ти накажале. Во ремедика сигурно му е направено ехо на колкови. Ако на ехото колковите биле добри крај. И пази со вежбите, ако е во грч муслулатурата а се запне може повреда на мускул да се направи. Еве логички да резимираме. Ако не ја исправувало ногата, како ќе ја исправува со широк повој кој всушност нозете ги држи во расчепена принудна положба. Мускулатура треба да се вежба и зајакнува со слободни движења, а широкиот повој ќе направи спротивен ефект.
Tocno, tocno taka, i jas mislam deka bebeto koga ne e povieno so sirok povoj, a si e so obicna pelena za ednokratna upotreba, si pretka samo so nozinjata, a voedno so toa si pravi vezbicki i samo. Vo Remedika go vidoa na eho koga bese dva meseci, i ni kazaa deka se vo red razvieni, na drzavna vo Strumica (veke bebeto e tri ipol meseci) mi go kazaa toa za sirokiot povoj, i se izvadiv od pamet. Duri od sto se voznemiriv i ne razberav potocno zosto sirok povoj vo toj slucaj koga kolkovite se vo red, a zatoa sto davalo otpor so ednata noga. Demek ednata noga nesto ne e razviena li kako sto treba, kako rezultat na sto se javuva ovoj otpor sto go pravi so ednoto noze? I dali mozebi toa bilo moment koga bebeto nesakalo da go razgibat?!...Od sto se zbrkav ne prasav povtorno ubavo da mi objasni, drugo znaeme kako e na drzavno vo poveke slucai doktorite brzat, dugo eden kup narod mi visi nad glava za vreme na pregledot....Ke pobaram vtoro mislenje od drug ortoped sekako, zosto nemam mira.
Zdravo mami,bevme.vcera na prv ortopedski pregled kaj Dr.Vidoeski.Se e vo red i rece da ne stavame povekw sirok povoj...Ok,taka pocnavme da praime...Samo menemi e tolku vsadeno vo podsvesta od babive deka treba,i sea se osekam kako da gresam nesto,)) Vie mami stavate ili ne sirok povoj?
Ако докторот ти рекол да не ставаш и дека се е во ред, тогаш нема потреба. Не е дека бабите знаат повеќе од него, а сигурна сум дека ти кажал оти самата пелена е широк повој. Ако реално има некој проблем, широкиот повој нема да помогне. Инаку јас на првото ставав, на второво не. Првото ми се роди поситно, со помала килажа, го ставав повојот да можам полесно да го држам. Второво се роди малку поголемко, ама и некако поцврст ми беше, па не ставав воопшто. А и од ГАК веќе не даваат препорака за широк повој како порано.
Баш од ГАК мене ми рекоа да ставам широк и ставав до 6 и нешто више али тоа ми е најголемата грешка детето си го расчепив и толку ми е тромаво неможеше од повојот да си мрдка со нозете. И широко во ноџињата неубаво за изглед може со тек на време ке се среди тоа.
Не знам, можеби не препорачуваат на сите. Со првото пред 6 години ми рекоа задолжително широк повој, напишано беше тоа во картончето на бебето што го даваат на испис. А со второво лани ништо не ми спомнаа за широк повој, ниту пак беше напишано во картончето. Затоа мислев дека престанале со препораката.
Ни кај мене не пишуваше али рекоа вака се става широк повој ке и ставаш. Таа што ја облекуваше па и баш не ми беше нешто стручна незз
Абе каков широк повој остај дете да си мртка лабаво. Освен ако нема некој проблем па да мора да се стега како во протеза, не гледам друга причина да се врзува!?
Ni na prvoto ni na vtoroto ne. Pregledani a eho pri raganje i na kontrola i stom nema nikakva indikacija na ehoto zosto da nosat
Девојки ај совет. Малиша почнува мн да се дига и да сака да седи, нормално не е стабилен и е рано, но дали би ми препорачале на контрола на ортопед да го носам на 5 полни месеци? Зашто ортопедот ни кажа на 5-6 месеци наредна контрола.