Мами, ве молам препорачајте ми ортопед од кој сте задоволни. Малото има проблем со држењето на главата. 3+++ сме. Главата си ја држи стабилно колку што е возможно за таа возраст, но кога го држам исправен главата ја држи навалена на десна страна. Повеќе се врти на десна страна. Но не дека на лева неможе, туку како омилена страна му е оваа. На ортопед го носев пред 2 недели кај др. Темелковски, но рече дека нема деформитети само да се форсира левата страна повеќе и вежви. Денес на вакцина педијатарот ме исплаши дека можело од тежината деформитет на рбетот можело да се појави. Оперативно понатака се решавало ако сега не се среди. Ве молам за било какво искуство/совет. Или добар педијатар што е посветен и си ја знае работата, да побарам второ мислење.
Антоније од Орто пед плус ми имаше спомнато дека има вежби за ова, можеш да го контактираш за консултација. Дали ти му лежиш од десна страна, па затоа да му е омилена? Пробај кога е легнат да му бидеш од левата, тропкај, пеј, играј го од левата, нека спие лево од тебе. Ќе се среди ова само мораш да бидеш упорна.
Да, јас му бев од десно. Сега почнав од лева страна да спијам. Се повеќе го ставам на рамно на тврда подлога и покрај тоа што се буни. Дај Боже да се среди да нема последици. Денес малку ме исплаши педијатарот. А др. Антоније сега е во Скопје?
Да, педијатрите знаат малку повеќе да се потресуваат. Не сум била одамна кај Антоније не сум во тек, види на страната како се со термини, ако нема јави се директно на бројот и кажи им ја ситуацијата. Имаше и моето омилена страна ама немал проблем со држењето на главата. Многу кратко му требаше за да се навикне на двете страни, не се паничи.
Сигурно веќе сте завршиле работа али да знаат и другите... Докторот работи во негова приватна ординација и работи и со бебиња.
Кај сите се чека со месеци. Пробај да им кажеш дека ти е итно, ако сакаат ќе ти најдат термин. Систина види или Споа во Ремедика, Иванка лично не ми е по кејф. Педијатар Јадранка Ремедика и кај неа се чека ама ќе ти пишам бр ќе те закаже. Иако мислам дека чим ве видел ортопед ти треба само уште едно мислење да ти смири душа и попрецизен совет да добиеш.
Мами денес се видов со дефектолог и случајно низ муабет ми вика дали колковите се ок? И викам да, на месец и пол бевме на ортопед ехото беше супер и др рече дека нема потреба од ехо за понатаму, туку само контроли на 5 и 9 месеци. Она ме испотресе вика како така, 3 пати се гледа бебе на ехо во првата година .
И јас се размислував за Ремедика, само не кај Иванка. Ќе се јавам да видам да закажам или кај Споа или Јадранка, кај кој има најбрзо термин.
Кај нас два пати,но бидејќи на првиот преглед на 2м не му беа формирани тие чашките на колковите(ако добро објаснив)
Кај нас на месец и пол беа ок. И ортопедот баш рече, развиени се како на 8м бебе.нема потреба од следно ехо. Затоа денес ме подазмисли дефектологот.
Знаат да се појават јадренцата и порано, нема штета ако му се направи уште едно ехо на шест месеци како што пишав. Кај кој ортопед одите ?