Ортопедски прегледи

Discussion in 'Бебе' started by Jagoda123, Nov 11, 2014.

1. kostarika

kostarika Популарен член

tina2018 likes this.
  2. LucyLu

LucyLu Популарен член

После колку време од проодување ги однесовте малите на ортопед ?

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

После 2 месеци.

LucyLu likes this.
  4. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Дали има некој приватен добар ортопед освен Антоније, Видоевски и Талевски? Некој да не има искуство со ортопедите во Неуромедика? Или општо, некој друг што знае да направи муабет и да каже што е потребно да се прави во следниот период, освен што ќе види добро ехо.
    Бебуш има 4 и пол месеци, првиот преглед му беше на еден месец кај Споа во Ремедика, сега за вториот си реков ај ќе одиме преку Мој Термин, кај било, пошто вака делува се океј. Ни се падна слободен Дејан Дамјановиќ во Мајчин дом, и стварно ехото на колкчиња супер, ама докторов дали еднаш го допре на ноџиња и вика добро се е во ред. Прашувам за вежби, нема потреба, прашувам за лазење, дали треба да се подисправа, ништо, на се ми одговара со нема потреба природно ќе му дојде. Ни јадра, ни чашки, ни колкови не спомна, ни 'рбет ни глава му виде. Така што не дека имаме некаков проблем, ама ми треба некој што ќе го прегледа подетално или ќе ми каже во периодов до 6 месеци што треба или не треба да правам, за да почне после тоа полесно да премине кон седнување, потпирање, лазење, што и да е... :)

5. Mucika

Mucika Популарен член

Каличанин во систина и Александра кај Антоније ги фалат. Ако ти е за утеха Видоевски исто не ја пипна, за вежби му посочив една од педијатар рече немора и си отиде не го ни допрашав.. |( Во главном насоките за развој, стимулативни вежби, од педијатар ги добивам. На 4 месеци ми рече може под агол од 45 степени да ја ставам со перничиња од страна, на 5 месеци може на 80 степени седната, во количка исправена. Кога си дома и не спие нека е цело време на под играчки околу него. Вежби со кревање за раце до седечка и враќање во лежечка. Да стои и си игра на меше, да посегнува по играчките. Можеш да му помогнеш да се превртува. И ете тоа се во глобала вежбите, да само ќе му дојде али оставај го на земја со играчки наоколу.

6. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Фала ти многу за одговорот и насоките. :)

Mucika likes this.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Јас бев кај Александра од на Антоние ординацијата, задоволна сум. Убаво ми кажа се шо како. Ја прегледа, виде дека ребрата и биле малку помеки од шо треба, кажа шо да правиме и ми одговори се шо ја прашав :)

Дениција21 likes this.
  8. Mom89

Mom89 Истакнат член

Zdravo. Dali ima ortoped so popristapni ceni ili dobar ortoped na drzavno? Bebeto e 5 meseci. Ne mi se davaat 3000 den za 5-10 min kontrolen pregled. Sovetite za vezbi, ostavanje na pod i slicno gi znam od prvoto dete, pa bitno mi e samo ehoto.

9. kostarika

kostarika Популарен член

Ама затоа па ретко има пропуштени деца од приватните , а од државните колку сакаш . За жал :(

10. Mom89

Mom89 Истакнат член

Kakvi propusteni deca? Zboruvam za zdravo bebe noseno redovno na pedijatar i ortoped. Dokolku bebeto ima problem, verojatno bi zabelezal prvo pedijatar, potoa sekoj ortoped, pa i samiot roditel. Ne se nisto posebno kontrolnite pregledi, samo dobro eho da imaat.

11. kostarika

kostarika Популарен член

Верувај се случува ниту педијатар ниту ортопед да не забележи проблем , после лечиме наместо да спречиме.
    Истото е и со здраво дете , затоа одите на преглед да видите дали има патологија.

12. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Знам дека темава е за деца, но да препорачате добар ортопед за возрасни во Систина? Или некој добар навистина во државава?

13. Unno

Unno Истакнат член

Од систина задоволна сум од Драган Христов

14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Posle kolku od prooduvanje se nosi na ortoped?

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Јас го носев после 2 месеци.

Pacient srna likes this.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Антоније рече после 2 месеци откако убаво ќе прооди.

Suze18992 and Tiny Love like this.
  17. zverkica

zverkica Популарен член

Бевме кај Антоние денес ептен зборлив, ме искара што го држам бебето во раце, не било убаво за кичмата и да не сум го заспивала во раце .... Бебе требало да виде легнато и на под да се става целовреме. Се е ок, ама неможам да го гледам син ми како плаче за спиење а да не го земам во раце. И преку ден го шетам лево десно дома малку колку да исправи глава од лежење. Ептен некако неубаво ми дојде тоа да не го земам детево во раце. прегледот се е супер освен едното ребро што било поиспакн ато, одма рече Вигантол да набавам од Србија а до тогаш да давам 1200 односно 2 капсули Д и 1 Д +oмега. контрола по три недели. Дали знаете каде да набавам Вигантол капки и дали и колку ги држите бебињата во раце?

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Вигантол имаш и бугарија.околу 3 лева се.
    Тие се советите шо ги дава.
    И мене истото за плачењето. Демек остај го ќе си заспие само.

zverkica likes this.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Како раскажа за Антоние сега уште поише ми е криво дека иам термин кај Видоевски. Да не сака некој да се трампаме со докториве :rofl:
    За држењето во раце и спиењето, легни до него на спална, ако цица дај му цице, или шише млеко, или цуцла, гали го, пеј му некоја приспивна песничка и пробај така да почнеш да го успиваш. Пресуден ми беше прегледот на 3 месеци кога ми кажа педијатарот ќе ја научиш во раце никако така успивање, дента се вративме дома и следна дремка се заспа сама со кенкање, плачка не е. Со плачки не знам како би било. Во раце ја држам кога ја гњавам, а многу ја гњавам :D али во глобала другото време е на под. За вигантол не знам.

zverkica and MilaSs12 like this.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас ради муабетов на Антоние да се остава бебе да плаче, и босо да е и зимо и лето отидов кај Видоевски. И сега да ми е памет никогаш немаше кај него да одам. Само збори, прави претстави, а бебе не го пипка

zverkica and Mucika like this.