Не е крива членката што сподели, никој не го рече тоа ама како мислите дека доктор до мек или било каков тон би смирило 2 месечно бебе??? Се знае бебе како ќе се смири, кај мама во раце ама прегледите се прегледи и мора да се завршат за негово добро.
Да бе, еве ја ќерка ми истрауматизирана пошо од 2 месеци до година и пол, при секое влегување во било која ординација се убиваше од рикање како на колење да ја носев. И сите доктори така ја прегледувале стручно и брзо, она се опирала плачејќи, насилно крв ѝ земаа од прстето пошо само така можеше додека јас ја држев со двете раце силно стисната за да не мрда… И еве ја сега истрауматизиранава на 2 години сама оди кај докторот и муабет му прави, зинува уста за грло да ѝ се прегледа. Бебиња се, аман, какви трауми, какви глупости.
И мојата 2 пати се дере кај Александра, воглавно пошто се плаши од луѓе што погласно зборат, а гласот на докторката е таков. И вештината на докторот е баш во тоа да умее да прегледа дете кога вришти и бега, а не да испаничи и да почне да се тресе со мајката. Емпатија и мил глас и однесување само кај Искра од Ремедика имав, ама и тишината беше потребна за да слушне гради убаво.
Што се подразбира преглед на ортопед пред проодување? Моето се крева и шета ако се држи за нешто, а сега пробува и сам да стои ама не може уште. Јас закажав преглед за една недела ама се мислам дали можеби е рано уште. Инаку малку ме загрижува што кога ја бутка проодувалката како да ја завлекува едната нога.
Обично прегледот е 2-3 месеци после проодување. Проодувалката тргни ја, веќе имате проблем. Не форсирај проодување.
На тој се оди ако бебето има некој проблем. Инаку, после раѓање, па меѓу 4-5м и после проодување. Ама можеш за ногата што викаш да го однесеш.
Извини мајка на која возраст сте?Бебево кај мене е 9+++ почна да се исправа на гарнитура и сега почнува да ми се фаќа за столчиња и сака да ги турка а инаку само не можи без држење ни тежината да си ја задржи.Истото за едното ноже го заприметувам и јас,заради други причини го носам на невролог па ќе прашам и таму,ама и јас си велам да го однесам на ортопед а кога го однесов сега на 9м ми рече повеќе нема потреба да идите.(ова за на државно зборам и не во ск?
Скоро десет месеци е бебе. Овие фази ги помина пред некој месец. Мојот исто буткаше стотици и затоа му земав проодувалка. Прашав тука затоа што не сакам да брзам ниту да форсирам, не сакам ниту да закаснам, ако има нешто да се корегира. Ова со ногата може е и некој мој страв, паничар сум си. Во секој случај ќе одиме па ќе видиме.
Го завршивме и прегледот после проодување кај Антоније. И прегледа грбче, рбет, граден кош, стапалца, нозе. Гола на пелена се шеташе низ ординација, пресреќна. Па и чао кажуваше на крај. Добивме препорака за доза на витамин Д, боса да шета низ дома, да не скока на меки површини и да не турка количиња со стапалата, да не се држи за рака и то. Следна контрола меѓу 3 и 4 години. А до тогаш на 4-6 месеци може да одиме за проверка на стапалцата бесплатно бидејќи е негов пациент. Остави простор за прашања ама јас не знаев шо да прашам . Важно се е ок, ја пофали. Добивате други совети на тој преглед? Пример сега ми текнува по скали кога се учат да одат?!
На преглед се оди 2 месеци откако ќе прооди детето. Значи, без држење, стабилно одење, за да утврди тогаш ортопедот дали има проблем со стопалата.
До сега примаше 3 вигантол. Од март натака по 2. А зимски периоди пак по 3 вигантол 1 капка е 500ие. Не знам кога ќе е тука. Најдобро јави се на телефон ќе ти кажат или следи на вев страната.
Завршен преглед кај Александра после проодување. И виде стапала, и пипна фонтанела и ребра, појача вит д. Ни направи муабет за патики, ни кажа боса да шета, ќерка ми се изнаигра со играчките, си плативме 3000ки и завршивме работа за 15 минути. Бонус: нема трауми ќерка ми докторкава