Бевме на ехо на колкчиња на 2 месеци и 10 дена, докторот рече во ред се супер а во извештајот пиши нема јадра, контрола на 5 месеци. Матичната рече од 4 до 6 месеци требало да има, а на првото дете на 2 месеци имаше 1 јадро др не беше. На 7кг колку капки давате Пливит Д3? Матичната 2 капки пливит ми рече. А тие што давате Вигантол колку од нив? Имам од 2те и ќе треба со едно од нив да почнам, при крај се Д3 и К капсулите.
Моето има 7200, кај ортопед бев кога имаше 7 kg и ми кажа да давам 1400 IU, уште не сум почнала, давам 1200. Вигантол една капка е 500 IU. Пливит една капка е 200 IU. За 7 kg малку е 400 според мене. Брзо расте и напредува.
Баш пред малку го прашував ортопедот дали е потребно да вклучам поголема доза Д3. Моето е 7кг и прима по една капсула бејбитол Д3+омега. Брат му на негова возраст (после 3тиот месец) примаше и Вигантол по 1-2 капки ако добро памтам. Исто и за големиот прашував. 4год е околу 15кг мислам ми рече 2 капки Вигантол или 4 капки Пливит.
Сега по нови препораки дуплирана е дозата од предходно. Моево е 18кг и 1600единици прима баш сега кога бевме на ортопед ни кажа така,а предходно по 800 давав само.
Што знам,според нашиот ортопед е вака како што пишав. За малото до 8 месеци по 1 капсула Бејбитол. Освен педијатарот ако не покачи.
Кај што ги следат новородените, кај здрави деца. Бевме кај Тони, прегледот стандард, цена покачена на 2500
Ние бевме на контрола на месец и две недели и сега на 4 месеци и две недели. На двата прегледи ортопедот рече сè е супер и кога прашав за нареден преглед рече немало потреба веќе од прегледи, но не даде никакви насоки во врска со седнувањето. Рече само ќе го кревате за рачиња, ако паѓа значи не е спремно за седење. Како правевте вие? Кога почнАвте на 45 степени да ги седнувате и ма кој начин?
Ние бевме на 5 месеци кај Александра Димова, но не сум задоволна. Рече бебето да било цело време на под. И реков добро ќе ставиме подлога за лазење, бидејќи немаме теписи. Ми рече тоа бил балкански менталитет, на запад по железнички станици лазеле децата. Викам нели може со главчето да удри на гол паркет. Рече 3 пати ќе удри глава, нос и четвртиот пат ќе научи да не удира. И баш ме изиритира таа арогантност и отсуство на емпатија. Препорака за добар ортопед?
Во право е за удирањето. Како ќе научи да се чува ако не се удри при вртење од меше на грб, па и при лазење, седнување, одење.
Ништо погрешно не ти кажала. Бебе најдобро се развива оставено на под да вежба. И ние дома немаме теписи, имаме дел со подлога но ништо не ги задржуваше кога почнаа да се тркалаат и лазат.
Сите ќе ви кажат исто зборам од добрите ортопеди. Факт е дека ние сме заштитнички настроени и не сакаме децата ни една модрица да немаат, но мора да вежбаат за да се зацврстат т.е да се ставаат на цврста подлога нема да расцепи глава и нос само може да се чукне. Плус бебињата се толку жилави што истите вежби да ги правиш со него тоа да удри глава во под и ти, ти би имала потрес на мозок, а бебето не. Опушти се малце и пушти бебе да се развива и да зајакнува мускули, ако го пазиш и му помагаш ти тоа да не се мачи само ќе го осакатуваш и нема да знае ништо.
Мене не ме оставале да си удирам со глава и нос по под, па ете знам да одам А секако знам и многу родители со ист став како мојот чии деца и одат и се беспрекорно развиени