Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Секој си одговара за свое дете,советие ти се дадени добронамерно не да го здробиш детето.

На 0ли, Снегулк@23 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  2. Elira

Elira Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Токму така, секој си е одговорен за своето дете. Затоа и реков дека почнувајќи од себе, па се до децата на родителите кои се изранати со љубов, внимание и грижа, ниту нешто ни фали во развојот, ниту сме здробени. А има и родители кои и по семафориве ги влечкаат бебињата или ги оставаат во тревниците. И тие сигурно мислат дека со тоа ги јачаат децата и им прават добро :)

3. Elira

Elira Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    И само да дополнам, да не се разбереме погрешно, сум детето да лази на под, но не на гол паркет каде има можност да удри глава и нос. Впрочем, затоа некој и ги измислил подолгите за лазење

4. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    3.253
    Ама мајка не можеш да го допазиш само на таа подлога, може сега е малечко, еве мојот не лази уште имаме и подлога и плус тепихче од дада му, џабе е, ко ќе фати да се превртува врти обавезно оди до плочки и си се удрел, ја кога сум тука не, ама ете некогаш сум со големата до тоалет да ја средам наместам, и ќе се удри он од ко ќе стигне до плочките...

претпоставувам ти е прво :D
    и мојата големата се немаше удрено оти цело време до неа некој бил, јас де :D

Не дека ние не си ги сакаме децата ама се се случува, и од кога ќе се случи стварно пазат поише и они самите, сега ко ќе стигне до плочка како крева глава да не се удри и се превртува одма по некоја страна :D

На Mandela, 0ли, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Подлогата ќе ја ставиш на дел само, не можеш на цел стан/куќа.
    Поопасно е да се оставаат да лазат и да се тркалаат по кревети, ако паднат сигурно повеќе ќе се повредат.

На Mandela, Vanilla15, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.784
    Допаѓања:
    3.820
    Јас два пати бев кај нејзе за се одговара така, нема никаков пристап сега за следен преглед нема да одам кај нејзе сигурно, Искуство со Каличанин?

На Elira му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Elira

Elira Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Затоа посветен родител треба да биде околу своето дете и со тоа нема да се случи да падне. Но, има секако родители кои сакаат да си се слободни и најлесно е да го остават детето само или на под или пред телевизор

8. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    2.814
    Ние у вц што сакаме да одиме не сме посветени изгледа. Никој не ти рекол да го оставиш детето да се ака од земја. Туку да го оставиш да прави само работи и да учи. Нема дете што не се удрило, паднало, па тоа не значи дека родителот е лош и сака слободен да биде. Некогаш и пред нос ќе ти направи беља. Се е нормален дел од развојот на едно дете. Не знам што е толку лошо во даден совет да го оставаш детето на под, на подлога, да истражува и да вежба мускулатура. Треба како родител да ги тргнеш сите потенцијални опасности со кои тоа дете може да се сретне и да го оставиш да истражува. Не го измисливме ова ние или Александра. Прочитај, ќе видиш. Безбедно е и врзано со каиши да ти седи во релаксатор или хранилка по цел ден, ама му кратиш од развој на тоа дете така. Па сега ти види.

На Skyler, Lavender13, Калатеа и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Не се потресувај за секое паѓање, мајка. И моето се удира и неколку пати крв му потекло ако се гризне со забите.

10. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.822
    Допаѓања:
    17.855
    Според муабетов јас не сум посветен родител зошо си го оставам детето на под? Има подлога има игрална, како јас да си направам кафе наутро, да одам до тоалет, да доручкам? Алишта да спружам, ручек? Настрана сите овие работи, алишта ке спружам кога спие ноќе, ручек ке мачкаме маргарин и леб ама јас сум сама дома 90% од денот ако бебо не седи на под јас нема да можам да јадам леб, без леб ке сум не способна да си го гледам детето, поголема е веројаноста да ми се сврти и да се струполам со се него после некој ден нели?

90% од времето кога е буден е на подлога од кога наполни 1 месец, до тогаш само цицаше и спиеше. Јас сум со него поголемиот дел од времето ама од голема помош ми е кога треба да сработам нешто низ дома, зошо фала богу и јас сум човек.

Благодарение на таа подлога бебе од 2 месеци си држи главче, од 2 ипол се врти од стомак на грб еве го утре ке полни 3 месеци, па што ни фали? Или според вас јас не сум доволно посветена на своето дете?

На Skyler, Ceneva, Vanilla15 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    5.725
    Почна твоето да се тркала и да лази? Не си свесна колку можат да бидат брзи.
    Разлистај само во темата за паѓање на децата, да видиш што се случува за секунда време.

На Mandela, Vanilla15 и 0ли им се допаѓа ова.
  12. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    3.253
    Така е така :rock:

Не сме ние посветени оти мораме и со другото дете да застанеме, оти сме сами дома, оти немаме ни готвачка ни чистачка па мораме се тоа додека бебето ни се удара в плочки :D
    оти поќејф ни е да чистиме отколку да седиме со сопственото дете :devil:

аман мајка, каде вака со пишувањево?

му кратиш развој на детето ако го сопираш во се што сака да направи, ти напишаа и погоре...

На Skyler, Lavender13, Ceneva и 4 други им се допаѓа ова.
  13. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    1.190
    Префина, коректна и добар пристап. Ние бевме на прв преглед кај неа и задоволни сме. :)

14. Elira

Elira Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Очигледно не ја сфаќате поентата. Како што нагласив не сум против детето да учи да лази на под, но против сум на гол паркет или плочки каде сигурно ќе си ја удри главата.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Elira

Elira Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Мој предлог е да си чистите и готвите додека бебето спие штом немате готвачки и чистачки по дома :)

16. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    3.253
    Важи бе мајка, ти како ќе кажеш, така ќе праиме

На fashion-addict му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Што зборуваш? Навистина така треба?

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Ние сме од раѓање кај нејзе, мали ја обожава зошто е смирена и таков и е и гласот. Детално го прегледува и не брза со прегледот. :)

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.058
    Допаѓања:
    118.917
    Ооо само да знаеш како до тебе стојат и знаат и раце да скршат. Буквално не се допазуваат па и на глава да застанеш по нив.
    Не се работи за непосветеност

На Sofi.ja, Mandela, Tiny Love и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.784
    Допаѓања:
    3.820
    Имаме преглед направен на 40 дена и на 5 месеци ,кога е следниот ? Бидејќи некои викаат на 8 месеци, некои по проодување?