Обично се оди на 8 месеци е сега не знам колку ти е малата, следна на година и пол е мислам. Мојот на 9месеци прооде на 8 и пол на контрола беше и после проодување не отидовме.
За десетина дена ќе одам на третиот редовен преглед. Детево почна да седи, се крева на колена па на стапало држејќи се на комода, гарнитура. Како и да е далеку е од стабилна, уште се учи и и тежи газот па во процесот знае да заседне како жапче, со нозете нанадвор. Не ми текнува Александра да ми спомнала нешто да пазам, баш муабетот беше, остави го детето се само да си прави како му доаѓа. Од друга страна останато ми е во глава дека таа позиција на жаба треба да се избегнува. Додека да отидам, некој совет?
Мене ми е кажано од ортопед дека не е убаво да седи во таква позиција. Големата ја опоменувам сеуште(9год), малото ретко заседнало така а ако седи му менувам положба на седење.
Ортопед не ни спомнал за тоа, ама педијатарот не предупреди за таа позиција дека не е добра. Како и зашто не ми текнува искрено.
Не е убаво да седи така добро памтиш, нас и оние туркалата ни ги забранија со нозе да се турка ради колковите да не се зезат.
Абе биваше исти да ни се девојчињава Истото го прави и мојата. Баш пиши што ќе ти каже Александра. И ние одиме кај неа, само каснам со закажување, после празнициве ќе одиме.
Фала ви на сите Другарки ипол Обавезно ќе пишам тука, се надевам и мене набрзо ќе ми се расчисти недоумицава
@Thinkerbell. бев и ми го потврди истото што го посочија сите тука. Од неколку пати седење така ништо нема да им биде, ама на долг рок се создава лоша штетна навика каде што беспотребно се ротира колкот во неприродна положба, која понатаму пак влијае на неправилно одење и стоење. Ако ја видиш да седи така, корегирај ја и ќе престане. Ќерка ми фала богу после муабетите тука престана зошто почнав на секое да ја преместувам во друга положба.
Мајки, ве молам за мислење дали има место за паника и дали треба да ја носам повторно на ортопед. На првите два прегледи на 2 и 4 месеци сè беше уредно. Бебето ми е 6++ и сè уште не се врти од грб на стомак и не покажува никакви знаци за седење. Ретко да се сврти и од стомак на грб. Веќе 3-4 месеци најголемиот дел кога е будна е на под, на подлога на грб, а сака и на стомаче - и читам, пеам, игра со играчки, ги крева нозе и ги става стапалата во уста. На стомаче во последно дури знае да го подигнува и газето. Јас не ја ставам да седи, нели да не се форсира. Ама да не грешам негде? Количката ми е на 45 степени, така и јаде кашички.