1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
  2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Fala ti draga

3. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    6.415
    Имала ли некоја мајка искуство со ограничена абдукција на колкови кај бебе?

4. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    125
    Добро нели бебе не треба да се форсира да седи? Или сум грешка. Денеска бевме на здраво и докторката ми рече да го форсирам да седи. Закажав на ортопед ама дури на 20 ти јуни имаше слободен термин. Бебето е седум месеци

5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    1.649
    Јас кога ја носев на ортопед на 5,5 месеци, докторката ми кажа да ја седнувам на 45° и кога ќе ја држам во раце да биде во седната положба, така навалена. Сега е 7,5 месеци и сама си седнува од лежечка положба.

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dpokahontas

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    125
    Тој седнува не дека воопшто не седи само што не е стабилен. Мене ме буни дека ми рече да форсирам како да заостанува па демек ти форсирај.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.648
    Тешки глупости по мене. Ај тебе некој да те форсира да леташ зошто еве 30+ години не знаеш и заостануваш. Детето само штом седнува, не заостанува. Со вежби, работа на моторика ќе ојача и усоврши седење. Не знам што е со нашиве доктори еј. Баш другарка од Америка ја прашав викам абе таму ве тераа да седнува малово на 45° и да го терате да седи?
    Не бре, само кога му дојде време почна да седи. Само ти вежбаш што претходи на седењето а не пасивно седнување.

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    220
    Nekoj da ima iskustvo so dr Temelkovski vo Aerodrom?
    Treba bebus da go nosam 5 mes sme pa cisto nekoj da ne bil iskustvo :)

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.529
    Ставај на 45 степени во хранилка и во количка.
    Сам се фаќа со раце на послужавникот или на пречникот од количката?
    Треба да ојача мускули, па ќе седи исправен. Со тек на време ќе зајакне, па ќе се клати, нормално е да не е стабилен додека не усоврши.
    Педијатрите најчесто советуваат форсирање да седи детето, друго не ни знаат да кажат.
    Не се секирај, некое порано некое подоцна.
    Мојата сега пред да направи 1 година седна сама од позиција на лазење. Тогаш ѝ дојде, дотогаш друго си правеше. Не сум ја вежбала, не сум ја форсирала иако педијатарот уште одамна ми даваше совет да форсирам седнување.

На Dpokahontas и Fenix05 им се допаѓа ова.
  10. Dpokahontas

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    125
    Го ставам баш така во хранилка и во количка на 45 степени, кога е во хранилката фаќа на послужавникот во количка не толку. Го ставам на подлога на меше за да ги јачат мускулите, моментално само го поткреват газето на горе и се туркат како да гњурит или се ротират во круг или се вртит на грб па пак на меше. И сега јас требат да земам да го седнам на подлога и така да го држам да го форсирам. Значи најмногу ме изнервира ова форсирај седење.

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.529
    Нема потреба да се форсира. Седи кога јаде, кога шета во количка, јас сум против форсирање за што и да е.
    Тамам си прави на подлога, се спрема за лазење, продолжи да си го ставаш доле, нема подобро место за вежбање на цело тело.

На Tiny Love, DaisyDream, Dpokahontas и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.680
    Допаѓања:
    8.629
    Ne da se forsira, ama na sedum meseci veke treba stabilno da sedi mozebi zatoa taka vi rekla. Ako nisto drugo bar stabilno da sedi so potpora pozadi grb, potpren na naslon. Na 45 stepeni se stava od nekoj mesec pa se zgolemuva na 60 stepeni i od kaj sest meseci na 90 stepeni sedenje so potpora pozadi grb. Vaka e po kniga da receme ama sekoe dete e posebno neli. Ama na sedum meseci jas bi stavala da sedi normalno na 90 stepeni i da ne e stabilno so tek na vreme ke nauci taka. Mozes na garnitura vo dnevna da go sednes potpren na naslonot so grb, mozes na stolce i slicno. Vezbajte i grbni muskuli so lezenje na mese i so nekoja igracka zanimavaj za da ja potkreva glavata. Isto taka na zemja samo neka e, podloga igracki i nema gajle nema kaj da padne od zemja.

13. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    201
    Не си грешка, бебињата не треба да се форсираат за ништо а најмалце за седење. Добро е да се поттикнат но не и форсираат. Конкретно за седење, насоките мене кои ми ги дадоа беа бебе на 45 степени и само да се исправа до колку може. После некое време ојача и почна да седи. Секое бебе си е индивидуално и кога е спремно ќе седне стабилно.

На 0ли и Dpokahontas им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    18.275
    Леле колку стручни совети|(
    Дај не пишувај глупости,некоја мајка сериозно ќе те сфати.

Никакво форсирање за ништо не е потребно за бебето. Се сами ќе си научат,освен ако има некаков проблем.
    За најидеален период кога се очекува да седне бебето е 8миот месец (според ортопед). Има бебиња што седнуваат и на 6м ,а има и такви што седнуваат на 10м. Се е индивидуално.
    Се седнувале на 45 од некој месец...па кажи од кој ако знаеш. Или само нешто да се пише.

@Dpokahontas дозволено е да седи кога јаде и кога се шета,ама не постои ортопед што ќе ти рече како советот на сикрет ,да го потпираш со перници. Прво тоа ми беше нагласено ,да не се прави,на првиот преглед на 2 месеци.

На Mihaela123456, LiquidLuna, MartinaMM и 8 други им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.680
    Допаѓања:
    8.629
    Moite od ragjanje sedat na 45 potpreni vo relaksator, nikogas ne im drzev vrat pa sami si go drzea na mesec ipol. Eve skoro 8 m ima lazi i sama od lezecka pozicija sednuva stabilno. Od 4m e dole na zemja celo vreme i od 5 sednata na 90 stepeni so potpora na grb, kako vo stolce. A toa go kazuvam kako sovet od strucno lice, majka mi e ortoped pa sea ti racunaj zosto moite deca na sedum meseci sedat samostojno i rovarat niz cel stan lazejki. A i veke bebe od sedum meseci (kolku sto ima na clenkata) sto ima tri cvrsti obroci treba da e stabilno izvini ama so pravo im rekle da forsiraat sedenje. Aj ako ne pa od lezenje da im davame da jadat i do godina da neznaat da sedat :D I kaj pisav potpiranje so pernici kazi mi? Pisav na naslon so grbot kako sto ti sedis na stolce koga jades. A na sedum meseci veke i bez naslon sednato na zemja treba da e stabilno. Imam blizok slucaj od familija kade sto vrat mu drzea so pernica i ne go ostavaa na zemja ke padnel, deteto e godina ipol i ne e stabilno. Cuvajte si gi ondak taka :rofl:

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    12.301
    Нашите деца без баби ортопеди еве ги тодлери уште се препелкаат на под.

Двете ми се раснети без форсирање, без никаква помош и седнување со сила, па едното на 7м се исправаше на нозе, другото едвај седна сам на 8-9м.
    Секое дете си е различно, приказна за себе. Не знам од која книга ги извади правилата за седнување и 3 цврсти оброци на 7 месеци.

На Калатеа, Freckles., LiquidLuna и 7 други им се допаѓа ова.
  17. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    4.601
    Мајкички бевме денес на ортопед.
    Бебе е 5 месеци и сеуште нема оформени јадра. Рече на едната страна малце како да почнува, а на другата ич нема.
    Ни кажа само повеќе на сонце.
    А не прасшав до кога треба да се оформат, претпоставувам е поврзано со Д витамин?

18. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.386
    Допаѓања:
    1.134
    Majki preporaka za ortoped vo novo lisice?:)

19. Aleksandra**

Aleksandra** Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    74
    Мајки едно прашање, за преглед кај доктор Александра Димова мора само преку страната ortoped.mk да се закаже, бидејќи никој не ми се јавува на телефон веќе два три дена, а и точно не знам на која локација се наоѓаат, ако некој може да ми пише :)

20. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    44.921
    Адресата е Дебарца 72, Скопје.
    Јас преку веб страната си закажувам, функционира супер.
    Искрено не знам зошто не се јавуваат на тел.

На Aleksandra** му/ѝ се допаѓа ова.