Nasiot pregled vo Cetvrtokot pomina super.Oformeni jadra,zreli kolkcinja taka nekako kaza Dr.Rece detevo vi e ko strujaAbe zivec e devojkava.Na noze stoi mislis ke proodi.Za dubak ili dgamper ni kaza koga ke zastane sama na noze.Toa znaci nema potreba.Ne ja gledam poentata da ja stavam vo dubak koga ke stoi sama na noze.Za mene dubak e da odmoris malku race i deteto malku da smeni da si mrdka nataka navaka.Kaza ostavete ja kako saka taka da si pravi
Веќе да не знаеш кој совет од доктор да го прифатиш. Па сите со дубак сме израснати, баба ми баш вика како ќе му се зајакне мускулатура на бебе, во дубак најмногу, али ете. Сакав да ве прашам мајки бебето ми е 6 ипол месеци и абер нема да седи. Со рачиња се крева кога ќе ја фатам ама во хранилка или количка кога е на 65 степени не се дига сама да се исправи до 90,а камоли како што ми рече докторката без јастуци и помагање еден ден сама ќе седне, остај ја. Е како? Или моево е мрзливо. А инаку се превртува од грб на стомак уште од 4 месеци. Дали вашите бебиња седат стабилно сами на оваа возраст?
Па треба да ја оставиш. Стави ја на соодветна подлога на земја, ќе видиш. Ако веќе се врти, ќе почне и да се исправа. Не е целта ти да ја седнуваш под агол од 45, 60 или 90 степени, целта е САМА да го постигне тоа. Ако си ја ставала во релаксатор, сигурно правела обиди да се исправи некаде од 3-4 месец. А дубакот не е добар од безбедносни причини, особено ако е со тркалца за движење. Статичен дубак е подобра варијанта ако веќе сакаш да го ставаш детето во него. И не е за јакнење на мускулатурата, туку повеќе е измислен како помагало за мајката да може нешто да заврши по дома. Инаку моите на 6 и пол месеци не седеа самостојно, ама се превртуваа на подлога, стануваа, се обидуваа да седат и беа прилично активни. За кратко почнаа да седат сами.
@eli.karameli јас не знам денес Ортопед кој дава препораки за дубак. Јас веќе имам, со подлога одоздола, без разлика што ќе каже Ортопед (а ќе каже не и го знам ставот) јас ќе го ставам, баш од причината која ја напомена Анат, да одморам раце. Во однос на безбедност, по соба не знам колку ќе го користам, ама имам една тераса 30тина квадрати па ќе се возика таму, уствари јас се молам да поседува барем 1час вкупно во текот на денот. Моево нигде не го збира
Ја ставам од 4 месец цело време е на земја. И она се врти од грб на стомак, па странично, уште не знае да се сврти од меше на грб, и си седи така на меше и по саат време си игра. Ама не се крева со главата за да седне, него кога е на меше газот го крева. А во хранилка седи така кога јаде или јас нешто да сработам низ дома и во количка за да гледа, да не е легната цело време. Ќе почекам може е помрзлива не знам
Види, секое бебе е различно. Тоа што го крева газот кога е на меше е добар знак, лека полека се припрема за лазење. Ако имаш на хранилката лежечка позиција, намести ја така и види дали ќе почне да се исправа сама до позицијата за јадење. Исто и во количка. Ако почне, дозволувај и да се вежба, така ги јакне стомачните мускули за да може да седи.
Моево е живец невиден. Само седнат сака или во раце ама по можност се да гледа. На 16ти сме на ортопед ќе видиме што ќе каже.
Исто и мојава. Нема шанси да леже. Сака да седе ама малку се занесува, а во количка кога е седната е постабилна. Во раце не сака некај мене да биде свртена, туку на напред да може да гледа. Исто и ние сме тогаш на ортопед. Јас се мислам дали да ја ставам во дубак, ама ќе почекам ортопедот што ќе каже.
Поминавме и ние Ортопед. Преглед бр.2 Бебе една недела пред 5м. Колкчиња на бебе супер развиени. Кога го поткреваш за рачиња речиси и седнува, уште 1-2недели да се вежбаме и можам да почнам да го седнувам во скут. Докторка рече буце ама жилаво и цврсто бебе било Количка на средно ниво да ја позиционирам (уште да ја сакаше, топ ). Од 6м сигурно ќе може убаво седнат во хранилка да седи, па како што планирам од тогаш дохрана, супер Џампер и дубак ДА ама дубак со подлога долу и статичен, можам од 7м некаде да ставам. За тумби-румби на главчето ме пофали за напредокот Но бидејќи и од десно не му е најсјајна да пробам да го легнувам на меше. А тој веќе 1м уназад понекогаш сам се врти на меше да спие, а јас од страв го превртувам Бебитол + Омега по една на ден, а можам веќе и само Бебитол. Не ни зголемува доза поради место на живеење и раскажување од моја страна дека киснеме на тераса Кога ќе идеме на одмор тие денови ништо да не давам. Бебе тежи 8.200г Контрола за 3месеци.
Има ли во плодност? @kiki_riki пишуваше дека немало? А кај се наоѓа оваја поликлиника? И секогаш ли има таму ортопед или од Скопје иди? И колку се чека за термин? Моево бебе само еднаш го однесов на ортопед кога имаше месец дена. Сакам крај на април да го однесам во МК тогаш ќе биди 8+ скоро 9 м.
Да да сигурна сум дека има во Плодност цимерката моја таму го носеше детето. Поликлиниката Филип Втори се наоѓа на плоштадот кај магазата веднаш до Буцо за мобилни телефони, а за доктор и прегледите навистина не би знаела да ти одговорам