Ортопедски прегледи

Discussion in 'Бебе' started by Jagoda123, Nov 11, 2014.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

@fana @orhideea Плодност нема ортопед. Имс педијатар и има некојси не ми текнува како се викаше кој ги снима колкчињата на ехо меѓутоа само ги снима и кажува како се развиени но не е ортопед и не кажувал за друго, нешто како што прават и на болница. (од искуство на други лично немам отидено) Мене ми рекоја доколку сакам педијатарот да ја види и доколку воспостави дека има проблем пак треба да се оди на ортопед.

Филип втори има ортопед. Прво и снемише колкчиња на ехо. Потоа и гледаше држење на телото, и подаваше рачиња да и види како реагира како потези прави при станување. Потоа ја исправи ја гледаше колку има стабилност, како ја гази ногата, и го гледаше стапалото, и правеше вежби, ни кажуваше како ние да и правиме вежби. Не советуваше за проодувањето, паткањето, самостојното станување и сите фази. Дубак никако. Не советуваше и какви обувки да носи.
    Прегледот е 1200 денари, се закажува од денес за утре, прегледот најкасно ни рекоја можи до 15.30. Докторка има секој ден битолчанка е и редовно вработена.

orhideea likes this.
  2. orhideea

orhideea Форумски идол

А зошто дубак не?
    Еден ортопед е или повеќе? Вие кај кој бевте?

3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Една е Сузана Јанчевска. Ни рече дубак не затоа што малите газеле на прсти и неможело да им се оформи стапалцето како што треба. Само на земја оставање. Цело време да се на под.

stevemila and orhideea like this.
  4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Бевме на 2 преглед. Кукчиња се одлични јадрата развиени. Малата е 7 мес и уште не седи,ама затоа збори. Докторката ми кажа не може 2 работи во исто време. Чим прво почнала со говор и покасно ке седи сама и покасно ќе прооди. На под е по цел ден, се врти 360 степени дава напор да лази ама да седи нема абер. Рече да не ја форсирам, кога ќе почне сама тогаш. Орградица за играње препорача како стимулатор и за проодување. Јас пак се секирам со седењево ама ваљда ќе биде.

5. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Мајки ние бевме на ортопед на 9 месеци, и ни кажаа откако ќе прооди да одиме пак. Е сега малиов од пред неколку дена почна да се пушта и си шета низ дома уште е во фаза на стабилизирање на одењето.
    Прашањето ми е кога да го однесам на ортопед пак?

6. Annath

Annath Форумски идол

После неколку месеци од проодувањето, значи да оди веќе стабилно. Моево прооде на 13 месеци, го однесов на година и пол, кога имаше 18-19 месеци.

LiliBoz and Lady*Bug like this.
  7. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

И мојот има 13 месеци и 1 недела. Штом така ќе го однесам за неколку месеци :)

8. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Бебето ми е 6месеци,девојче.Бевме на ортопед, ни кажа дека не се оформени колковите/јадрата. Ни кажа за месец пак контрола, но не ни зголеми доза на Вигантол, или друг совет. Некој со вакво искуство, да немало бебето на 6 мес. колкови?

9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Вежби, нешто ви препорачаа?

10. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Оние основните, уште од 2 месеца што ги правиме

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

А да пробате со над пелена по 2 тетра пелени да ставаш за широк повој ( се надевам ме сфати на што мислам ) мајка ти, свекрвати или некој друг постар ќе ти покаже. Ако не имаш на јутуб србите имаат видеа со широк повој па погледни.
    Порано за девојчиња бебиња ова беше во пракса, па и ден денес во слични вакви ситуации се практикува широк повој. Пробај ништо не губиш.
    Друго како вежба онаа како на жаба вежбата со ноџиња ќе и ја правиш имаш и за тоа на јутуб.
    Ставај ја на земја почесто со мешето и играчките пред нејзе. Ќе пробува да подлазува иако е невозможно, но со самото туркање како маринец :D ќе вежба колкови.
    Ѕирни видеа на јутуб на српски пиши имаш повеќе.
    И смирено све ќе се среди не се плаши.

12. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Фала многу,ке пробам за вежби. Инаку до 4 меесеци беше со широк повој. Уште на 2 ортопедедот ни кажа да ги тргниме, ама јас си продолжив. Изгледа немало многу влијание тоа. А прави напори и за лазење и за седење дури. Затоа не очекував дека ќе има проблем.

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мене не ми е јасно... Јас ко што знам јадрата се оформуваат до 9 па некогаш и до 12 месеци... второ мислење да побараш? иначе тоа нема врска со шведска

NarCis@ and wannaBeMomma like this.
  14. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Ништо страшно, сигурно само не се дооформени целосно, кај некои деца малку покасно се оформуваат (до 8 месеци е нормално да се развиваат јадрата). Се надевам до следниот преглед ќе биде се во ред.

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ni vezbi ni sirok povoj kje ti pomogne. Rano e, kje se oformat.

NarCis@ and LiliBoz like this.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Вит.д е битен за јадрата, на уста и преку кожа ( многу шетање надвор) . направи си уште една консултација за дозата. Како и да е, индивидуално е , кај некое порано, кај некое покасно. Широкиот повој нема влијание на јадрата, впрочем и сама викаш си ставала неколку месеци.

didisi likes this.
  17. didisi

didisi Популарен член

Setanje nadvor ili soncanje?

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Не знам на какво сончање мислиш, дали на плажа или изложување на детето на дирекно сонце. Јас толку мало бебе не би и не сум изложувала дирекно на сонце. Нема ни потреба. Значи потребно е изложување на гола кожа на ултравиолетови зраци, а нив ги има и на облачно време и под сенка, само преку стакло не поминуваат:).
    Сепак по мене дозата што се внесува на уста е примарна и треба да биде точна, а и ултравиолетовите зраци не ги потценувам.;) конкретно моиве деца иако живееме во зграда, многу време поминуваат надвор. Во денот сигурно им се собира по 5- 6 саати во просек.

Last edited: Jun 7, 2018
    Kitten and danichap like this.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Nosevte li dete na ortoped otkako ke proodi? Vidoevski ni rece 2-3 meseca otkako ke proodi. Od sto se sostoi pregledot i me interesira dali e moralen, tie sto ste vo stranstvo dali go imate ovoj pregled @Mari-Ja @danichap ? Mi se cini ovde nasive privatnjaci samo izmisluvaat pregledi za da lapaat pari, a od druga strana ke osekam griza na sovest ako ne go odnesam. :doh:

20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Големата ќе полни три уште малку, ортопед нема видено тука. Исто и другите две.
    Единствен преглед и е кај Весна, во на Видоевски ординацијата.

didisi, Mari-Ja and Lolipop23 like this.