Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @fana @orhideea Плодност нема ортопед. Имс педијатар и има некојси не ми текнува како се викаше кој ги снима колкчињата на ехо меѓутоа само ги снима и кажува како се развиени но не е ортопед и не кажувал за друго, нешто како што прават и на болница. (од искуство на други лично немам отидено) Мене ми рекоја доколку сакам педијатарот да ја види и доколку воспостави дека има проблем пак треба да се оди на ортопед.

Филип втори има ортопед. Прво и снемише колкчиња на ехо. Потоа и гледаше држење на телото, и подаваше рачиња да и види како реагира како потези прави при станување. Потоа ја исправи ја гледаше колку има стабилност, како ја гази ногата, и го гледаше стапалото, и правеше вежби, ни кажуваше како ние да и правиме вежби. Не советуваше за проодувањето, паткањето, самостојното станување и сите фази. Дубак никако. Не советуваше и какви обувки да носи.
    Прегледот е 1200 денари, се закажува од денес за утре, прегледот најкасно ни рекоја можи до 15.30. Докторка има секој ден битолчанка е и редовно вработена.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    А зошто дубак не?
    Еден ортопед е или повеќе? Вие кај кој бевте?

3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Една е Сузана Јанчевска. Ни рече дубак не затоа што малите газеле на прсти и неможело да им се оформи стапалцето како што треба. Само на земја оставање. Цело време да се на под.

На stevemila и orhideea им се допаѓа ова.
  4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.020
    Допаѓања:
    5.534
    Бевме на 2 преглед. Кукчиња се одлични јадрата развиени. Малата е 7 мес и уште не седи,ама затоа збори. Докторката ми кажа не може 2 работи во исто време. Чим прво почнала со говор и покасно ке седи сама и покасно ќе прооди. На под е по цел ден, се врти 360 степени дава напор да лази ама да седи нема абер. Рече да не ја форсирам, кога ќе почне сама тогаш. Орградица за играње препорача како стимулатор и за проодување. Јас пак се секирам со седењево ама ваљда ќе биде.

На didisi, pile30, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    5.005
    Мајки ние бевме на ортопед на 9 месеци, и ни кажаа откако ќе прооди да одиме пак. Е сега малиов од пред неколку дена почна да се пушта и си шета низ дома уште е во фаза на стабилизирање на одењето.
    Прашањето ми е кога да го однесам на ортопед пак?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.139

После неколку месеци од проодувањето, значи да оди веќе стабилно. Моево прооде на 13 месеци, го однесов на година и пол, кога имаше 18-19 месеци.

На LiliBoz и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  7. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    5.005
    И мојот има 13 месеци и 1 недела. Штом така ќе го однесам за неколку месеци :)

8. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    8
    Бебето ми е 6месеци,девојче.Бевме на ортопед, ни кажа дека не се оформени колковите/јадрата. Ни кажа за месец пак контрола, но не ни зголеми доза на Вигантол, или друг совет. Некој со вакво искуство, да немало бебето на 6 мес. колкови?

9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Вежби, нешто ви препорачаа?

10. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    8
    Оние основните, уште од 2 месеца што ги правиме

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    А да пробате со над пелена по 2 тетра пелени да ставаш за широк повој ( се надевам ме сфати на што мислам ) мајка ти, свекрвати или некој друг постар ќе ти покаже. Ако не имаш на јутуб србите имаат видеа со широк повој па погледни.
    Порано за девојчиња бебиња ова беше во пракса, па и ден денес во слични вакви ситуации се практикува широк повој. Пробај ништо не губиш.
    Друго како вежба онаа како на жаба вежбата со ноџиња ќе и ја правиш имаш и за тоа на јутуб.
    Ставај ја на земја почесто со мешето и играчките пред нејзе. Ќе пробува да подлазува иако е невозможно, но со самото туркање како маринец :D ќе вежба колкови.
    Ѕирни видеа на јутуб на српски пиши имаш повеќе.
    И смирено све ќе се среди не се плаши.

12. Nana Jana

Nana Jana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    8
    Фала многу,ке пробам за вежби. Инаку до 4 меесеци беше со широк повој. Уште на 2 ортопедедот ни кажа да ги тргниме, ама јас си продолжив. Изгледа немало многу влијание тоа. А прави напори и за лазење и за седење дури. Затоа не очекував дека ќе има проблем.

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.643
    Мене не ми е јасно... Јас ко што знам јадрата се оформуваат до 9 па некогаш и до 12 месеци... второ мислење да побараш? иначе тоа нема врска со шведска

На NarCis@ и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  14. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Ништо страшно, сигурно само не се дооформени целосно, кај некои деца малку покасно се оформуваат (до 8 месеци е нормално да се развиваат јадрата). Се надевам до следниот преглед ќе биде се во ред.

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Ni vezbi ni sirok povoj kje ti pomogne. Rano e, kje se oformat.

На NarCis@ и LiliBoz им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Вит.д е битен за јадрата, на уста и преку кожа ( многу шетање надвор) . направи си уште една консултација за дозата. Како и да е, индивидуално е , кај некое порано, кај некое покасно. Широкиот повој нема влијание на јадрата, впрочем и сама викаш си ставала неколку месеци.

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    Setanje nadvor ili soncanje?

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Не знам на какво сончање мислиш, дали на плажа или изложување на детето на дирекно сонце. Јас толку мало бебе не би и не сум изложувала дирекно на сонце. Нема ни потреба. Значи потребно е изложување на гола кожа на ултравиолетови зраци, а нив ги има и на облачно време и под сенка, само преку стакло не поминуваат:).
    Сепак по мене дозата што се внесува на уста е примарна и треба да биде точна, а и ултравиолетовите зраци не ги потценувам.;) конкретно моиве деца иако живееме во зграда, многу време поминуваат надвор. Во денот сигурно им се собира по 5- 6 саати во просек.

Последна измена: 7 јуни 2018
    На Kitten и danichap им се допаѓа ова.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Nosevte li dete na ortoped otkako ke proodi? Vidoevski ni rece 2-3 meseca otkako ke proodi. Od sto se sostoi pregledot i me interesira dali e moralen, tie sto ste vo stranstvo dali go imate ovoj pregled @Mari-Ja @danichap ? Mi se cini ovde nasive privatnjaci samo izmisluvaat pregledi za da lapaat pari, a od druga strana ke osekam griza na sovest ako ne go odnesam. :doh:

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.376
    Допаѓања:
    286.666
    Големата ќе полни три уште малку, ортопед нема видено тука. Исто и другите две.
    Единствен преглед и е кај Весна, во на Видоевски ординацијата.

На didisi, Mari-Ja и Lolipop23 им се допаѓа ова.