Ортопедски прегледи

Discussion in 'Бебе' started by Jagoda123, Nov 11, 2014.

1. kostarika

kostarika Популарен член

Не се сеќавам за колку време се повелече ама на детето дури и главата му се сплеска од што беше само на една страна па и тоа се поправи после. Само гледав да спие на другата страна , кога јадеше му давава од другата страна...

Александра е во истанбул медика но нас не прими цо ординација во дебар маало , ортопедика мислам дека се викаше.

Last edited by a moderator: Jun 21, 2019
    Annath likes this.
  2. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Исто беше и кај нас ја сакаше повеќе десната страна. Ни рекоја дека тоа е така бидејки така лежел во стомакот. Повеќе да форсираме да се врти на лево и дека ќе се среди со тек на време

Ednostaven likes this.
  3. Chanell*

Chanell* Форумски идол

@Ednostaven И ќе се корегира само, да знаеш.
    Мислам речиси сите бебиња си имаат една омилена страна да речам, и го држат главчето така, па и преферираат да спијат на таа страна свртено.
    Не се сеќавам до кога, но и моето бебе си обожаваше само на десно да се врти.
    Почнав да ставам пешкири во ролна позади грбче за да ја навикнам да лежи на другата страна, и успешно беше.
    Се сеќавам на ортопедскиот преглед и докторката ја примети дека на десно ја држи главата, и во извештај ми беше назначено вака со пешкирче или ќебенце да правам.

Ednostaven likes this.
  4. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Супер, ти благодарам на споделувањето. Одлучив кај Талески да го носам па дури и да не ни даде вежби ќе си знам да ставам пешкирче

5. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Кои се цениве на приватно ?
    Филип Втори, сестина, ремедика

6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Ортопедот ни даде капки бејбивит демек за подобро оформување на јадрата на бебето. Кога го прашав дали нешто не е во ред,рече дека е се добро,ама дека кај сите бебиња се препорачува да ги пијат капките.
    Ги купивме и гледам дека се уствари витамински, аптекарката го прашала мм дали бебето е слабокрвно па ни ги дале?!
    За д3 рече да продолжиме како што си ги пие.
    Знае ли некој нешто за ова или да му биле дадени за пиење? Не сретнав дека некој пишал во темава дека му биле препорачани.

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Моите пиеја, ама поради намален апетит по препорака на педијатар. Досега ортопед ни нема препорачано Бејбивит за подобро оформување на јадрата. И мене ми е чудно што ви препишал.

8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Затоа се чудам,дури и аптекарката кога и кажал мм дека ни се дадени од ортопед му кажала да видиме со матичната,ако сакаме може да ги вратиме.
    Ортопедот ни даде такво ливче со слика од капките и негов печат,па си викам да не му е само за да земе процент од тоа што ги препорачува/продава.
    Пологично ми е да ни зголемеше доза на д3 ако има потреба,иако рече дека е се добро. Не знам дали да му ги давам да пие или не.
    Витамински се, сигурно нема да има штета ако ги пие. Дека е мал скоро 6 месеци,напредува убаво,па нз дали да давам.

NarCis@ likes this.
  9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Епа, ливче и печат за нешто што не оди на рецепт и сѐ ми е јасно. Прашајте педијатар. Јас лично не би давала ако бебето си напредува убаво.

kukla21, Lolipop23, Sandrin4 and 2 others like this.
  10. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Здраво,
    Дали некоја од вас во брзо време била со бебече кај д-р Видоевски и колку се чека за термин и колку чини прегледот? Јас закажав кај д-р Антоније ама 3000 ден некако ми е премногу

11. LoveHope

LoveHope Популарен член

Кога е втора контрола ортопедски преглед?

12. Eni.r

Eni.r Популарен член

прв пат бевме на 1 месец, ми кажа на 4 месеци да одиме пак, овие денови ке ја водам:)

LoveHope likes this.
  13. paleska3

paleska3 Популарен член

Ние прв пат бевме на 2 месеца, ни рече следна помеѓу 4-5 месеци. Така ми пишува и во извештајот.

LoveHope likes this.
  14. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Zdravo majki, dali znaete kolku cini pregled kaj taleski? İli ako znaete nekoj dobar ortoped da preporacate vo kisela voda ili vo blizina, centar..? Fala odnapred, imajte ubav den

15. Coco31

Coco31 Популарен член

1500 беше јас кога го носев.

16. didisi

didisi Популарен член

На 6 месеци

LoveHope likes this.
  17. maja8

maja8 Популарен член

На нас на првиот преглед на 2 месеци ни закажаа пак на 8.

18. Ive13

Ive13 Популарен член

Здраво мамички на 4 Август правиме два месеца и денес бевме на прв преглед за колкчињата ама малку ме испаничи докторот рече левото колкче е помалку развиено од десното и да продолжам со широк повој и за два месеци пак да одиме на преглед.испаничена сум што ако не се развие како што треба ако неможе да оди после леле до кај ми оди умов и овој широк повој го носи во овие горештини аман веќе

19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Побарајте друго мислење. Ако има проблем, не знам колку широкиот повој би помогнал. Ама јас секако би побарала уште едно мислење, некогаш може и не виделе добро.

drugarka and Ive13 like this.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

На неполни 2 месеци кај повеќето бебиња не се развиени јадрата така што немаш причина за грижа, на нареден преглед 4ти-5ти месец треба да се во ред.

Ive13 and NarCis@ like this.