Вчера ја носев малата на втор преглед на 5 месеци. На прв на 2 месеци исто бевме кај него. Првиот пат со ехо и сега без ехо исто ни зема - 2000, ми нема логика ама ајде. Добри совети добивме, ни појача витамин Д оти градниот кош и бил мек и за 3 недели ни рече да одиме на бесплатна контрола.
Во што се состои прегледот кај Антоније од кога е проодено детето? После тој кога е следен? @mariz на тебе ми текна дека носеше таму... И други кај други доктори нека споделат?
Јас се мислам дали да ја носам кај него, на ум ми е кај Талевски да ја носам ама до сега се кај Антоније одевме. Ми рече на последната контрола месец-два откако убаво ќе прооди да дојдеме, дилемава ми е дали да почекам уште малку. Бил ли некој кај Талевски да каже искуство?
Син ми го немав носено на ортопед откако прооди, го однесов на 2 ипол кај Антоније, го соблеков по гаќи, сакаше да види како оди и како гази со стапалата, па добивме совети за избор на добра обувка, потоа му го гледаше рбетот и го легна за да му го опипа градниот кош. И за него рече дека има мек граден кош и му појача витамин Д, останатото беше генерално совети, за да не скока на трамболина, да вози баланс точак и сл...
А значи месец откако ќе прооди... Стабилна е во одењево некако брзо се ојача, па и тоа ме замисли. Сама се исправа без да се држи за ништо и трча. Уште нема месец како е проодена. А највеќе сакам да одам за да ми каже сега од есен како да дозираме Д капки... Поскупел многу, а не ми се носи на друго место...
И за син ми исто Антоние кажа мек граден кош и да му давам една капсула д3+омега и 3капки вигантол. После кога го носев на педијатар, педијатарот вика дека е ок и дека нема потреба од толку многу и погоди дека Антоние ни ја дал таа доза за витамин д. Не знам зошто така препорачува повеќе внес на витамин д.
Јас син ми го носам кај Талески и сум презадоволна првиот преглед му беше на два месеци и сега во вторник сме повторно со наполнети седум ипол Детално објаснува покажува какви вежби да се прават се на се прегледот трае половина час а и цената не е висока планирам и големиот син да го носам бидејќи биде појави проблем со колкот а кај него има и физикална терапија па ќе видиме како ќе поминеме
И мојата се исправа сама ама знае да се занесе малку кога оди некогаш и раче бара па ќе почекам уште малку. И јас сум за дилема за капките ни рече 3 вигантол и по 1 капсула д3, педијатарот вика дека е премногу.. Гледам и на @Lolipop23 и @bubaceooo истиот совет за градниот кош и го дал, изгледа превентивно дава повеќе витамин д.
Искрено делува како да ги дава бебитолот за процент... таков впечаток имам јас. Планирам да го прашам во случај да го нема бебитолот(и тоа се случува некогаш) колку вигантол да давам во тој случај и така да терам само со вигантол.
Овојпат за бејбитол не ни рече ништо. Само Вигантол да давам. И мене многу ми се чини толку витамин Д, Видоевски не го форсира толку. Антоније за бебево ми рече дека ова не е превенција туку терапија поради мекиот граден кош. Знам @TheSecret одамна пишуваше нешто за ова, или грешка сум?
Da, site se so mek graden kos kaj nego. Jas se krstevvo nego ama posle toa sto mi go napravi nekam da go vidam. Odime na rutinski pregled, graden kos mek. Ok. Pa ajde d3 proveruvavme vo normalni granici bese. Idam kaj nego so rezultati aaa treba da bide na gorna granica mi vika. Pa zema na digitron presmetuva nesto kilazata i kolku edinici d3 poima neam. Mi vika 8 kapki da pie edna nedela pa donesi go. Ok. Od tamu idam kaj maticnata, vika nema vrska. Ke go otrues so 8 kapki Si davav edna ko sto si davav prethodno. I odam posle edna nedela na kontrola me prasuva kolku davase, mu vikam kolku sto mi kazavte i vika aaa gledas sega i go faka super e. Go gledam samo na krivo i mu vikam ajde cao
Знам дека те читав нешто дека си разочарана ама тогаш не ми беше од интерес и не запамтив убаво. Значи не знам што да кажам, на сите исто им вели, зарем е можно сите деца да се дефицитарни со витамин Д? Не сакам да испадне дека сум недоверлива кон докторот, баш добар впечаток ми остави, ама од една страна ми е страв да не направам друг проблем со тоа.
Навистина сите се со мек граден кош кај него. И нас ни рече па мајка ми прво се извади од памет и на полноќ идеше да ја види (радиолог е) о кога ја виде се чудеше на паметот на докторот и кај ги наоѓам. Читајќи ве вас некако се двоумам дали да одиме уште кај него ради дозирањето со вит Д, а на муабет топ е , стварно мислам дека претерува, педијатарот пак ми препорача 1 капка вигантол и рибино масло, ќе пробам кај Талевски па ќе ви кажам искуство.
Нам на последниот преглед на ортопед кај доктор Весна од ординацијата на Видоевски, ни рече да ја носиме на преглед 3 месеци откако ќе прооди, значи да оди стабилно, не како пингвинка ко што оди сега. Прооде на 7ми август, па во октомври планираме да ја носиме. Од педијатар имаме совет по 2 капки Вигантол и омега капсули на Бејбитол.
Нас Талевски ни кажа 6 месеци откако ќе прооди. За Д витамин ми кажа да давам исто како досега, една капсула бебитол, а негде кога ќе направи годинка (јануари) да дуплирам доза. Вика ти препорачувам вигантол да даваш две капки, вика тие се поевтини наместо да даваш 5-600 ден за бебитол. Демек иделе на рецепта, не го знаев ова. И после тоа, кога ќе се стопли до некаде септ-окт да паузирам.