Ортопедски прегледи

Discussion in 'Бебе' started by Jagoda123, Nov 11, 2014.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

@SaNJaAaaAaa
    @BabyT*
    @AlicaInWonderland
    @Bella*
    @Spidy
    Мислам дека бебињата ни се тука некаде. Немаме ние добар ортопед. За жал,дури сега се освестив:(
    Од искуствата што читам за ортопеди,оние кои ги фалите се презафатени,термини дури октомври. Бебе е 8 месеци, во октомври кога има слободно ќе има 9 мес,да не е доцна тогаш да го водам. Претходниот преглед ни беше на 6 мес. Ама докторот никакви совети ниту вежби кажува :^)
    На вас кога ви закажаа следна контрола,на 8 или на 9, и ако веќе сте биле на преглед за овој период, што совети ви дадоа, препораки за вежби, дубак, дали да се става бебе да оди (да патка)?

И др.Димитар Споа од Ремедика добар ли е? Кај него има слободно за 2 недели,па да закажувам таму или не?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас бев на контрола на 2ипол месеца, и бидејќи се беше во ред, ми рече следна контрола за 6 месеца, дури и некоја недела плус зошто малата ми е родена 3 недели пред термин. Сега има скоро 8 месеца и планирам поскоро да ја однесам бидејќи почна да стои сама, нагло почна да лази и да стои, дури и шета држејки се за креветот.
    Ми имаше кажано вежби за колковите, ама истото веќе го знаев од педијатарот. Сепак бев презадоволна бидејќи иако се беше во ред, ми објасни најдетално за сите детали што ги прегледа, на што да внимавам, и ми одговори на сите прашања што ги имав со големо внимание. Ние бевме кај др. Тони Талески.

hello-kitty.90 likes this.
  3. mama*rose

mama*rose Популарен член

Ние бевме на два месеци и уште истиот ден ни закажа на 7 ипол месеци за два дена сме на ортопед па ќе видиме што ќе каже за вежби и дубак па ќе пишам инаку ние сме кај Тони Талески

4. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Поарно покасно да го однесеш отколку на време кај ортопед што немаш доверба. Ние пред некој ден бевме кај Талевски, ги провери колкчињата на ехо, граден кош, и уште сто работи. Сум пишувала и претходно, многу е темелен. Наредно ни кажа 6м откако ќе прооди, порано нема потреба.
    За дубак и џампер ни кажа штом до сега не сме ја ставале сега веќе немаме ни потреба, ако малата ни лази ни се исправа, само стабилно седи.

5. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Читам дека дури средина на октомври има слободно,може досега и цел октомври да е закажан,не би чекала толку,скоро 10 мес би бил синко тогаш.Знам дека секое бебе е различно,ама можеби вежбите се битни за зајакнување на бебето,а ние сме ги испуштиле,освен вежби за колкови.
    Бебко почна да се врти од грб на стомак една недела пред 8 мес,а сеуште не седи,за седење се исправа само кога го држам во раце легнат,вака на кревет кога лежи не,ниту пак лази. Не сакам јас да форсирам,сам ќе почне кога ќе е спремен,ама ми е страв да не сме ние пропуштиле нешто битно за неговиот развој.
    Колку чини преглед кај него?

6. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

@hello-kitty.90

Ние последно на ортопед бевме на 8 месеци кај Каличанин. Презадоволна сум од неа. Следна контрола ни рече за 3 месеци, значи на 11 месеци.
    И кај неа се закажува многу порано за термин. Закажи си ти, подобро покасно од колку ич.
    Вежбички ни кажа дека не се потребни веќе. Тие што ги правевме претходно дека веќе не требало. Само оставање на под и стимулирање за лазење, ставање на меше со играчка пред него, тропкање....
    Дубак и паткање никако. За дубак и проодувалка кажа никогаш. А паткање дури коа ќе почне сам да се дига во исправена положба тогаш може.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

1500 денари беше тој преглед, со ехо на колкови.

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ние бевме кај др. Антоније-Ортоплус. За човекот немам збор, според мене е човек полн со знаење и што е најважно е поткрепен со факти.
    Како и останатите е многу против дубак, џампер, проодувалка и паткање.Исто така објасни за патики дека не смее додека не е преодено и тоа само за надвор. Како правилно треба да се развива, превртување-влечење-лазење-стоење-преодување, се само детето кога спремно. Дека се останато се помагала за деца со заостанат развој. Ете јас си имам кнедла во грло кога ја ставам малата во џампер за да сработам нешто, али останатото време е на земја, лазејќи. Како и да е човекот вреди за парите кои ги бара. Според мене не е алчен. Пр. Малата имаше одлично развиени јадра и направи забелешка кај нив веќе да не ја гледаат на ехо за да не ни се наплаќа тоа непотребно. Инаку следна контрола имаме на 9м.

Bupalu likes this.
  9. pepapa

pepapa Популарен член

Moeto e 8+ i vo vtornik sme na ortoped kaj Toni Taleski, pa mozam da spodelam so drugi majki sto i kako ni kazal.Na predhodniot pregled na 4 meseci nemase razvieni jadra ke vidime sega.Inaku bebe lazi od 6 m a od 7m sam se isprava na noze da stoi i pocnuva po malku da odi po krevet ama ne saka da patka

10. mama*rose

mama*rose Популарен член

И ние сме во вторник исто кај Тони Талески

11. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Уште нешто ми текна да споделам од ортопедот. За лазењето ни кажа дека се очекува да пролазат од 7 до 10месеци. Во тој период. Ако е покасно ништо страшно. А и воопшто да не пролази пак ништо страшно.
    Демек децата што прво лазеле биле постабилно после во одењето и знаеле како да ублажат пад.
    Али и ова во пракса гледам дека не е секогаш така. Еден куп примери од околу каде што не е така :) пак си зависи од детето.

А место за паника имало дури ако веќе детето наполни две години а уште не оди. Или ако ептен нешто гледаме дека не реагра на ништо, не се превртува, не прави напори да се помрдне.

Ама не верувам дека има некое од наште бебиња што лежат само и гледаат во една точка :)

Ние сме 9ипол. Абер од лазење се нема. Ни па планирам да форсирам.

Така беше за меше. Го форисрав, го вртев, го замимавав, тропалки, играчки, изигравање кловн :D не сака и не сака. Коа се откажав и го оставив на третиот ден сам почна да се превртува па неможев на грб да го легнам да сменам пелена.
    И така си решив да оставам на мајка природа :)
    Сепак нормално, јас сум тука до него да стимулирам развој колку можам. Умерено според негови желби. Веќе не се водам по она - остави го нека плаче. Така само добивам контраефект.

Bupalu, lackygirl, eli25 and 2 others like this.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Исто.
    Двата педијатри каде го носам погодија дека е Антоније. Нас ни рече вигантол. Јас си давам по мое. Го послушав и вит.Д испитав , беше во реф.вредности, а он вика малку е. Ми даде по 5-6 капки вигантол,многу е.
    Видоевски еднаш бев и никогаш повеќе, исто и Иванка од Ремедика, кај тој Талевски многу се чека за преглед,,,, друг некој приватен нема ли?

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

И нас така ни рече :?: До душа и ни покажа ама што знам јас. Мене до сега најмногу ми објаснувал и ми беше ок .

14. eli25

eli25 Форумски идол

Ок ми е и мене,навистина објаснува многу. Ама малку ме замислува што никој не се сложува со него. Или е преедуциран према другите или не,така некако му иде :)
    И ме чуди за тој вит.Д , значи испитавме,нормални вредности ,пак дозира многу ....

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Да и нас ни ги зголеми за плус 2 капки вигантол со 7 ваја. Малата ептен почна да се поте, а до тогаш ништо, го поврзав со тоа може сум и грешка.Како и да е во однос на претходните што сум ја носела, се што кажал му било поткрепено со објаснување зошто и како според мене тоа е доволно да му верувам. Пример за ова со капките тој вика дека сите ги намалувале капките во лето, а исто време му кажуваат да не излеваат на најжешко баш кога се прима тој Д витамин, тука имало неефикасност. :wasntme:

eli25 likes this.
  16. honeyboney

honeyboney Истакнат член

Докторка Аневскс од кај Видоески , дали знае некој дали на друго место работи? Таму повеќе не била

17. Nalla

Nalla Истакнат член

Колку е преглед кај Каличанин во Систина?

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

2200 нас ни наплатија, ехо и контрола.

Nalla likes this.
  19. slavica999

slavica999 Популарен член

Мене ми наплаќа 2070 ден. можеби дека таму е роден :?:

BabyT* and Bupalu like this.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Да имаат попусти ако се водите таму.

slavica999 likes this.