Помина сега тоа, здравје боже за второто ќе си знам. Како што кажа и ladydoli секој божји ден гости, адет било секој да го подржи и после јас си тргам ама за 2 то друга песна ќе се пее.
Јас воопшто не сум задоволна со контролите на државно, прегледот трае дали минутка и имам впечаток дека на секој истото го кажува. И на сите кажува во дубак од 9 месец па во 9ти може веќе да прооди. Планирам да го однесеме Ск на наредна контрола на 9 месеци.
Во Скопје на државно препораките се да не се користи ич дубак. Ни ние не корисевме, но не ради препораките, ете така несакавме. Ако веќе одите за Ск, носете го некаде приватно.
A vo sk na drzavno dve sekundi ne gledaa. Duri vikam kuce na vetrinar poveke ke go gledaat otkolku ortopedive decava. Ili pa moze taka treba ako se e vo red i nemaat sto da kazat. Neznam gospod samo da gi cuva decava zdravi i zivi.
Еден многу познат доктор ортопед вака ми рече: ,,Прегледот на бебињата е тој еден ист и во правтните клиники и на државните, само што за 500-1000-2000 денари на приватните докоторот мора и добра приказна да раскаже (сака да каже дека мора да ги оправда тие пари) а на државно е она 30 секунди и толку музика за беспари.Ако има проблем кај детето се гледа одма, не е потребно да те студира на ехо 10 минути,, Иначе ортопедот е на приватна клиника.
Ќерката ја носам на приватно на ортопед во Систина и сум презадоволна. После тоа што го поминав на државно немам намера да се појавам повторно во мајчин дом
Bevme na ortoped vtora kontrola i ja gledaa na eho, ednoto kolkce e dobro razvieno a drugoto ne pa ni dadoa abdukcioni gagicki ima li nekoj so vakvo iskustvo, malku panika me fati, d-rot rece deka ne e nisto strasno pa ke vidime
Lele kazete kaj koj dr vo majcin dom ste bile i ne vi se dopaga pregledot. Jas imam zajazano za drugata nedela kaj nekoj Jovica mi se cini. Ako ne cini da ne ja nosam da se nerviram. Zosto ova doktorive site pocnaa da me nerviraat ili do mene e problemot sto site me nerviraat
И ние бевме на ортопед, редовна контрола. Баткото оди, има рамни табани што е нормално, важно кога ќе се крене на прсти се појавуваат вдлабнатини на табаните инаку ако ги нема тогаш треба ортопедски влошки. Зглобчињата му се навнатре што исто така докторката вика дека е нормално. Препораката е да не седи со нозете под газ, поточно стапалцата да не ги врти кон внатре кога е така седнат или кога спие на стомак со газот нагоре, затоа што подоцна може да дојде до искривување на нозете. Инаку се е ок, чевли може со тврд ѓон, без перниче затоа што тоа се носи само ако има потреба, чизмите ако се високи над глужд, да се меки во тој дел за да не оди како робот. Наместо капки Вигантол продолжуваме со витамински сируп што содржи д витамин и омега3 од растително потекло. Обично даваат рибино масло ама скоро син ми имаше алергија па да не ризикуваме со рибиното. Следна контрола на 3-3,5 години.
o Da vo majcin dom, ama denes bevme na privaten i nemase nisto, se e normalno razvieno, jas stvarno neznam na koj da veruvam, sto e rabotava so doktorive
Јас првиот пат ја однесов малата во Мајчин дом и мене ме извадија од памет со едното колкче, а кога побарав второ па и трето мислење се беше ок и повеќе не се појавив таму. Си ја носам на приватно, сега малата и си прооде и деновиве треба да ја носам на преглед.
Има некој што биле на преглед во Ремедика кај др. Иванка? Мене другарка ми ја препорача па сакам наредниот месец да го однесам на контрола таму.
Ednas, i nikogas poveke, ne sum zadovolna voopsto, ni od pristapot, ni od sovetite. Licno gi preporacuvam Vidoevski i Hadzi Antonovski
Некоја со искуство со ортопедија во ТОАРИЛУЦ? Јас прв пат слушам за оваа установа, ја најдов на мапа дека е спроти фонтана во парк, но се изненадив кога прочитав на упатот, а мислев дека повторно ќе биде Мајчин дом.