И на нашиот упат пишуваше така и јас баш се чудев каде е тоа и се јавив во мајчин дом да прашам и но кажаа дека сме за таму. Најубаво прашај си на телефон, според бројот на упатот они ќе ти кажат
Ние бевме во Ремедика се е во ред, наредна контрола откако ќе прооди. Дечково досега кога сме оделе на контроли не се покажал во вакво светло, плачеше цел преглед. Дали оти во непозната средина и сестрата го зеде да го соблече се расплака.
Мајки да ве прашам. Следната контрола на бебчево е кога ќе прооди. Што се рачуна за проодување? Да знам кога да ја носам на ортопед...
Јас да го пофалам д-р Антоније Хаџиантониев од Систина ортопед многу добар доктор се ни објасни убаво 40мин се задржавме се беше во ред со бебето супер напредува и многу добри совети ни даде ни посвети максимално внимание... А и си закажав кога ми требаше за два дена одкако се јавив, за разлика од кај Видоевски нема ништо слободно за наредни месец дена.... Топло го препорачувам овој д-р во Систина.
Бебуш го однесов на 3м без 3 дена кај Др. Вељановски во Охрид. Го гледаше со ехо на двете колкчиња и коментарот беше, во ред е, можиш и повојот да го извадиш, ама ако ти е полесно за држење, ставај му уште. И тоа беше се. 2 минути. Ниту провере како го држи главчето, ниту колку е подвижно со рачиња, ноџиња... Буквално не го ни допре. Прв преглед ми беше на ортопед, со прво дете, ама мислам дека не треба да се одвива вака како нашиот... Не знам.
Go nosev moeto bebe vo majci dom na tri meseci i mi rekoa i dvete jadna ne se razvijeni i mi kazao sirok povoj eden mesec,posle kontrola pak isto nema jadna i dva meseci da nosime kaiscinja.neznam sto da pravam deteta mi e nervozno nemoze da se istrgne ubavo.imal li nekoj sličen problem.
Не знам колку од вас знаат, докторка Александра Димова која што работеше кај Темелковски е во Неуромедика во Влае, она е една од најдобрите стручњаци кај нас од областа на ортопедија, со деца е прекрасна, а лично и мене ми е ортопед и здравје и синко ќе го носам кај неа. Од срце ви ја препорачувам
Јас кога закажував во неуромедика како опција го даде само др. Талески, и кај него и го однесов. Исто само пофални зборови за човеков (ова пред 20тина дена).
@Mravka ме зачуди дека без рентген ви дале каиши. Ќерка ми исто ја носев во мајчин дом и едното јадро подолго време не беше добро оформено иако носеше широк повој со месеци. Направивме рентген и испадна ок, почекавме уште некој месец и се оформи јадрото. Појди и на друг доктор што и сигурно ќе го сториш.
Da ni dadoa kaiscinja.neznam bez snimka,i kazaa za dva meseci na kontrola da dojdeme i vežbi da pravime.no nozinjata gi zgrcuva i ne gi pusta.ke vidime sto ke kaze vidoevski vo februari.
А како може сами да познаеме дали и колку се оформени јадрата, без да го однесеме бебето на ортопед? Може ќе ми се смеете ама не знам навистина, јадра се колковите или? Мојата бебушка е 2 и пол месеци и за сега супер ги мрда ножињата, си ги исправа, ги тегне па си ги собира....
Вака јадрата во колковите всушност значат почеток на процесот на окоскување нс колкот (нели кога ќе се роди бебуш колкот е рскавица). Тоа не се гледа со голо око. Потребно е да се направи ехо. Значи не ренген (тоа е зрачење на бебето) туку ехо. Процесот на окоскување нема врска со ставање на широк повој. Туку има врска со витаминот Д кој се добива со изложување на бебето на ултравиолетови зраци и со помош на внесување на вит Д преку уста (вигантол, пливи Д3 има и други ) . кај сите бебиња ќе се појават јадра само кај некој покасно, кај некој порано. Еднаш дискутиравме на темава на форумов и заклучивме дека здравствениот систем во секоја земја е различен. Пример кај нас се оди на редовни контроли, во некои земји не, туку педијатарот си следи и дури ако забележи нешто тогаш праќа на ортопед.
Taka e @irena.1, so se se slagam. Rentgenot porano se koristel.mnogu cesto za dijagnostika na.nepravilnosti vo razvoj na kolkovite, ama svesni.ste za zracenjeto, neli? A doktorkata Aleksandra Dimova mi.ja pofalija 2 drugarki sto.gi nosea decata kaj Temelkovski, ona do.pred nekoj mesec rabotese tamu, zadovolni bea. Samo.mene licno ne mi se sviga sto i na dvete im preporaca preventivno sirok povoj, iako decata bea super. Ne bi da debatiram ovde pak na ovaa tema, ama sirok povoj e glupost ostanata uste na balkanskive prostori, pa i tuka poleka se menuvaat stavovite. Oficijalno i.stavot na Temelkovski e takov, za sirok povoj, pa ne znam.dali nesto se smenilo otkako doktorkata.ne e poveke.kaj nego po ova prasanje. Hadzi Antonovski go zapoznav vo Sistina koga se porodiv, mnogu mi se dopadnaa sovetite i pristapot, odlicen lekar, ama nekako poradi pozitivnoto iskustvo so.prvoto dete i.ova go nosam kaj Vidoevski.
И јас ќерка ми ја носев кај него и исто како тебе така и нас не прегледа, нецели 2 мин.Го прашувам кога ќе прооди треба контрола, тој вика не зошто се си е во ред. А важи за еден од поискусните во областа, не знам што да речам.Му благодарам на бога што е се во ред кај ќерка ми.
Дали некој во скоро време бил кај д-р Темелковски? Треба да ја носам малава на контрола, меѓутоа никако да ги добијам на телефон за да закажам. Работи ли уште? Да не му се сменети телефоните?