Ортопедски прегледи

Discussion in 'Бебе' started by Jagoda123, Nov 11, 2014.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Па ете, можно е и тоа и плус хормони...

Инаку, го прашав за кенгур и ми рече не препорачува, го прашав зошто ми рече може бебето да заспие и на скала на пример да му климне главчето. Кажете ми поискусните дали сте користеле и ете ако внимавам да не заспие или му го држам главчето зошто да не го ставам во кенгур?

MilaSs12 likes this.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ќе ти пишам и за 2те работи.
    Сега малку бабите ќе го подржат и ќе го навикнат и после треба ти цел ден да го држиш? Мојата беше така и затоа не давав. Настрана тоа што во раце не зајакнува мускулатура.

За кенгурот, мене ми се случи така ми заспа и не ја сетив и наеднаш и клапна главата. Среќа ништо не се случи лошо. Дури после бевме на ортопед кај докторот кога кажа за ова дека е опасно.
    Па почнав да ја носам на кај мене завртена ептен кога мораше со кенгур.

MilaSs12 and Jana06 like this.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас не користев кенгур, ниту за колковите не било добро, посебно за неразвиени јадра.
    Немав ни потреба, шетавме со количка, јас немав потреба да одам некаде сама. Кенгурите сите пишува дека се за 3+ месеци.
    Кога би морала да излегувам сама по продавници, можеби би купила, затоа што со количка не можеш да влезеш секаде.

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, најмногу за да можам слободно да шетам сама, а не да чекам цело време од некој плус сакам да пешачам рано сабајле накај Водно. И мислев ако му внимавам на главчето веројатно не би било проблем. Не ми спомна ништо за колкчињата, а и секако не би го носела повеќе од 1 саат.

@BabyT* Го држат бабите ама не го гледаат секој ден, па не е проблем. А и јас го држам само ако има грчеви или да го изгушкам. Преку ден си седи сам во релаксатор си завршувам сама се по дома и навечер ќе се нацица, ќе го избањам (не сака да цица после бањање) и сам заспива во креветче. Сега за 2 недели на подлога со играчки ќе почнам да го ставам и мислам дека детето си е супер.

MilaSs12 likes this.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Колку месеци е?
    За кенгур јас би те советувала да има јадра. И треба да му го држиш постојано главчето ако не ти е проблем.

Jana06 likes this.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

2 месеци. Не знам што значи да има јадра, докторот рече дека има колкчиња како 5 месечно бебе ако е нешто поврзано.

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Да, значи има развиено јадра. Ама пак во кенгур мораш завртено на кај тебе, до 4м.
    За подлога почни уште сега да го ставаш по 10мин за да се навикнува.

Jana06 likes this.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Јас лани во јули месец кога го однесов малиот со чорапи,а јас носев сандали ми вика мене Мајка а тебе кај ти се чорапите:D
    Ќе закажам и јас преглед нее носен одкако е прооден.

mal.ecka and BabyT* like this.
  9. Xanty

Xanty Истакнат член

Здраво дали некој бил кај др. Александра Димова и да ми каже мислење дали да закажам кај неа.Кај др. Антоние треба да чекам 3 недели а кај неа има слободно.

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Исто, само јас и имав облечено плус меки патики. Уште од врата и ги извади на малата и ми вика слободно фрли ги во канта:D

11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

За Антоније.
    И ние бевме.
    Бебе облечено на долги ние на кратки и нас ни рече зошто и вие не сте на долги :)

За јадра прашав бидејки ме интересираше оти го пропуштивме времето да видиме дали се оформени поради коронава. И ни рече дали ма првиот преглед на два месеци ни рекол дека колкобите се супер по книга. Да така рече. Рече тогаш не е битно дали имал или немал јадра, а веќе се исправал одел.
    Добар колк е секогаш добар колк.

Исто му кажав дека ние го стававме во дубак без нивна кинсултација и да рече дека е против ама го оуштив мали да се пентери на вратничињара и беше презадоволен како е напреднат. Сам лази, оди до одреден објект се искачува оди околу него сам се држи, си клекнува си станува, тргнува да оди сам си паѓа на газ. И тоа на 10месеци. А му реков дека користевме прво џампер после дубак :)

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Сепак на крајот сами одлучуваме што ќе примениме од советите, нели :) Не мора да е од буква до буква како што кажал докторот. И јас строго не ги израснав децава по книга, но несомнено докторов многу ми помогна за развојот на второво дете.

BabyT*, azelea, Jana06 and 1 other person like this.
  13. Frosty!

Frosty! Популарен член

на малиот педијатарката му примети дека ребренцата му се меки и некако фатиле позиција ко нанадвор да идат па му зголеми Д3. За секој случај го однесовме и на ортопед и исто ни потврди, само рече не е деформитет не се тревожете, чисто естетика али али без врска е во 21 век да имаме ваков граден кош. Имала ли некоја искуство со вакво нешто и дали само до Д3 се средило?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, денеска ми го кажа тоа ортопедот и исто му зголеми д3. Баш безвезе.

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Со д3 само ќе се зацврстат, но не се решава "деформотетот".
    И кај нас се такви тоа е генски имаме во фамилија таков човек близок :)

16. Frosty!

Frosty! Популарен член

да не посочеа јас немаше ни да приметам..ама сега некако поинакви ми се чинат откако прима повеќе Д3..а може и си правам филм

ocicka2014 likes this.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Да, кај поголемата ќерка исти случај, како бебе на првиот преглед ортопедот ни посочи, ама нагласи дека не е страшно и ќе се нормализира. Со редовно примање на Д3 денес нема ништо, градниот кош сосема нормално изгледа (сега е 2 години и 5 месеци).

mal.ecka, Frosty! and Jana06 like this.
  18. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

А тоа за чорапи и обувки, значи дека бебето треба цело време да е босо или само кога почнува да лази оди и сл.?

19. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

А како е правилно да се држи? Мислам дека еднаш прашав тука. Дека треба како во лулка да му биде газето. А ако е свртено кон мене? И до кога се внимава ма држењето, до колку месеци?
    Полна прашања сум, на ортопед бевме на 2 месеци, ми зеде 800 денари само за ехо, а други објаснувања не ми даде. :smirk:

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Антоније кажува дека не треба дете да се држи во раце, дека треба да лежи на рамна, тврда површина на стомак или грб.