Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ортопедски прегледи

Дискусија во 'Бебе' започната од Jagoda123, 11 ноември 2014.

1. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    И јас да кажам некој збор за Антоније. Во принцип немам нешто доверба во доктори ама ептен ми се бендиса и покрај што реално е скап во однос на другите ортопеди. Ние првично отидовме ради што мислевме дека сме у шпиц на грип, тоа во април беше, и начинот на работа ни се бендиса зошто работеше само во два-три термини.

Околу советите, се применувам, малиов не сака во раце воопшто, одма се туфка, стенка, кенка. Впрочем сака само да лежи. Има скоро 5 месеци и премногу пасивен. Се е во ред освен тоа со ребренцата ама детево ништо не прави и многу се фрустрирам кога гледам други бебиња колку се пргави. Уште не ја држи ни главата цврста (како оние кученцата е што ги ставаа позади во кола), го ставам на стомак си фаќа положба и си лежи само. Не се врти нешто многу, само лево и десно. Можам комотно да си работам, он да не се помрдне, само со поглед ме следи. Не знам кога ќе живне детево малце, уште Антоније ни спомнува лазење за месец, два..искрено не верувам дека ќе тргне малово мрзленце

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Има совети по интернет какви вежби да правиш за да го натераш да ја врти главата или да се пружи по некој предмет. Па и Антоније може да ви предложи вежби. Јас кога го терам да ја врти главата му пуштам предна камера на телефон и само по тоа се врти иако сите вежби по интернет се со тропалка. За секое бебе различни ствари се интересни. А може и само е мрзливко :) Сестра ми беше таква, оди сега прибери ја.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Тој вели 'Кога ќе си дојдете од работа прво што сакате да соблечете е патики, откога ќе ги соблечете се чувствувате многу поубаво. Ги носите само затоа што морате, ама детете што не оди, не мора.Зошто го мачите само ради мода.По дома дете само босо или на чорапчиња (зависи од температурата дома нели), а за надвор само ако оди, стабилно и самостално се облекуваат патики. '

На mal.ecka, Мариаа., elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    секако сум пробувала..ќе си ја држи малце, ја врти лево десно и клапнува..единствено по што се интересира е телевизија, ама за негова жал одма му го гасам...инаку за вртење мислев од грб на меше, како што некои бебенца прават

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Баш гледав едно видео, за да почне да се врти прво треба да зајакне мускули со тоа што на почеток ќе му помагаш, едната нога свиткана во коленото ќе му ја префрлиш преку другата и ќе сфати дека треба да се сврти. Не знам дали ме сфати ама можеш да побараш ќе ти искочи нешто сигурно.

На mal.ecka и Frosty! им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.730
    Допаѓања:
    18.426
    Како што ти кажала членката, бебето треба да лежи на под, на цврста подлога и да го анимираш со тропалки.
    Детето треба да се држи право кога е будно. Колку е големо всушност?

@Frosty! Мора да ја вежба мускулатурата макар тоа значело да гледа тв. Меѓу две зла избери го помалото.
    На тие месеци синко се вртеше од грб на стомак, а за брзо и обратно. Напреден е доста, ама мора да вржбаш за да стигнете со развојот како врсниците.
    Не сакам да те секирам, со вежби се тоа се средува ама биди многу упорна.

7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    @MilaSs12 не ме секираш, вежбаме додека му е интересно..не можам онда плаче јас да го силувам дека мора и мора..сепак е бебе. Педијатар и ортопед го следат, ниту еден не ми рекол дека заостанува од врсниците туку дека е пасивен..ортопедот за се ми рече дека не треба да се форсира..чак што више проодување било нормално да се деси и до 3 години

На MinnieM, Jana06 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Абе остај го нека поплаче, ништо не му е од кенкање и плачење. Сите на почеток се бунат за положбата на меше. Треба само неколку пати да му покажиш како да се заврте.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.730
    Допаѓања:
    18.426
    Тоа е тоа. Го мрзи и додека други бебиња се вртат на страна он си лежи. Вежбај за да не остане мрзелив. И тв пушти му, мора да зајакнува мускули.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    11.297
    @MilaSs12 , бебето за неколку дена 4 месеци прави. Го ставам на под што подолго, игра со играчките, се превртува од грб на меше од десната страна само.
    А како да го држам право? Да не е подвиткано?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.730
    Допаѓања:
    18.426
    Ако самото бебе се мести така во ред. Криво во смисла, да го држиш со една рака и рбетот да му е во неправилна форма.
    Нормално дека мајките ги гушкаат бебињата, ги мазат и лулаат. Ама, бебето не смее да расне во раце.
    Одлично се развива твојот бебуш. Ти сега треба да го вртиш на страната на која не се врти само а сите бебиња имаат омилена страна. Пример се врти на десно, ти врати го назад и заврти го на лево. Така повторувај секој ден повеќе пати и ке видиш дека наскоро ке почне само да се врти и натаму и наваму. Додека лежи на грб, привлечи му го вниманието со тропче и нека те следи со поглед каде ја ставаш играчката. Ке проба да ја земе а со тоа ке се заврти само.

12. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.020
    Допаѓања:
    5.534
    Баш поради тоа детето не треба да лежи мајка. Мора да го стимулираш со вежби. Моето беше да речам мрзливо. Нас не тераа да ја држиме во раце без потпора на главче за да го вежба, исправување за рачиња горе доле и строго на земја. Имаш и перниче за да го легнеш на стомак. Ќе плаче ќе се бунтува ама вежбајте, лош совет ви е остај дете да лежи.

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    @eli.karameli некои од вежбите ги правиме, моментално сме ограничени за да не му стварам притисок на ребрата...освен во количка седење поинаку ни рече ортопедот не, до следната контрола...значи, да појаснам..не е дека е ептен ништо да не прави ама е ептен спор, мрзло..само со нозете прета брзо кога е возбуден, а друго му е се клај клај

14. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Здраво мајки
    Можи ли совет за ортопед во Систина? Моево малечко ќе.прави 6 недели и треба да ја носам на ортопед...па некој совет од искуство за доктор ортопед?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Во Систина за деца мислам е само Каличанин. Ама сега во ваква ситуација подобро носи го во друга приватна.

16. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.924
    Да ве прашам вас поискусните, мора ли на под да е? И моето почна да се врти го оставам на кревет секако на поголема површина и го заградувам со перници. Што ставате на подот нели е многу тврдо?

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Битно е да е тврдо. Само теписонче или сунѓерести коцки.

На MinnieM и Frosty! им се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    11.297
    Денеска втора контрола на доктор, за ехо на колкчиња. Сѐ уште не му се појавени јадрата, 4 месеци полни е.
    До кога се појавуваат?

Ми кажа сѐ уште да му ставам широк повој со тетра, уфф а мислев ќе се ратисаме. :^)
    Витамин Д му давам од Пливит по три капки и плус од Babytol Omega + Vit. D.

Што има улога за развојот на јадрата? Витаминот Д, вежби на колкчиња, повој?
    Некако немаме добар ортопед во Охрид, детален, а на жешково да го макнам до Битола или Скопје не знам што да правам..

На Sanemsi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    ортопедот ние кај што го носиме категорично е против широк повој и вежби ние да му правиме..бебето на под на некоја подлога и само си прави вежби со тоа што мрда, се врти

На mal.ecka и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    И правев вежби со кружни движења како жаба, само да не стискаш многу. Остај го на рамна подлога и нека лежи така.
    Кај сите деца е различно ама до кај 8м треба да има јадренца. Додека нема јадра избегавај помагала, оставај го само на тврда површина.
    За широк повој :x Лично сум против и никој не ме советувал да ставам. Едино во Систина кај Каличанин ми викаше пелена една и уште една обратно ставена ама малата имаше јадра и немаше потреба.

На Sexybaby86, mal.ecka и elenaklasik им се допаѓа ова.